Będą walczyć o tytuł „Najlepszego z najlepszych” w polskiej gastronomii

kulinarny-puchar-polski-442x600Za nami 13 konkursów nominowanych do Kulinarnego Pucharu Polski 2016. Wystartowało w nich 200 kucharzy, którzy łącznie przygotowali 2288 porcji konkursowych dań. W tym gronie znaleźli się mistrzowie smaku, którzy zdobyli uznanie Jury i swoje umiejętności zaprezentują w półfinale Kulinarnego Pucharu Polski, 27 września podczas Targów POLAGRA GASTRO!

W konkursie biorą udział czynni zawodowo kucharze; w tegorocznej edycji do rywalizacji przystąpi 14 dwuosobowych drużyn. Ich kapitanowie muszą być laureatami wybranych przez organizatora konkursów kulinarnych.

1. Bartosz Fabiś, zwycięzca X edycji Primerba Cup

2. Paweł Kubera, zwycięzca IV edycji konkursu Kulinarny Rajd Mistrzów

3. Karolina Wiśniewska, zwycięzca IV Ogólnopolskiego Festiwalu Kulinarnego Borów Dolnośląskich „Ale Pasztet”

4. Paweł Wojtysiak, zwycięzca XIII Kujawsko-Pomorskich Potyczek Kulinarnych

5. Sebastian Stellwag, zwycięzca II edycji Festiwalu Kuchni Dworskiej im. Hanny Szymanderskiej w Dubiecku

6. Emil Klimas, zwycięzca VIII edycji Festiwalu Ryb Bałtyckich

7. Dariusz Kuduk, zwycięzca XI edycji Festiwalu Kuchni Greckiej

8. Piotr Wójcik, zwycięzca XIII edycji konkursu Lubelskie Smaki

9. Paweł Salamon, zwycięzca III edycji konkursu im. Rafała Jelewskiego Wielkopolski Kucharz Roku

10. Piotr Huszcz, zwycięzca VIII edycji Ogólnopolskiego Konkursu Kulinarnego „Kuchnia Polska Wczoraj i Dziś”

11. Radosław Janus, zwycięzca III edycji konkursu Galicyjskie Smaki Wczoraj, Dziś i Jutro

12. Piotr Polak, zwycięzca VIII edycji Festiwalu Kuchni Zbójnickiej

13. Martyna Marcol, zwycięzca XI edycji Mistrzostw Polski w Podawaniu Baraniny.

W półfinale pojawi się także, korzystając z regulaminowego przywileju, Rafał Grzegorzek - zwycięzca XV edycji Kulinarnego Pucharu Polski.

Kunszt, znajomość technik kulinarnych i kreatywność kucharzy oceni jury, do którego zaproszone zostały autorytety środowiska gastronomii w Polsce i na świecie. Obradom przewodniczył będzie prezes branżowego stowarzyszenia Euro Toques Polska Jean Bos.

SKŁAD JURY:

Jean Bos - Przewodniczący Jury, Stefan Birek – półfinał, Sebastian Krauzowicz – półfinał, Tomasz Purol – półfinał, Bożenna Sikoń-Wojtal – półfinał, Jarosław Walczyk – półfinał, Gabriela Berechet – finał, Silivia Castano – finał, Carlos Madeira – finał, Per Mandrup – finał, Georg Wallig – finał, Vogel Wynand – finał, Szymon Szlendak i Wojciech Harapkiewicz.

We wtorek zawodnicy zmierzą się w konkurencji półfinałowej, przygotowując deser na bazie bryndzy podhalańskiej i miodu oraz przystawkę, w której obowiązkowo należy wykorzystać gołębia, oscypka, szalotkę i mrożoną wiśnię.

Najlepsze drużyny przejdą do finału, który odbędzie się w środę 28 września, podczas którego trzeba będzie w ciągu dwóch godzin zaserwować danie główne, w którym obowiązkowymi składnikami są miecznik, homar, podsuszona i podwędzona śliwka suska sechlońska oraz nalewka polska.

Główną nagrodą KPP 2016 jest uzyskanie tytułu „Najlepszego z najlepszych” oraz wyjazd na zagraniczne szkolenie kulinarne.