„Kulinarny Talent” to konkurs, który pozwala odkryć wybitne zdolności wśród młodych i zdolnych kucharzy. Dzięki
przyjętej formule uczestnicy mogą zaskoczyć finezją i pomysłowością.
Wyznacznikami ich pracy są innowacyjność i umiejętność twórczego łączenia składników i smaków. Tym samym konkurs staje się sposobem na poszukiwanie nowych kierunków w gastronomii. Przyświeca mu również bardzo istotny cel, bo jednym z zamierzeń projektu jest zachęcenie młodych ludzi do tego, by rozwijali się zawodowo i poznawali nowe trendy kulinarne.
Po całodziennych zmaganiach jury techniczne w składzie: Jerzy Pasikowski, Grzegorz Kazubski, Tomasz Borucki i Marcin Budynek
oraz jury degustacyjne: Ula Chincz, Anna Popek, Michał Olszański, Tomasz Iwan i Marcin Mroczek wyłoniło laureatów tegorocznej jubileuszowej V edycji konkursu "KULINARNY TALENT 2013". Oto oni:
1 miejsce - Kacper Maziuk (Hotel Sheraton Sopot); szef rekomendujący Krystian Szidel
2 miejsce - Krzysztofowi Pawlikowi (Restauracja Amber Room Warszawa) szef rekomendujący: Robert Skubisz
3 miejsce - Piotr Kuziela z Warszawy rekomendowany przez Kurta Schellera.