Węgier Tamás Széll wygrał Bocuse d'Or Europe 2016 zdobywając najbardziej prestiżową nagrodę w świecie europejskiej gastronomii. Tamás Széll przewyższał pozostałych 19 uczestników talentem i kreatywnością oczarował jury swoimi daniami : danie mięsne - grillowana na węglu drzewnym noga młodego jelenia z węgierskimi przyprawami, grzybami i wędzonym mięsem z mangalicy, danie rybne – lekko solony Sterlet, langustynka, marynowane nasiona czarnuszki, palone masło, chrupiące eskalopki i wędzona słonina.
II miejsce zajął Norweg Christopher William Davidsen a trzecie miejsce przypadło Szwedowi Alexandrowi Sjögren.
Po dwóch dniach zawodów 11 kandydatów europejskich zdobyła kwalifikację do udziału w Światowym Finale, który odbędzie się w Lyonie we Francji w dniach 24 -25 stycznia 2017 roku.
Hungary - Tamás SZÉLL - Onyx*, à Budapest
Norway - Christopher William DAVIDSEN - Søstrene Karlsen, à Trondheim
Sweden - Alexander SJÖGREN - Chef Freelance
France - Laurent LEMAL - Domaine Riberach*, à Bélesta
Iceland - Viktor Örn ANDRESSON - Grillid / Radisson SAS, à Reykjavik
Finland - Eero VOTTONEN - Restaurant Olo*, à Helsinki
Netherlands - Jan SMINK - Librije***, à Zwolle
Switzerland - Filipe FONSECA PINHEIRO - Restaurant Hôtel de Ville***, à Crissier
Belgium - Peter AESAERT - Belgocatering, à Alost
Denmark - Morten FALK - Kadeau*, à Aakirkeby
Estonia - Dmitri ROOZ - Restaurant Farm, à Tallinn
Bocuse d’Or to najważniejszy i najbardziej prestiżowy konkurs dla szefów kuchni z całego świata. Jego historia sięga 1987 roku, kiedy to w Lyonie – stolicy francuskiej gastronomii – Paul Bocuse, ceniony na całym świecie szef kuchni, zorganizował niezwykle widowiskowy konkurs kulinarny z udziałem jurorów i publiczności.
Zainspirowało go ogromne zainteresowanie, jakie wzbudziły targi kulinarne, które odbyły się w Lyonie kilka lat wcześniej. Zapragnął podarować kucharzom gastronomiczne igrzyska, jakich jeszcze nie było.
Od tamtej pory konkurs organizowany jest co 2 lata. Biorą w nim udział przedstawiciele kilkudziesięciu krajów, a każda uczestnicząca w nim reprezentacja składa się z kucharza oraz commis (asystenta). W trakcie konkursu muszą oni przygotować danie mięsne i danie rybne, które podawane są następnie na specjalnej platerze i potem serwowane na talerzach dostarczonych przez organizatorów.
Podczas finału konkursu – poza nagrodami głównymi – przyznawane są również nagrody specjalne za najlepsze danie mięsne i danie rybne oraz dla najlepszego asystenta. Światowy finał Bocuse d’Or poprzedzają eliminacje krajowe i kontynentalne podczas których wyłaniani są krajowe reprezentacje. To one w trakcie finału w Lyonie muszą zmierzyć się z niezwykle wymagającymi kulinarnymi zadaniami zaproponowanymi przez jurorów oraz z niezwykle silną konkurencją.
Zdobywcy pierwszego miejsca z poprzednich edycji konkursu są dziś najbardziej cenionymi kucharzami na świecie i potencjalnymi następcami wielkiego mistrza Paula Bocuse.