Świętokrzyski, kulinarny weekend z Robertem Sową

Mistrz Kulinarny Robert Sowa gościł w hotelu  "Odyssey Wellness  & SPA", nieopodal Kielc.

IMG_7389

Zaplanowany wspólnie z Szefem kuchni Tomkiem Pawluskiem "Kulinarny weekend" był nie lada atrakcją dla wszystkich gości, którzy specjalnie przyjechali, by spotkać się z Mistrzem Sową oraz spróbować najlepszych dań teamu Pawlusek - Sowa.

IMG_7412

Piątkowy wieczór rozpoczął właściciel Hotelu Piotr Syska, który uroczyście powitał gości, a następnie poprosił obu Szefów,  by opowiedzieli o przygotowaniach i przede wszystkim daniach, jakie za chwile miały być serwowane.

Robert Sowa  anegdotami oraz dobrym humorem nawiązał kontakt z zaproszonymi gośćmi i  przełamał podniosły charakter imprezy, czym zasłużył na gromkie brawa.

Entrée uroczystej kolacji była szynka Jamon de Bellota 100% Iberico Cinco Jotas. To szynka doskonałej jakości, która często gości na stole hiszpańskiego króla! W czasie degustacji,  goście mogli zapoznać się ze szczegółami hodowli świń Pata Negra i całego procesu przygotowania tego frykasu, dzięki ciekawej prezentacji wyświetlanej na ekranach hotelowej restauracji.

Kolacja  nabrała tempa,  a atmosfera w kuchni z minuty na minutę stawała się coraz bardziej gorąca.

IMG_7402

Wydawanie dań dla ponad setki gości oczywiście osobiście nadzorował sam Mistrz Sowa. Wzorowo przygotowana ekipa restauracyjnych kucharzy zaserwowała tego wieczoru następujące menu:

Krewetki z chorizo i guacamole z sosem ze świeżej kolendry
Pieczony halibut z sosem culli, puree z pieczonej dyni z imbirem
Comber z sarny, sos ze smardzy, pieczone buraki z rozmarynem
Krem z mascarpone ze świeżymi owocami i makaronikami

Specjalnie wyselekcjonowane przez sommelierów wina, doskonale podkreślały smak dań, a muzyka grana przez zespół No Name dopełniła kulinarną ucztę.

IMG_7399

Gromkie oklaski, jakie zebrał cały zespół kucharzy pod przewodnictwem Pawluska i Sowy świadczyły o dużym zadowoleniu, zaspokojonych apetytach i trafieniu w preferencje smakowe zaproszonych na imprezę gości.

Znany ekspert kulinarny Robert Sowa dziękując za wspaniały wieczór, zaskoczył wszystkich przygotowując miłą niespodziankę. Ponad sto książek  "Życie kocha jeść" jego autorstwa, trafiło jako prezent w ręce uczestników odświętnej kolacji.

IMG_7395

Spotkanie zakończyło się wspólnymi rozmowami, a Robert Sowa jeszcze do późnej nocy rozdawał autografy, pozował do zdjęć i udzielał wskazówek kulinarnych.

Deszczowa sobota pokrzyżowała nieco plany grillowania na świeżym powietrzu. Jednak oszklony taras hotelowy doskonale zastąpił plenerowy live cooking, a goście mogli zajadać się smaczną jagnięciną nowozelandzką, grillowanym serem camembert, pieczonymi  ziemniakami, karkówką, kaszanką i kiełbaskami serwowanymi osobiście przez  kucharzy Sowę i  Pawluska. Regionalnymi dodatkami były ogórki małosolne oraz przygotowany na domowym zakwasie żur.

Przy dźwiękach świętokrzyskiej kapeli goście wspólnie wesoło biesiadowali, a na imprezę przyjechał nawet wójt gminy Masłów, w której znajduje się hotel Odyssey - Tomasz Lato, by powitać znanego, kulinarnego gościa ze stolicy.

IMG_7434

Deszczowa, ale przepełniona smakami sobota, zakończyła się późnym wieczorem, a goście po obfitym grillowym party, spalali kalorie w hotelowym nocnym klubie, gdzie zabawa i tańce trwały do białego rana.

Kulinarne spotkanie ze znanym Mistrzem sztuki kulinarnej Robertem Sową była niewątpliwie dużym wydarzeniem na mapie regionu świętokrzyskiego i na pewno zostanie długo w pamięci kielczan oraz wszystkich przybyłych gości.

IMG_7365