Restauracja Filipa 18 mieści się w sąsiedztwie Rynku Kleparskiego, zwanego pomocniczym Głównego Rynku Krakowskiego lub „brudnym”. Stary Kleparz to najstarsze działające nieprzerwanie targowisko Krakowa. Miejsce to było często inspiracją dla malarzy i artystów, którzy utrwalali kolory i zgiełk targowiska na swoich dziełach. Tworząc je, pili herbatę lub miód w pijalni znajdującej się na parterze budynku. Kontynuując te wspaniałe tradycje wnętrza restauracji wypełniają plakaty współczesnych, młodych artystów. Miejsce zachęca do nieśpiesznego odkrywania nowych smaków i zmysłowych wrażeń.
Szef Kuchni, Marcin Sołtys wyszukuje dla Państwa najlepsze regionalne produkty sezonowe ze Starego Kleparza tworząc bogate menu. Zawsze znajdzie się w nim element teatru, ale zabawa kuchnią nie odwraca uwagi od smaku wyśmienitych potraw.
MARZEC 22.03. KOLACJA DEGUSTACYJNA „FINE DININGOWE REGIONY POLSKI”*
6 – cio daniowa kolacja degustacyjna nawiązująca do polskich regionalnych kuchni w fine diningowej odsłonie. Tematem przewodnim będzie Kuchnia Galicyjska. O przygotowanie dań zadba nasz Szef Kuchni Marcin Sołtys wraz z Szefem Kuchni Hotelu Spa Dr Irena Eris Krynica Zdrój - Januszem Myjakiem, natomiast o perfekcyjny pairing win oraz prowadzenie zadba Prezydent Stowarzyszenia Sommelierów Polskich, człowiek legenda - Piotr Kamecki.
Rozpoczęcie: 19:00
Menu: 229 pln
Pairing win: 79 pln
*Wymagana rezerwacja.
KWIECIEŃ 13.04. WARSZTATY Z KOLACJĄ DEGUSTACYJNĄ „BE A KINGSMAN”*
Warsztaty Savoir vivre z ramienia firmy „Gentleman – On” Elżbiety Kuteli poprowadzi Dr Georg Nowak – Krogh; ekspert w dziedzinie fashionable life, natomiast pokaz broni poprowadzi Dariusz Czekalski; autor zaawansowanego systemu ogniowego Zenith9. Dopełnieniem wieczoru będzie 6 – cio daniowa kolacja degustacyjna z pairingiem Single malt whisky Ben Navis oraz Spey – oficjalnej whisky zamawianej przez Królową Elżbietę II.
Rozpoczęcie warsztatów: 17:30
Rozpoczęcie kolacji: 19:00
Warsztaty wraz kolacją z pairingiem whisky: 399 pln
*Wymagana rezerwacja.
27.04. KOLACJA DEGUSTACYJNA Z BOURBONAMI*
6 – cio daniowa kolacja degustacyjna z pairingiem bourbonów takich jak: Baker’s, Booker’s, Knob Creek, Maker’s Mark. Wydarzenie poprowadzi Ambasador tych marek – Janusz Trendewicz.
Rozpoczęcie: 19:00
Menu: 159 pln
Pairing bourbonów: 69 pln
*Wymagana rezerwacja.
MAJ 25.05. KOLACJA DEGUSTACYJNA Z TORFEM W TLE*
6 – cio daniowa kolacja degustacyjna z pairingiem Single malt whisky m.in. najbardziej torfowych whisky na świecie z destylarni Bruichladdich. Wydarzenie poprowadzi Adrian Nowakowski – właściciel Whisky Embassy.
Rozpoczęcie: 19:00
Menu: 159 pln
Pairing whisky: 69 pln
*Wymagana rezerwacja.
-------------------------
Restauracja Filipa 18
ul. Św. Filipa 18 Kraków
Telefon: (+48) 12 300 30 30
Email: restauracja@indigokrakow.com
Godziny otwarcia restauracji: od 12:00 do 23:00
Śniadania: od 6:30 do 10:30 w tygodniu i od 7:00 do 11:00 w weekendy