Liczne wydarzenia towarzyszące targom, blisko 4 tys. 130 tys. odwiedzających, z czego 35 proc. stanowili goście spoza Hiszpanii - Międzynarodowe targi spożywcze Alimentaria, które odbyły się w dniach 31 marca – 3 kwietnia 2014 r. w Barcelonie w nowoczesnym centrum wystawienniczym Gran Via Exhibition Centre przeszły do historii.
Zorganizowano około 10 tys. spotkań wystawców z kupcami z 60 krajów, odbywały się też konferencje. Miedzy innymi poświęcone najważniejszym trendom na rynku spożywczym, także pod względem technologii produkcji czy opakowań, a także międzynarodowy kongres poświęcony śródziemnomorskiej diecie.
Wystawcy zgromadzeni byli w 12. sektorach tematycznych. W ramach poszczególnych sektorów odbywały się mniejsze ekspozycje określane jako premium, poświęcone m.in. żywności bez glutenu (Gluten Free Isle), przyrządzaniu drinków (Coctail & Spirits), włoskim specjałom (Pizza & Pasta Project), słodyczom czy oliwie z oliwek. Na targach znajdował się również specjalny sektor Restaurama poświęcony gastronomii.
Jedną z nowości na tegorocznych targach był The Alimentaria Experience, podczas którego swoje umiejętności zaprezentowało 50 kucharzy. Odwiedzający mogli zatem przyjrzeć się pracy mistrzów sztuki kulinarnej, spróbować ich dań, a także wziąć udział w warsztatach. W pokazach udział wzięli m.in. Joan Roca, Paco Perez, Dani Garcia, Nacho Manzano, Paco Roncero i Ramon Freixa.