Śniadanie na trawie z Kuchnią+

W weekend 31 maja - 1 czerwca Kuchnia+ organizuje serię wydarzeń pod nazwą "Śniadanie na trawie". Impreza jest bezpłatna i odbędzie się w ramach Wielkiego Pikniku Soho Factory w Warszawie.

Zarówno dla starszych, jak i młodszych miłośników gotowania oraz dobrego jedzenia stacja przygotowała wiele atrakcji. Przez dwa weekendowe dni w warszawskim Soho Factory na ul. Mińskiej 25 odbędzie się seria wydarzeń pod nazwą "Śniadanie na trawie". W sobotę, 31 maja o 21:00, dzień przed właściwym śniadaniem, odbędzie się pokaz filmu "Czerwona obsesja" połączony z degustacją wina. Dokument, który premierowo można było obejrzeć na festiwalu Kuchnia+ food film fest, opowiada o wpływie chińskiego rynku na jakość i cenę wina Bordeaux. Narratorem filmu jest Russell Crowe.

Natomiast w niedzielę, 1 czerwca między 11:00-13:00 odbędzie się unikalne "Śniadanie na trawie". Przy długim stole odwiedzający będą mogli usiąść i zjeść śniadanie przygotowane szefów kuchni znanych z anteny Kuchni+: Tomka Jakubiaka, Marietę Marecką, Davida Gaboriaud oraz Andrzeja Polana. Każdy z nich będzie odpowiedzialny za jedną z czterech sekcji kulinarnych: JAJO, BUŁA, NAPÓJ, WARZYWO. Z kolei od 13.30 stacja zaprasza małych amatorów gotowania na zabawy i gry kulinarne, a rodziców na piknikowanie na trawie

PROGRAM
31 MAJA 
21.00 -  projekcja filmu "Czerwona obsesja" połączona z degustacją wina

1 CZERWCA
11.00 - 13.00 śniadanie na trawie z Kuchnią+
14.00 - 17.00 zabawy kulinarne dla dzieci z Kuchnią+

Śniadanie przygotowują:

  • Sekcja JAJO: Tomasz Jakubiak
  • Sekcja NAPÓJ: Marietta Marecka
  • Sekcja BUŁA: David Gaboriaud
  • Sekcja WARZYWO: Andrzej Polan

Aby zjeść z nami śniadanie, przyjdź do Soho Factory 1 czerwca i wypełnij ankietę. Znajdziesz ją na stoisku Kuchni+ koło hali nr 19.

MENU:

MARIETA MARECKA - SEKCJA NAPÓJ  

  • Lemoniada  - Rabarbolada
  • Koktajl - Truskawkowe śniadanie

TOMASZ JAKUBIAK - SEKCJA JAJO

  • Ryż z mleczkiem kokosowym i wanilią plus makaron z jajek z owocami
  • Jajko duszone w maśle klarowanym z gęsim tłuszczem na bekonie i szpinakiem z pomidorkami

ANDRZEJ POLAN - SEKCJA WARZYWO

  • Tort ziemniaczany i kubek musu pomidorowego
  • Chrupiąca kromka chleba, pasta z zielonych warzyw, twaróg, oliwa

DAVID GABORIAUD - SEKCJA BUŁA

  • California sandwich na zimno: ser Philadelphia, indyk, avocado, pomidor, sałata rzymska, cebula dymka
  • Brie sandwich na zimno: ser Brie, figa suszona, redukcja z Porto, ocet balsamiczny, rozmaryn