Czas Dobrego Sera - Sandomierz 28–29 maj 2016

Zapraszamy na VI edycję naszego festiwalu “Czas Dobrego Sera”, która od 28 do 29 maja odbywać się będzie w królewskim Sandomierzu. Jak mówi pomysłodawca i dyrektor festiwalu Jacek Szklarek, „niezmiennie od samego początku celem festiwalu jest podnoszenie jakości polskiego mleczarstwa, tego na wielką i małą skalę oraz zwracanie uwagi polskiego konsumenta na różnorodność produktów na bazie mleka. Do udziału w naszym festiwalu zapraszamy wyłącznie najlepszych producentów serów zagrodowych oraz najlepsze, nieliczne polskie mleczarnie oraz zakłady przetwórstwa mleka. Ze szczególną sympatią odnosimy się do małych, rodzinnych gospodarstw, które zdecydowały się na produkcję tzw. serów zagrodowych na bazie surowego mleka”.

13227822_1035510636534262_8023764345302436503_o

Dzisiaj festiwal, to duża impreza przyciągająca około 30 tysięcy odwiedzających do cudownie położonego na wzgórzach Sandomierza. Oczywiście, w Sandomierzu nie zabraknie degustacji komentowanych najlepszych serów polskich i zagranicznych pod okiem światowych autorytetów, jak Pascal Beillevaire (Fromagerie Beillevaire) czy prof. Moniki Wszołek (Uniwersytet Rolniczy w Krakowie). Poza tym, do udziału w imprezie zaprosiliśmy wybitnych szefów kuchni – Adam Chrząstowski, Mateusza Turaja i Konrada Korszlę – z restauracji rekomendowanych przez Slow Food Polska – ich pokazy oraz sobotnia kolacja inspirowana różnymi gatunkami sera i wina, z pewnością, jak co roku, będzie nie lada gratką dla znawców i pasjonatów dobrej kuchni.

Po raz kolejny na szeroką skalę obok serowarów do Sandomierza zapraszamy polskich winiarzy. Jest ich już ponad setka, zaś już około 40 legalnie z banderolami sprzedaje swoje wina. Ser i wino, to para ponoć lepsza od małżeństwa, dlatego postaramy się wzrastać razem w tym niezawodnym duecie. W tej dziedzinie wspierają nas już kolejny raz uznani znawcy polskich win: Wojciech Bosak (Winologia) oraz Mariusz Kapczyński (Vinisfera). Dodatkowo w laboratoriach smaku wspierać ich będzie krytyk kulinarny i blogger Kuba Janicki.Za duży sukces poczytujemy sobie przychylność Urzędu Miasta Sandomierz, który z życzliwością i wyjątkowym zaangażowaniem ponownie otwiera przed nami swoje bramy. Również cieszymy się, że kolejny raz, mimo trudnej sytuacji na rynku serów, wspiera nas SM Spomlek z Radzynia Podlaskiego i ich sery spod marki Skarby Serowara (dawniej OLD POLAND). Bardzo dziękujemy za Państwa wsparcie! Po raz pierwszy nasz festiwal swoim patronatem objął Marszałek Województwa Świętokrzyskiego Adam Jarubas. Zainteresowanie w tym roku festiwalem jest naprawdę nadspodziewanie duże i spodziewamy się około 100 stoisk, z czego blisko połowa dedykowana serom i produktom na bazie mleka.

PROGRAM

Sobota, 28 maja 2016 Rynek Starego Miasta

10.00 Oficjalne otwarcie festiwalu „Czas Dobrego Sera” przez Burmistrza Sandomierza – Marka Bronkowskiego oraz Prezesa Slow Food Polska – Jacka Szklarka

– od tej godziny rusza degustacja i sprzedaż serów na festiwalowych stoiskach; w sumie na wszystkich stoiskach będzie można spróbować i kupić ponad 300 rodzajów sera z Polski, Włoch, Francji, Hiszpanii, Anglii, Litwy, Chorwacji, Węgier, Szwajcarii i Słowacji

– degustacja rzemieślniczych piw z Polski oraz Europy oraz win z polskich i zagranicznych winnic

– co dwie godziny w jednej z sal Restauracji Ciżemka odbywają się „Laboratoria Smaku” z serami w roli głównej

– otwarcie specjalnego namiotu z europejskimi serami na bazie surowego mleka: Parmigiano Reggiano, Grana Padano, Comte, Gruyere, Beaufort, Pecorino Romano, Gorgonzola, Brie, Cabrales, Roquefort, Manchego, Cheddar, Giugas, Taleggio, Monte Veronese, Camembert, Pastore Sardo, Pecorino Toscano, Mozzarella di Bufala, Burrata i inne);

15.00 Pokaz kulinarny Giena Mientkiewicza z wykorzystaniem serów Serenada i Skarby Serowara                            

20.00 Uroczysta kolacja w Restauracji Ciżemka przygotowana przez szefów kuchni: Adama Chrząstowskiego (Ed Red – Kraków, Warszawa) oraz Łukasz Cichy (Restauracja Biała Róża), Konrad Korszla (Hotel Stary – Trzy Rybki), Przemysław Skibiński (Ed Red), Mateusz Turaj (Miodova Restaurant)

Niedziela, 29 maja 2016 Rynek Starego Miasta

09.00 Otwarcie stoisk z degustacją i sprzedażą serów i wina (program jak w sobotę)

12.30 Równolegle do festiwalu rusza w podziemiach Restauracji Ciżemka profesjonalna ocena serów zgłoszonych do konkursu na Najlepszy Polski Ser Grand Prix 2016 roku przez jury (prof. Monika Wszołek – Uniwersytet Rolniczy Kraków – Przewodniczący Jury, Edward Bajko – Prezes SM Spomlek, Adam Chrząstowski – szef kuchni, Gieno Mientkiewicz – promotor serów zagrodowych w Polsce, Jacek Szklarek – Prezes Slow Food Polska)

16.30 Uroczyste ogłoszenie laureatów konkursu na Najlepszy Polski Ser Grand Prix 2016 r. i wręczenie dyplomów – Przewodniczący Jury prof. Monika Wszołek, Burmistrz Sandomierza Marek Bronkowski, Prezes Slow Food Polska Jacek Szklarek oraz pozostali Członkowie Jury

18.00 Zakończenie festiwalu