Najlepsi kucharze z całego kraju już po raz czwarty wezmą udział w mistrzostwach Polski w potrawach i kawiorze z jesiotra. Swoje umiejętności zaprezentują w sobotę, 10 marca w Hotelu Atut****, przygotowując potrawy z dumą regionu – jesiotrem w roli głównej. Wydarzenie, które odbędzie się w ramach Weekendu Kulinarnego, otrzymało nominację do Kulinarnego Pucharu Polski.
Kulinarne zmagania będzie oceniać jury z uznanymi szefami kuchni, Jerzym Pasikowskim i Adamem Dmyterko na czele. Gościem specjalnym oraz przewodniczącą jury VIP została natomiast Ewa Wachowicz. Gospodarzem i współorganizatorem mistrzostw, jak co roku jest czterogwiazdkowy Hotel Atut usytuowany w miejscowości Licheń Stary nad Jeziorem Licheńskim. Region słynie z hodowli jesiotra oraz wysokogatunkowego kawioru, który jest dystrybuowany do renomowanych restauracji na całym świecie. To także specjał hotelowej restauracji Yesiotr.
Do konkursu zakwalifikowały się zespoły:
Air Port Hotel Okęcie Warszawa
Hampton by Hilton Lublin
Fabryka Wełny Pabianice
Hotel Grand Lubicz Uzdrowisko Ustka
Hotel Restauracja Piano Lublin
Hotel Słoneczny Młyn Bydgoszcz
Bankiet Wiesław Królak Wilcze
„Dworzysko” Szczawno – Zdrój
1911 Cafe & Restaurant Sopot
Restauracja Roda Tokary
Restauracja Gubałówka Kościelisko
Smaczna Dieta Gorzów Wielkopolski
Dwuosobowe zespoły, które podejmą wyzwanie oczarowania jurorów przyrządzonymi przez siebie daniami, to reprezentanci restauracji i hoteli z całej Polski. Finał wydarzenia zwieńczy uroczysta, wieczorna Gala i atrakcje w eleganckim stylu.
Drużyny zakwalifikowane do konkursu powinny, poza jak najlepszym smakiem swoich potraw, zadbać o to, aby dania prezentowały się perfekcyjnie. Atutem bez wątpienia będą także elementy widowiskowe podczas gotowania. Każda dwuosobowa ekipa będzie musiała wykonać potrawę w formie dania głównego oraz przystawki dla siedmiu osób.