3. Ogólnopolski Konkurs Fotografii Kulinarnej

Branża HoReCa ma ogromne oczekiwania wobec fotografów. Prawidłowo wykonane i przygotowane zdjęcie jest głównym narzędziem marketingowym w rękach restauracji, hoteli oraz producentów produktów spożywczych, portali i blogów oraz wydawnictw kulinarnych.

Nie musisz umieć gotować!  Liczy się pomysł i technika wykonania zdjęcia.

foto2016

Organizatorem konkursu jest Stowarzyszenie Kucharzy Polskich.

Konkurs jest adresowany do profesjonalnych fotografów, blogerów kulinarnych oraz fotografów amatorów.

Konkurs odbywa się w trzech kategoriach:

• Pomidor – kategoria dla profesjonalnych fotografów oraz blogerów kulinarnych;

• Kiełki, zioła, kwiaty jadalne – kategoria dla profesjonalnych fotografów oraz blogerów kulinarnych;

• English breakfast – kategoria dla amatorów.

Każdy uczestnik może zgłosić jedną fotografię w wybranej kategorii konkursowej. Blogerzy oraz profesjonalni fotografowie mogą nadsyłać prace w dwóch kategoriach.

Zdjęcia nie mogą być wcześniej publikowane.

Nagrody

I miejsce w kategorii „Pomidor” – aparat Fujifilm X-E2S z obiektywem XF27mm

I miejsce w kategorii „Kiełki, zioła, kwiaty jadalne” – aparat Fujifilm X-T10 z obiektywem XF27mm

I miejsce w kategorii „English breakfast” – aparat Fujifilm X70

Laureat każdej kategorii zostanie zaproszony na uroczystą galę finałową, która odbędzie się 2 lipca na Zamku w Gniewie.

30 autorów najlepszych prac konkursowych otrzyma jednoosobowe zaproszenie na warsztaty fotograficzne, które odbędą się 2 lipca w Zamku Gniew

Komisja konkursowa:

Jacek Bonecki – fotograf i popularyzator fotografii, operator filmowy, producent telewizyjny i dziennikarz.

Joanna Czechowska – Fujifilm

Ewa Olejniczak – szef kuchni restauracji w hotelach *****, pasjonatka kuchni azjatyckiej i zdrowego jedzenia

Krzysztof Szulborski – prezes Stowarzyszenia Kucharzy Polskich, redaktor naczelny „akademia kulinarna – od nauki do sztuki kulinarnej”

Beata Marcińczyk – redaktor naczelna Poradnika Restauratora

Małgosia Minta – reporterka Gazety Wyborczej i autorka MintaEats.com

Maciej Nowak – krytyk kulinarny i teatralny

Kaszamanna Studio – laureatki OKFK, specjalistki od wizerunku w gastronomii

Tomasz Deker – właściciel T.Deker Patissier & Chocolatier

Andrzej Polan – szef kuchni, prowadzący programy kulinarne

Olimpia Davies – laureatka OKFK, fotograf Artisan Food Photograpfy

Małgorzata Gajdowicz – Morning Food for Tomrrow

Krzysztof Kasprzak – Dajar HoReCa

Agnieszka Ochniak – redaktor naczelna Papaja.pl

Natalia Lewandowska – Fusion Gusto

Na fotografie czekamy do 01 czerwca 2016. Uroczysta gala finałowa odbędzie się 2 lipca 2016 na Zamku w Gniewie.

FORMULARZ ZGŁOSZENIOWY:

formularz zgloszeniowy foto 2016 (335,50kb)

REGULAMIN:

http://www.kucharze.pl/konkursy/fotografia-kulinarna/fotografia-kulinarna-2016/regulamin-3-okfk/