Dabiz Munoz zdobywa tytuł The Best Chef

Listę 100 najlepszych szefów kuchni na świecie — ogłoszono podczas gali The Best Chef Awards powered by Perlage w Madrycie. Jedynym Polakiem w tym gronie jest Przemysław Klima, który uplasował się na 92 lokacie.

Przemysław Klima

Szósta edycja The Best Chef Awards powered by Perlage, która odbywala się w dniach 18-20 września 2022 roku w Madrycie.

Drugi raz z rzędu tytuł najlepszego szefa kuchni na świecie uzyskał Dabiz Munoz z Hiszpani. Drugie miejsce w rankingu The Best Chef zajął Rene Redzepi z kopenhaskiej Nomy 2.0, a trzecie Joan Roca z restauracji El Celler de Can Roca w hiszpańskiej Gironie. Na liście znalazł się jeden Polak – na 92. pozycji uplasował się Przemysław Klima, szef kuchni krakowskiej restauracji Bottiglieria 1881. Pełna setka laureatów na stronie https://thebestchefawards.com/top100-the-best-chef-2022/

NAGRODY SPECJALNE

The Best Chef Voted by Professionals Award powered by Glovo: Dabiz Muñoz (DiverXO, Madrid, Spain)

The Best Chef Pastry Award powered by Valrhona: Antonio Bachour (Bachour, Coral Gables, United States)

The Best Chef Pristine Award powered by GinRaw: Ana Roš (Hiša Franko, Kobarid, Slovenia)

The Best Chef Dining Experience Award powered by Ron Matusalem: Anne-Sophie Pic (Pic, Valence, France)

The Best Chef FoodArt Award powered by Arturo Sánchez: Natsuko Shoij (Éte, Tokyo, Japan)

The Best Chef City Gourmet Award powered by Correos: Dabiz Muñoz (DiverXO, Madrid, Spain)

The Best Chef Innovation Award powered by Custom Culinary: Josh Niland (Saint Peter, Sydney, Australia)

The Best Chef Rising Star Award powered by Perrier-Jouët: Jessica Rosval (Casa Maria Luigia, Modena, Italy)

The Best Chef New Entry powered by Le Nouveau Chef: Riccardo Camanini (Lido 84, Gardone Riviera, Italy)

The Best Chef Pizza Award powered by Molini Pizzuti: Franco Pepe (Pepe in Grani, Caiazzo, Italy)

The Best Chef Legend AwArd powered by Difference Coffee: Pierre Koffmann (Tarbes, France, 1948)

The Best Chef Science Award powered by Academia Madrileña de Gastronomía: Andoni Luis Aduriz (Mugaritz, Rentería, Spain)