Czas Dobrego Sera 2017

W czerwcowy weekend (17-18 czerwca) do Sandomierza już po raz siódmy przyjadą serowarzy z całej Europy, a w ślad za nimi tysiące smakoszy sera. 300 różnych serów z 14 krajów będzie można spróbować i kupić w Sandomierzu podczas VII edycji festiwalu „Czas dobrego sera”.

Czas Dobrego Sera 2017

Na stoiskach ustawionych na staromiejskim Rynku będzie można spróbować również prawdziwego masła, jogurtów o zawartości tłuszczu 9%, oryginalnej owczej bryndzy polskiej i słowackiej, śmietankowych lodów czy też zwyczajnego surowego mleka, którego smak już tylko niektórzy pamiętają z dzieciństwa.  

Do udziału w naszym festiwalu zapraszamy wyłącznie najlepszych producentów serów zagrodowych oraz najlepsze, nieliczne polskie mleczarnie oraz zakłady przetwórstwa mleka. Ze szczególną sympatią odnosimy się do małych, rodzinnych gospodarstw, które zdecydowały się na produkcję tzw. serów zagrodowych na bazie surowego mlekamówi Jacek Szklarek pomysłodawca i dyrektor festiwalu.

Po raz kolejny na sandomierską imprezę obok serowarów zaproszono winiarzy. Reprezentowanych będzie około 20 winnic z całej Polski.

PROGRAM

Sobota, 17 czerwca 2017 Rynek Starego Miasta

10.00                   

Oficjalne otwarcie festiwalu „Czas Dobrego Sera” przez Burmistrza Sandomierza Marka Bronkowskiego oraz Prezesa Slow Food Polska Jacka Szklarka                             

- od tej godziny rusza degustacja i sprzedaż serów na festiwalowych stoiskach; w sumie na wszystkich stoiskach będzie można  spróbować i kupić ponad 300 rodzajów sera z Polski, Włoch, Francji, Hiszpanii, Anglii, Litwy, Chorwacji, Węgier, Holandii, Anglii, Austrii, Szwajcarii i Słowacji                             

- degustacja rzemieślniczych piw z Polski oraz Europy oraz win z ponad 20 polskich winnic                        

- co dwie godziny w Sali konferencyjnej przy ulicy Mariacka 1 odbywają się „Laboratoria Smaku” z serami w roli głównej                 

- otwarcie specjalnego namiotu z europejskimi serami na bazie surowego mleka: Parmigiano Reggiano, Grana Padano, Comte, Gruyere, Beaufort, Pecorino Romano, Gorgonzola, Brie, Cabrales, Roquefort, Manchego, Cheddar, Giugas, Taleggio, Monte Veronese, Camembert, Pastore Sardo, Pecorino Toscano, Mozzarella di Bufala, Burrata i inne);

15.00                   

Pokazy kulinarne na festiwalowej scenie z wykorzystaniem różnych rodzajów sera w tym serów Skarby Serowara produkowanych przez SM Spomlek

18.30                 

Zamknięcie stoisk festiwalowych

19.00                   

Uroczysty Rejs-Wisła-Party na największym polskim śródlądowym statku „Syrenka” dowodzonym przez Kapitana Tadeusza Prokopa

Niedziela, 18 czerwca 2017 Rynek Starego Miasta

09.00                   

Otwarcie stoisk z degustacją i sprzedażą serów i wina (program jak w sobotę)

12.30                   

Równolegle do festiwalu rusza w Sali Wokalnej pod Kinem Starówka profesjonalna ocena serów zgłoszonych do konkursu na Najlepszy Polski Ser Grand Prix 2017 roku przez jury (Giovanni Roncolato, Prezydent Konsorcjum Monte Veronese, Włochy – Przewodniczący Jury, prof. Monika Wszołek – Uniwersytet Rolniczy Kraków, Edward Bajko – Prezes SM Spomlek, Gieno Mientkiewicz – promotor serów zagrodowych w Polsce, Jacek Szklarek – Prezes Slow Food Polska)

15.30                   

Uroczyste ogłoszenie laureatów konkursu na Najlepszy Polski Ser Grand Prix 2017 r. i wręczenie dyplomów – Przewodniczący Jury Giovanni Roncolato. prof. Monika Wszołek, Burmistrz Sandomierza Marek Bronkowski, Prezes SM Spomlek Edward Bajko, Prezes Slow Food Polska Jacek Szklarek oraz pozostali Członkowie Jury

18.00                   

Zakończenie festiwalu                           

Przez cały czas trwania festiwalu występy artystyczne i rozmowy z producentami serów i win na scenie, prezentacja poszczególnych stoisk i produktów prowadzona przez Andrzeja Buławskiego ze Slow Food Szczecin oraz Erwina Karczmarczuka ze Slow Food Lubelskie