Łukasz Daszyński Młodym Kreatorem Sztuki Kulinarnej 2016

MKSK_2016_0250x0000_0 Zwycięzcą tegorocznej edycji został Łukasz Daszyński z Zespołu Szkół Gastronomicznych w Poznaniu przy ul. Podkomorskiej. 
 
Drugie miejsce zajęła Ilona Kruczek z Technikum Lider w Lublinie przy ul. Radziwiłowskiej, na trzecim miejscu uplasował się Pisarek Maciej z Zespołu Szkół Gastronomicznych w Gorzowie Wlkp. przy Okólnej.
 
Jury przewodniczył Tomasz Purol - Executive Chef Hotel Blow Up Hall 5050.
Razem z pozostałymi członkami jury: Witoldem Iwańskim – szef kuchni restauracji „Aruana” w hotelu Narvil, Arturem Skotarczakiem - Executive Chef Restauracji “Muga”, Robertem Skubiszem – szef kuchni restauracji „Amber Room” w Pałacu Sobańskich, Maciejem Majewskim – szef kuchni w hotelu Sofitel Warsaw Victoria/restauracja „Le Victoria Brasserie Moderne” oraz Michałem Kudukiem - Executive Chef Blue Diamond Hotel wyłonili zwycięzców XII edycji konkursu Młody Kreator Sztuki Kulinarnej.
 
mediabase_132758_media_src_191mediabase_132756_media_src_029mediabase_132733_media_src_225mediabase_132744_media_src_420
 
Finaliści mieli za zadanie przygotować danie główne z pstrąga tęczowego oraz minimum jednego rodzaju Primerby i Esencji bulionu rybnego Knorr Professional.
 
Łukasz wyjedzie na staż do Restauracji Hisop w Barcelonie uhonorowanej gwiazdką Michelin oraz weźmie udział w finałe konkursu dla profesjonalistów Primerba Cup 2016.