3 Międzynarodowy Festiwal Kuchni Dworskiej za nami!

24 czerwca na terenie Dworzyska w Szczawnie Zdroju odbył się 3. Międzynarodowy Festiwal Kuchni Dworskiej oraz 3. edycja Dań Dworskiej Kuchni Myśliwskiej.

Festiwal zorganizowany został przy wsparciu i pomocy merytorycznej Klubu Szefów Kuchni. Celem głównym Festiwalujest kultywowanie i utrwalanie dawnych polskich tradycji kulinarnych oraz szeroko pojęta edukacja dotycząca początków kuchni polskiej wywodzącej się z kuchni myśliwskiej, która głównie miała miejsce na dworach, w pałacach czy w zamkach oraz powrót do tradycji i wykwintności dań szlachecko-magnackich ściśle związanych z tradycjami kuchni myśliwskiej.
Festiwal nominowany jest do Kulinarnego Pucharu Polski 2017.

Do konkursu przystąpiło 8 dwuosobowych ekip kucharskich reprezentujących restauracje hotelowe z całej Polski. Zwycięzców konkursu – Dominika Karpik i Magdę Stolc z restauracji Mercato w hotelu Hilton Gdańsk wyłoniło jury pod przewodnictwem Waldemara Hołówki. Ponadto w jury zasiadali:
- Tomasz Jakubiak (Klub Szefów Kuchni) – wice przewodniczący
- Mariusz Pieterwas (Klub Szefów Kuchni)
- Łukasz Konik (Klub Szefów Kuchni) - pełnił również rolę strażnika czasu
- Wojciech Harapkiewicz (Klub Szefów Kuchni) - koordynator konkursu
- Grzegorz Parczewski (Prezes Stowarzyszenia Kucharzy Kujaw i Pomorza)
- Adam Dmyterko (Prezes Stowarzyszenie Polskich Kucharzy i Cukierników Region Zachodniopomorski)
- Jacek Jakubczak (Prezes Stowarzyszenia Lubelskich Kucharzy)
- Artur Musztyfaga (OSSKiC)
- Piotr Szczygielski (OSSKiC) - sekretarz jury
- Tomasz Czarnecki (z-ca szefa kuchni restauracja Babinicz)

Jurorzy oceniali dania pod kątem sposobu przyrządzenia i wykorzystanych technik kulinarnych, smaku, prezentacji na talerzu, czystości stanowiska oraz zachowania ram czasowych.
Zgodnie z regulaminem Festiwalu w ciągu 90 minut zawodnicy musieli przygotować danie główne w 8 porcjach, którego obowiązkowymi składnikami były: jeleń i topinambur oraz przystawkę, również 8 porcji, na którą składały się przepiórka i rokitnik.

Sponsorem strategicznym festiwalu było Makro Cash & Carry
Sponsorami głównymi były firmy: Kruszwica, Oerlemans i Winterhalter

Poza widowiskiem kulinarnym na publiczność czekało mnóstwo dodatkowych atrakcji jak warsztaty z deserów w wykonaniu Moniki Ignaciuk, pokaz Wojtka Harapkiewicza z nowoczesnej kuchni w oparciu o naturalne produkty, pokaz sztuki barmańskiej poprowadzony przez Jerzego Czaplę oraz słodkie warsztaty dla dzieci w wykonaniu Łucji Serafin i Zuzi Harapkiewicz.
Ponadto partnerzy i sponsorzy konkursu prezentowali swoje produkty połączone z degustacją.
Mocniejszą atrakcją tego dnia był konkurs nalewek, który jednogłośnie wygrał Piotr Szczygielski pokonując rywali wytrawnym smakiem.

Wieczorna gala, na której ogłoszono wyniki konkursu odbyła się w samym sercu Szczawna - Zdrój w Sali Białej, do której uczestnicy, jurorzy i goście uroczyście przemaszerowali z Dworzyska przy akompaniamencie Wałbrzyskiej Górniczej Orkiestry Dętej budząc podziw napotkanych po drodze mieszkańców i turystów.

Tegoroczni laureaci konkursu:
1 miejsce: Dominik Karpik i Magda Stolc – restauracja Mercato Hilton Gdańsk
2 miejsce: Rafał Grzegorzek i Paweł Kamiński – Hotel SPA dr Irena Eris w Polanicy Zdrój
3 miejsce: Waldemar Trzciołek i Artur Antkowiak – restauracja Rządcówka Ostoja Chobienice
Najlepsza kreacja na talerzu oraz technika wykonania: Jarek Owczarczyk i Łukasz Andruszkiewicz – Restauracja Strefa w Warszawie

Zwycięskie zespoły otrzymały liczne nagrody ufundowane przez Sponsorów i Partnerów konkursu:
- Makro Cash & Carry – upominki produktowe
- Winterhalter – nagrody finansowe  
- Kruszwica – nagrody finansowe
- Kulinarny Puchar Polski – nagroda finansowa
- Convotherm - wyjazd do fabryki Convotherm w Niemczech
- Oerlemans – nagrody finansowe
- Dajar – upominki produktowe
- Upominki produktowe od Soligrano, Ogródek Dziadunia i innych

Po części oficjalnej odbył się pokaz kuchni molekularnej w wykonaniu panów z firmy Color Food. Było dużo dymu, śmiechu i kolorowych atrakcji. Następnie występ zespołu Cold Shot był miłym, muzycznym dopełnieniem tego pełnego wrażeń dnia.

To był niezapomniany kulinarny weekend w przepięknych okolicznościach przyrody pod batutą klubowiczów KSK Waldemara Hołówki i gospodarza urokliwego Dworzyska Wojciecha Harapkiewicza. Szefowie stworzyli wyjątkowe wydarzenie kulinarne, o którym jeszcze długo będzie się mówiło i pamiętało.

Organizatorem 3. Międzynarodowego Festiwalu Kuchni Dworskiej oraz 3. edycji Dań Dworskiej Kuchni Myśliwskiej byliRestauracja Babinicz i Kompleks Dworzysko w Szczawnie – Zdroju, Ryszard Tomaszewski, Wojciech Harapkiewicz i Waldemar Hołówka przy merytorycznym wsparciu Klubu Szefów Kuchni.

Festiwal wypadł naprawdę imponująco. Organizatorzy stanęli na wysokości zadania a Sponsorzy i Partnerzy wydarzenia dostarczyli najwyższej jakości produkty.
Główne produkty konkursowe przygotowało dla zawodników Makro Cash&Carry.
Dania przygotowywane były na wyjątkowym oleju z esencją masła od Kruszwicy.
Warzywa i owoce mrożone zagwarantowała firma Oerlemans.
O czystość talerzy i innych naczyń wykorzystywanych w konkursie zadbała firma Winterhalter.
Rokitnik i comber z jelenia dostarczyła firma Provincja.
Do przygotowania wyjątkowych dań wykorzystano piece konwekcyjno-parowe Convotherm.
O zastawę stołową, na której prezentowano dania konkursowe zadbała firma Dajar. 
Zapaski kucharskie uszyła dla zawodników firma Cheman.