Minister rolnictwa honorowym patronem programu „Doceń polskie"

Jestem przekonany, że uczestnictwo w programie „Doceń polskie” przyniesie wiele korzyści producentom i przyczyni się do promocji tradycyjnych wyrobów - napisał Marek Sawicki, Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi, w liście adresowanym do organizatorów programu „Doceń polskie”. Szef resortu rolnictwa od 2011 roku jest patronem honorowym przedsięwzięcia promującego rodzimą żywność najwyższej jakości. 28 stycznia odbędzie się jubileuszowa, piętnasta już, certyfikacja artykułów spożywczych biorących udział w programie „Doceń polskie”.

Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi objął honorowym patronatem kolejną edycję Ogólnopolskiego Programu Promocyjnego „Doceń polskie”. - Cieszy mnie fakt realizacji przedsięwzięcia, którego celem są działania promocyjne budujące określony wizerunek polskich producentów, wytwarzających żywność wysokiej jakości. Jestem przekonany, że uczestnictwo w programie „Doceń polskie” przyniesie wiele korzyści producentom i przyczyni się do promocji tradycyjnych wyrobów - napisał minister Marek Sawicki w liście adresowanym do twórców przedsięwzięcia.

Program powstał w 2011 roku i od tego czasu jego honorowym patronem jest Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Celem adresowanego do producentów żywności projektu jest promowanie polskich artykułów spożywczych najwyższej jakości.
O godło „Doceń polskie” mogą ubiegać się wyłącznie wytwórcy oferujący artykuły posiadające tzw. polski akcent, a więc powstające z rodzimych składników, w oparciu o tradycyjną recepturę lub produkowane w naszym kraju. -Żywność, której pochodzenie zostanie pozytywnie zweryfikowane, jest oceniana podczas odbywających się co kwartał audytów. W trakcie certyfikacji Loża Ekspertów bada z osobna każdy wybór biorący udział w programie i przyznaje mu punkty w skali 1-10. Ocenie podlegają: smak, wygląd oraz stosunek jakości produktu do jego ceny. Godło otrzymują wyłącznie te artykuły spożywcze, które uzyskają min. 7,5 pkt. Żywność z maksymalnymi notami jest honorowana także tytułem TOP PRODUKT - wyjaśnia Marek Bielski, twórca Ogólnopolskiego Programu Promocyjnego „Doceń polskie”.

Lożę Ekspertów tworzą specjaliści z długoletnim doświadczeniem technicznym w branży spożywczej. Przewodniczącym grona jest Mirek Drewniak z Fundacji Klubu Szefów Kuchni. Jednym z członków Loży jest także przedstawiciel Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
- O przyznaniu certyfikatu decydują wyłącznie noty Loży Ekspertów; godło nie jest nadawane przypadkowym wyrobom. Certyfikat jest aktualny przez 24 miesiące. Po upływie tego okresu producent, który nadal chce promować nim nagrodzone wyroby, jest zobowiązany ponownie dostarczyć żywność do oceny. Dzięki temu eksperci mogą się przekonać, czy wytwórca zachował bardzo wysoką jakość i w dalszym ciągu zasługuje na wyróżnienie. Taki sposób oceny to wyraz naszej odpowiedzialności wobec konsumentów, którzy podczas zakupów kierują się godłem „Doceń polskie”. To również jeden z elementów budowania wiarygodności certyfikatu, cieszącego się coraz większym prestiżem wśród producentów - przekonuje Marek Bielski.

Dotychczas, w ramach programu promocyjnego „Doceń polskie”, odbyło się czternaście certyfikacji wyrobów spożywczych. Certyfikat otrzymało m.in. pieczywo, nabiał, słodycze, napoje (w tym alkohole), mięsa, przetwory, warzywa i owoce oraz dania gotowe. Wśród nagrodzonych produktów są także wyroby marki własnej. Zdobyciem certyfikatu „Doceń polskie” za swoje wyroby mogą pochwalić się uznane, ogólnopolskie przedsiębiorstwa i sieci handlowe, jak również małe firmy o zasięgu lokalnym.

Najbliższy audyt żywności będzie miał miejsce 28 stycznia w Krakowie. Dotychczas swoje wyroby do oceny zgłosili producenci z 13 województw. Firmy zainteresowane udziałem w programie mogą jeszcze przesyłać zgłoszenia swoich produktów.