30. Finał Wielkiej Orkiestry Świątecznej Pomocy

Finał WOŚP to jednodniowa zbiórka publiczna, organizowana przez Fundację Wielka Orkiestra Świątecznej Pomocy. Od wielu lat Finałom WOŚP towarzyszą także akcje internetowe i wydarzenia zamknięte, które rozpoczynają się już na początku grudnia.

W tym roku WOŚP zbiera środki dla zapewnienia najwyższych standardów diagnostyki i leczenia wzroku u dzieci.

Podczas finału nie zabrakło również Klubu Szefów Kuchni, którzy pod wodzą Jarka Walczyka wraz Euro-Toques Polska oraz młodzieżą z Gastronomika Olsztyn zagrali kulinarnie w 30 Finale WOŚP uruchamiając Restaurację Mistrzów.

A oto menu specjalnie skomponowane na tą okazję:

Przystawka

Wędzony sum – sałatka z kiełków, dresing mango

Cebulowe Roti  - z Roślinną Kaczką, sałata, kolendra, salsa Verde

Zupa

Krem – pomidory, bazylia, śmietana

Danie główne

Pieczony filet supreme z kurczaka kukurydzianego – sos pieczeniowy truflowy, ziemniaki au gratine, brokuł w emulsji maślanej

Wołowina – sos pieczeniowy tymiankowy, marchew, gnocchi w emulsji maślanej

Ravioli - wegetariańskie z warzywami w emulsji

Deser

Tarta migdałowa - krem czekoladowy, egzotyczne owoce

, którzy pod wodzą Jarka Walczyka wraz Euro-Toques Polska oraz młodzieżą z Gastronomika Olsztyn zagrali kulinarnie w 30 Finale WOŚP uruchamiając Restaurację Mistrzów.

A tak przedstawiała się menu specjalnie skomponowane na tą okazję:

Przystawka

Wędzony sum – sałatka z kiełków, dresing mango

Cebulowe Roti  - z Roślinną Kaczką, sałata, kolendra, salsa Verde

Zupa

Krem – pomidory, bazylia, śmietana

Danie główne

Pieczony filet supreme z kurczaka kukurydzianego – sos pieczeniowy truflowy, ziemniaki au gratine, brokuł w emulsji maślanej

Wołowina – sos pieczeniowy tymiankowy, marchew, gnocchi w emulsji maślanej

Ravioli - wegetariańskie z warzywami w emulsji

Deser

Tarta migdałowa - krem czekoladowy, egzotyczne owoce