Łukasz Kawaller i Paulina Sawicka zwycięzcami XI edycji l'Art de la cuisine Martell.

Hotel Zamek Ryn po raz kolejny był gospodarzem jednego z najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych l'Art de la cuisine Martell.  Jego adresatami są młodzi kucharze ─ najstarsi uczestnicy nie mogą mieć więcej niż 30 lat. Kucharze startowali w dwuosobowych drużynach. Zgodnie z zasadami l'Art de la cuisine Martell musieli stworzyć dania najbardziej komponujące się ze smakiem koniaku (sam trunek nie może się w potrawach pojawić). 3

Uczestnicy zaprezentowali  je w czterech odsłonach, a na przygotowanie każdego dania mieli tylko godzinę. W tym roku tematem przewodnim był kurczak Bjafagel Premium, francuska rasa pochodząca z hodowli ekologicznej Martmar Food and Pleasure w Szwecji.

Konkursowe potrawy oceniali najwybitniejsi szefowie kuchni w Polsce - Jarosław Uściński, Adam  Chrząstowski, Paweł Oszczyk, Jarosław  Walczyk, Grzegorz Labuda, Andrzej Bałdyga oraz Kurt Scheller oraz jury koneserów smaku, składające się ze znanych osobowości, gwiazd estrady i ekranu. Podczas tegorocznego konkursu zasiedli  w nim: Jean-Jacques Regnault, Andrzej Szumowski, Andrzej Grabarczyk, Tomasz Kozłowicz, Rafał Królikowski, Bogdan Kalus, Jarosław Kowalski i Andrzej Supron.

Jury koneserów pierwszą nagrodę tegorocznej edycji konkursu przyznało Dominikowi Ulko i Mateuszowi Jarosławskiemu, którzy reprezentowali Hotel Haston z Wrocławia.

Decyzją jury konkursowego I miejsce przypadło Łukaszowi Kawaller i Paulinie Sawickiej - HOTEL ANDERS STARE JABŁONKI, II miejsce Kamilowi Raczyńskiemu i Adamowi Ludwińskiemu - HOTEL NARVIL SEROCK a III miejsce Dawidowi Szkudlarek, Bartłomiejowi Pawlikowskiemu - HOTEL BEST WESTERN GORZÓW WIELKOPOLSKI.

2

 

Organizatorem konkursu była Grupa Anders przy merytorycznym wsparciu Fundacji Klubu Szefów Kuchni. Sponsorem tytularnym był Pernod Ricard Polska.

martell_2013_partnerzy1