Jury w składzie: Wojciech Modest Amaro, Maciej Nowak, Ewa Wachowicz i Grzegorz Łapanowski po raz szósty wyłoniło najlepszego profesjonalnego kucharza w Polsce. Jury jednogłośnie podjęło decyzję, że 6. edycję programu Top Chef zwycięża Dawid Szkudlarek. Na jego ręce powędrował także czek o wartości 100 tysięcy złotych i tytuł Top Chef.
Kucharze mieli 3 godziny na przygotowanie 5-daniowego menu degustacyjnego, które miało się składać z 2 przystawek, 2 dań głównych i deseru.
W finale uczestniczyli:
Dawid Szkudlarek - szef kuchni, preferuje kuchnię polską i nowoczesną, absolwent technikum gastronomicznego, AR w Szczecinie na wydziale technologii żywności oraz WSHiG w Poznaniu, zwycięzca wielu konkursów między innymi: Bocuse d'Or Poland. Nauczyciel w Technikum Gastronomicznym im. Febronii Gajewskiej-Karamać w Gorzowie Wielkopolskim.
Michał Seferyński - szef kuchni, specjalizuje się w kuchniach: nowoczesnej i fusion, restaurację, prowadzi własnego bloga, w której pracuje poleca przewodnik Michelin.
Rafał Grzegorzek - sous chef, preferuje kuchnię polską, laureat w wielu nagród w konkursach kulinarnych, między innymi w Kulinarnym Pucharze Polski, w którym zdobył pierwsze miejsce.
Menu Dawida Szkudlarka:
Konfitowane żółtko z sercami kurczaka i szparagami
Pomidorowe consomme z przegrzebkami
Dorsz z sosem beurre blanc i kremową kaszą jaglaną
Ragout z sarny z puszystym musem borowikowym
Wędzone lody z pasternaku, pączki serowe i wata cukrowa
Menu Michała Seferyńskiego:
Przegrzebek z suszonymi porzeczkami;
Esencja z porów z luzowanymi skrzydełkami z kurczaka i słonecznikowym pesto;
Marynowane żółte buraki i pianka z koziego sera;
Comber z sarny z sosem z trawy żubrowej i wędzonym jabłkiem;
Gruszka w winie selerem naciowym, gorgonzolą i białą czekoladą.
Menu Rafała Grzegorzka:
Chłodnik z czerwonej kapisty z lodami jogurtowymi;
Foie gras z chałką i karmelizowanymi śliwkami;
Dorsz z chrupiącym topinamburem;
Comber z sarny z chrzanem i sosem z aronii;
Włoska beza z kruszonka tymiankową i gruszką.