„KULINARNY TALENT 2014” konkurs Roberta Sowy - finaliści

Już niebawem VI edycja Konkursu "KULINARNY TALENT 2014"! Zmagania konkursowe odbędą się 27 marca o godz. 11.00 w Centrum Targowo-Kongresowym MT Polska w Warszawie, ul. Marsa 56c. Wybraliśmy 12 Finalistów - młodych, zdolnych kucharzy, którzy wkrótce pokażą, na co ich stać!

a4495fbf35232d48b2e9212dc31fb0f0 „Kulinarny Talent” to konkurs, który pozwala odkryć wybitne zdolności wśród młodych i zdolnych kucharzy. Dzięki przyjętej formule uczestnicy mogą zaskoczyć finezją i pomysłowością. Wyznacznikami ich pracy są innowacyjność i umiejętność twórczego łączenia składników i smaków. Tym samym konkurs staje się sposobem na poszukiwanie nowych kierunków w gastronomii. Przyświeca mu również bardzo istotny cel, bo jednym z zamierzeń projektu jest zachęcenie młodych ludzi do tego, by rozwijali się zawodowo i poznawali nowe trendy  kulinarne.

4 marca, jury akceptujące wyłoniło spośród wszystkich zgłoszeń dwunastu finalistów VI Konkursu Sztuki Kulinarnej Roberta Sowy "Kulinarny Talent 2014".

Oto młodzi kucharze, którzy zakwalifikowali się do finału:

Karolina Węgrzyn - Steampunk Restaurant Wodna Wieża w Pszczynie; szef rekomendujący: Dominik Duraj
Andrzej Chwedorowicz - Belvedere Łazienki Królewskie/ Warszawa; szef rekomendujący: Adam Komar
Karol Karpiak - Restauracja Rezydencji pod Wiatrakiem/ Rybnik; szef rekomendujący: Damian Nielaba
Marek Ciureja - Restauracja Pałacu Mierzęcin Wellness&Spa; szef rekomendujący: Paweł Salamon
Patryk Mach - Hilton Garden Inn Rzeszów; szef rekomendujący: Michał Grzywacz
Krzysztof Pawlik - Restauracja Amber Room/ Warszawa; szef rekomendujący: Robert Skubisz
Paweł Zięba - Hotel Ambasadorski Rzeszów; szef rekomendujący: Grzegorz Bąk
Łukasz Dzikowski - Zespół Szkół nr 7 w Wałbrzychu; osoba rekomendująca: Rajmund Królik
Paweł Witek - Zespół Szkół Gastronomicznych/ Warszawa, ul. Poznańska; osoba rekomendująca: Aneta Czarnota-Kołcoń
Jarosław Kowalewski - Mamaison Hotel Le Regina Warszawa; szef rekomendujący: Paweł Oszczyk
Damian Kolasa - Restauracja Słoneczna Dolina/ Łódź
Bartłomiej Pawlikowski - Hotel Woiński SPA Lubniewice

26 marca br. o godz. 18.30 odbędzie się spotkanie z uczestnikami w Klubie Galop/ Trylogia w Zielonce. Uczestniczą: Robert Sowa, Jerzy Pasikowski, Katarzyna Michalak, Konrad Birek, przedstawiciele jury technicznego, Fundacji KSK. Godzina 19.30 - wspólna, uroczysta kolacja.

Uczestnicy Konkursu zamieszkają w hotelu „Trylogia” w Zielonce:
ul. Poniatowskiego 46 A
05-220 Zielonka
tel: 022 799 72 19 | e-mail: biuro@klubgalop.pl
Uczestnicy zamieszkają w pokojach dwuosobowych (2 uczestników w jednym pokoju). Lista hotelowa zostanie przedstawiona po przyjeździe w recepcji hotelu.

27 marca 2014 o godz. 11.00 rozpocznie się konkurs, który poprowadzą Robert Sowa i Filip Chajzer, reporter Dzień Dobry TVN.

Uczestników oceniać będzie w tym roku Jury profesjonalne w składzie:


- Joanna Ochniak - ekspertka z dziedzinie marketingu w gastronomii, Przewodnicząca Komitetu Kobiet w Światowym Stowarzyszeniu Szefów Kuchni (Women in WACS), organizatorka szkoleń dla kadr branży gastronomicznej na terenie całej UE, inicjatorka “Gastronomii na Obcasach”, działającej na rzecz kobiet pracujących w branży gastronomicznej, aktywna propagatorka wielu inicjatyw realizowanych w ramach branży w kraju i zagranicą.
- Iwona Niemczewska – szef kuchni i właściciel restauracji „Z Drugiej Strony Lustra” w Szczecinie. Jest z wykształcenia prawnikiem oraz kucharzem i cukiernikiem z dyplomami szkół Le Cordon Bleu w Londynie i Paul Bocuse Instutut w Ecully.
- Liliana Filipiak - właścicielka i szefowa kuchni Restauracji Lili w Łodzi. Jest laureatką selekcji Bocuse d’Or Poland, zwyciężyła też kilkakrotnie w Festiwalu Dobrego Smaku w Łodzi. Popularność zyskała dzięki udziale w pierwszej polskiej edycji programu kulinarnego TOP CHEF.
- Kazimiera Staszel - szefowa kuchni w *****Hotelu Villa Marilor w Zakopanem, góralka z krwi i kości. Wystąpiła w filmie promującym polską kuchnię góralską w Projekcie UE Tatry, uczestniczyła również w World Culinary Cup 2010 w Luksemburgu. Aktywnie włącza się akcje promujące region Podhala.
oraz Jury degustacyjne obradujące w składzie:
- Joanna Racewicz - dziennikarka telewizyjna
- Joanna Koroniewska - aktorka, znana z serialu "M jak miłość"
- Filip Bajon - jeden z najwybitniejszych scenarzystów i reżyserów współczesnego kina polskiego.
- Jacek Kret - muzyk, puzonista zespołu Poparzeni Kawą Trzy

Nadzór nad Jury technicznym i degustacyjnym sprawował będzie Konrad Birek - Szef Kuchni Restauracji Sowa & Przyjaciele i Studia Kulinarnego Roberta Sowy.
Finaliści konkursu będą prezentować swoje potrawy na talerzach z serii Affinity firmy Villeroy&Boch. Wszyscy uczestnicy wystąpią w autorskich strojach konkursowych zaprojektowanych i przygotowanych przez firmę CHEMAN.
Uroczyste ogłoszenie wyników Konkursu „Kulinarny Talent 2014" oraz wręczenie statuetek, dyplomów i nagród nastąpi w dniu 27 marca po zakończeniu konkursu ok. godz 15.00.

Zwycięzca zyska miano "Kulinarnego Talentu 2014" i odjedzie najnowszym modelem Mercedesa z salonu Auto Idea w Łomiankach!

Laureaci i uczestnicy konkursu otrzymają atrakcyjne nagrody:
• Komplety naczyń marki Welmax
• Komplety noży kucharskich od MAKRO Cash & Carry
• Książki Kucharskie ufundowane przez MAKRO & Carry
• laptop ufundowany przez Piekarnię Szwajcarską InterEuropol
• Cenne nagrody i upominki od Villeroy & Boch
• Ekspresy do kawy marki Nespresso
• Upominki od firmy DERMIKA
• Upominki od firmy Prymat
Podczas Konkursu odbędą się:
- prezentacja produktów Prymat Gastroline
- prezentacja Wypożyczalni Gastronomicznej Gastro Magic Service
- prezentacja i degustacja MAKRO Cash & Carry
- degustacja kawy Nespresso

10f150f42de6ef8a29c114c33c5cbc63