Druga edycja Konkursu Kulinarnego Gęsina nie tylko na św. Marcina

Przed nami druga edycja Konkursu Kulinarnego Gęsina nie tylko na św. Marcina, który odbędzie się 19 sierpnia 2017 roku w hotelu Fabryka Wełny Hotel & SPA w Pabianicach.

Pomysłodawcą i organizatorem konkursu jest Wiesław Bober oraz Fabryka Wełny Hotel & SPA w Pabianicach ul. Zamkowa 2. W konkursie będą uczestniczyć ekipy 2 osobowe mające do dyspozycji 4 stanowiska kuchenne. Każda ekipa będzie miała do przygotowania 9 porcji dania. Jedna porcja trafia na stół ekspozycyjny a pozostałe do jury degustacyjnego i technicznego. Celem konkursu jest promocja kucharzy, pokazanie ich umiejętności i wysokiej wiedzy zawodowej oraz promocja produktu: gęsiny.

logo_gesinantnsm17

Harmonogram imprezy:
 
Piątek – 18 sierpnia 2017 rok
  • Godz. 1500-1800 – Przyjazd uczestników, jurorów i zaproszonych gości
  • Godz. 1900 – Odprawa startujących ekip  z jury – sala D I piętro
  • Godz. 2000 – Wspólna kolacja – I piętro
Sobota  19 sierpnia 2017 rok
  • Śniadanie Godz. 700-1000 /I piętro
  • Konkurs Kulinarny – Restauracja  Przędzalnia / godz.1000 do 1600/
  • Godz. 1000 – rozpoczęcie  konkursu kulinarnego
  • Godz. 1000-1140 – I tura
  • Godz. 1140-1320 – II tura
  • Godz. 1320-1500 – III tura
  • /10 minut sprzątanie stanowiska/
  • Lunch
  • Godz. 1330-1500 – I piętro
  • Godz. 1600 – zakończenie konkursu
  • Godz. 2000 – Kolacja Galowa / ogłoszenie wyników konkursu, wręczenie nagród, występy artystyczne/ – I piętro
Niedziela 20 sierpnia 2017 rok
  • Śniadanie godz. 700-1000 – Restauracja  Przędzalnia
  • Pożegnanie i wymeldowanie gości.
Wyniki prac oceniać będzie jury profesjonalne składające się z 8 ekspertów gastronomicznych pod przewodnictwem Jerzego Pasikowskiego.

Uroczyste ogłoszenie wyników konkursu nastąpi podczas uroczystej gali 19 sierpnia 2017 r. godz. 20,00 / I piętro.

Ekipy będą miały do dyspozycji stanowiska wyposażone w profesjonalny sprzęt kuchenny przez sponsora Gastro  Magic Service Wypożyczalnia Gastronomiczna: zlewozmywak wraz ze stołem odstawczym, stół roboczy, płyty indukcyjne, piec konwekcyjno-parowy oraz stanowisko techniczno–sprzętowe: cyrkulator sous-vide z wanną, pakowarka próżniowa, stół grzewczy z nadstawką grzewczą.
 
Zapraszamy kucharzy  profesjonalistów z całej Polski
 
Patronat merytoryczny nad organizowaną imprezą objął  Klub Szefów Kuchni.
Patronat honorowy: Prezydent Miasta Pabianice oraz Starosta i Urząd Marszałkowski w Łodzi.