Dorszowe Żniwa 2014

Na Zamku w Gniewie odbyły się XI MISTRZOSTWA POLSKI W POTRAWACH Z RYB MORSKICH Dorszowe Żniwa.
Podczas tegorocznej edycji zadaniem kucharzy było przyrządzenie zupy i dania głównego z ryb bałtyckich oraz deseru na bazie czekolady.

Do udziału w mistrzostwach przystąpiło 8 dwuosobowych drużyn z całej Polski. Poprzeczka postawiona była bardzo wysoko, toteż Jury nie miało łatwego zadania.

Po 3 turach konkursowych i 10 godzinach zmagań uczestników, jury w składzie:

Giancarlo Russo – Juror honorowy

Komisja degustacyjna: Jerzy Pasikowski – Przewodniczący, Grzegorz Parczewski, Stefan Birek, Jacek Kempa, Tomasz Milewski, Ewa Malika Szyc-Juchnowicz, Patryk Dziamski

Komisja techniczna: Rafał Godziemski – Przewodniczący, Michał Kuter, Miłosz Kowalski, Mariola Pietrzik

Komisja Patissier & Chocolatier: Piotr Chylarecki – Przewodniczący, Tomasz Deker, Aleksandra Sowa

Supervisors: Przemysław Tworkowski, Krzysztof Gradzewicz

wytypowało zwycięzców:

I miejsce: Restauracja Mercato, Hotel Hilton Gdańsk – Paweł Stawicki i Dominik Karpik
II miejsce: Folwark Folińscy, Lubiszyn koło Gorzowa Wielkopolskiego – Dawid Szkudlarek i Grzegorz Szkudlarek
III miejsce: Restauracja Rzeka Smaków w Redzie – Artur Szymański i Marcin Stadler.

GRATULUJEMY!!!!!!

Nagrody dla zwycięzców ufundowali:

• Hotel Mikołajki (dwuosobowy pobyt weekendowy wraz ze spa dla 1,2, i 3 miejsca)
• Dajar (zestawy porcelany Churchill dla 1, 2 i 3 miejsca)
• Kulinarny Puchar Polski – Międzynarodowe Targi Poznańskie (1.500 zł oraz udział w KPP)
• Panesco (1 miejsce – 2x cyrkulator sous-vide)
• Robot Coupe (2 miejsce – 2x Blender, mikser ręczny ROBOT COUPE MP 160 V.V)
• Bonduelle (3 miejsce – 2x płyta indukcyjna HYUNDAI IND 233 oraz 2x zestaw garnków SENDO)