Dawid Szkudlarek zwycięzcą 6. edycji Top Chef

JuryJury w składzie: Wojciech Modest Amaro, Maciej Nowak, Ewa Wachowicz i Grzegorz Łapanowski po raz szósty wyłoniło najlepszego profesjonalnego kucharza w Polsce. Jury jednogłośnie podjęło decyzję, że 6. edycję programu Top Chef zwycięża Dawid Szkudlarek. Na jego ręce powędrował także czek o wartości 100 tysięcy złotych i tytuł Top Chef.

Kucharze mieli 3 godziny na przygotowanie 5-daniowego menu degustacyjnego, które miało się składać z 2 przystawek, 2 dań głównych i deseru.

W finale uczestniczyli:

Dawid Szkudlarek - szef kuchni, preferuje kuchnię polską i nowoczesną, absolwent technikum gastronomicznego, AR w Szczecinie na wydziale technologii żywności oraz WSHiG w Poznaniu, zwycięzca wielu konkursów między innymi: Bocuse d'Or Poland. Nauczyciel w Technikum Gastronomicznym im. Febronii Gajewskiej-Karamać w Gorzowie Wielkopolskim.

Michał Seferyński - szef kuchni, specjalizuje się w kuchniach: nowoczesnej i fusion, restaurację, prowadzi własnego bloga, w której pracuje poleca przewodnik Michelin.

Rafał Grzegorzek - sous chef, preferuje kuchnię polską, laureat w wielu nagród w konkursach kulinarnych, między innymi w Kulinarnym Pucharze Polski, w którym zdobył pierwsze miejsce.

Menu Dawida Szkudlarka:

Konfitowane żółtko z sercami kurczaka i szparagami

Konfitowane żółtko z sercami kurczaka i szparagami;

Pomidorowe consomme z przegrzebkami

Pomidorowe consomme z przegrzebkami

Dorsz z sosem beurre blanc i kremową kaszą jaglaną

Dorsz z sosem beurre blanc i kremową kaszą jaglaną

Ragout z sarny z puszystym musem borowikowym

Ragout z sarny z puszystym musem borowikowym

Wędzone lody z pasternaku, pączki serowe i wata cukrowa

13124516_985532224863692_7045273603947764534_n

Menu Michała Seferyńskiego:

Przegrzebek z suszonymi porzeczkami;

Esencja z porów z luzowanymi skrzydełkami z kurczaka i słonecznikowym pesto;

Marynowane żółte buraki i pianka z koziego sera;

Comber z sarny z sosem z trawy żubrowej i wędzonym jabłkiem;

Gruszka w winie selerem naciowym, gorgonzolą i białą czekoladą.

Menu Rafała Grzegorzka:

Chłodnik z czerwonej kapisty z lodami jogurtowymi;

Foie gras z chałką i karmelizowanymi śliwkami;

Dorsz z chrupiącym topinamburem;

Comber z sarny z chrzanem i sosem z aronii;

Włoska beza z kruszonka tymiankową i gruszką.