L'Art de la cuisine Martell 2018

MARTEL LOGO Po raz szesnasty firma Wyborowa Pernod-Ricard wraz z marką Martell oraz Grupą Anders i przy wsparciu merytorycznym Klubu Szefów Kuchni organizuje Ogólnopolski Konkurs Młodych Talentów Sztuki Kulinarnej - L'Art de la cuisine Martell 2018, który odbędzie się 3 marca w Hotelu Zamek Ryn****.

Usytuowany w samym sercu Krainy Wielkich Jezior Mazurskich XIV-wieczny zamek krzyżacki Ryn to miejsce urokliwe i pełne legendarnego ducha, także kulinarnego. Dawna siedziba Komtura, w której rycerze zakonni jadali zwierzynę i ryby z okolicznych jezior i lasów, dziś również słynie z rozmaitości smaków jakie oferuje bogactwo naturalne Warmii i Mazur. Dlatego też jest idealnym miejscem na przeprowadzenie zmagań kulinarnych 16 drużyn reprezentujących najlepsze restauracje w Polsce i… przyznanie pucharu Martell najzdolniejszym kucharzom młodego pokolenia.

MARTELL

To uznana na całym świecie marka, najbardziej szlachetnych i wyrafinowanych w smaku koniaków pochodzących z południowo – zachodniej Francji, których historia powstania sięga 1715 roku.  W całej gamie produktów odnajdziemy takie trunki jak:  Martell VS, Martell VSOP, Martell XO.

FORMUŁA KONKURSU

L'Art de la cuisine Martell to jeden z najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych w kraju. Konkurs polega na przygotowaniu potrawy, która najlepiej komponuje się z koniakiem (do samych potraw nie jest dodawany koniak).

W konkursie bierze udział 16 ekip kucharskich – młodych adeptów sztuki kulinarnej, z najlepszych restauracji w Polsce. Zgodnie z regulaminem zawodnicy wystąpią w czterech odsłonach na specjalnych stanowiskach konkursowych. Na przygotowanie każdego dania w 12 porcjach kucharze będą mieć jedną godzinę.

Kulinarnym tematem przewodnim tegorocznej edycji konkursu a tym samym głównym produktem, który muszą w swoich daniach wykorzystać zawodnicy jest ŚWIECA WOŁOWA.

Świeca wołowa – fragment mięśnia przepony, który swoją delikatnością dorównuje polędwicy. Produkt dostępny jest w centrum dystrybucji Sokołów S.A. na terenie całej Polski.

Podczas konkursu potrawy oceniane są przez trzy zespoły jury.

MARTELL

JURY TECHNICZNE, w którym zasiądą największe autorytety sztuki kulinarnej w Polsce oraz JURY DEGUSTACYJNE złożone z Szefów Kuchni, którzy mogą przyznać każdemu zespołowi maksymalnie 100 punktów. To pierwsze jury oceniać będzie potrawy wg zgodności z regulaminem konkursu, tj. pod kątem sposobu przyrządzenia potrawy, podania i samego jej smaku. Jury Techniczne może przyznać każdej ekipie maksymalnie 150 punktów. Trzeci zespół to JURY KONESERÓW, które przyznaje swoją osobną nagrodę.

L Art de la cuisine Martell 2018

Wszystkie zainteresowane zespoły prosimy o przesyłanie formularza zgłoszeniowego e-mailem na adres: d.strucinski@hotelanders.pl do 15 lutego 2018. Termin uważa się za zachowany, w przypadku wysłania e-maila, najpóźniej w tym dniu, bądź listu z datą stempla pocztowego nie późniejszą niż 12 lutego 2018.

Zespoły, które zakwalifikują się do konkursu zostaną powiadomione do 20 lutego 2018.

REGULAMIN

REGULAMIN Martell 2018 (1 009,15kb)

FORMULARZ ZGŁOSZENIOWY

FORMULARZ Martell 2018 (998,73kb)