El Cellar de Can Roca najlepszą restauracją na świecie w 2013 roku

W Londynie brytyjski magazyn "Restaurant" ogłosił ranking 50 najlepszych restauracji świata, czyli "The S.Pellegrino World's 50 Best Restaurants" Na czele rankingu znalazła się prowadzona przez trzech braci hiszpańska restauracja El Cellar de Can Roca, która zdetronizowała zwyciężającą w tym rankingu od trzech lat kopenhaska Noma, gdzie szefem kuchni jest Rene Redzepi.

Zestawienie 50 najlepszych restauracji świata - sporządzono po raz 11. Prestiżowy ranking jest przygotowywany na podstawie głosów ponad 900 ekspertów branży restauracyjnej z całego świata. Są oni proszeni o wskazanie siedmiu najciekawszych, najlepszych doświadczeń z wizyt w restauracji, które odbyli w ciągu ostatnich 18 miesięcy.

Prócz zestawienia globalnego, w tym roku po raz pierwszy opracowano siostrzaną, regionalną listę 50 najlepszych azjatyckich restauracji. Z kolei już we wrześniu, po raz pierwszy w historii, zostanie ogłoszone zestawienie 50 najlepszych restauracji Ameryki Łacińskiej - regionu, który przez wielu jest uważana za "gorący" kulinarnie rejon świata.

Podczas ceremonii wręczono również nagródy specjalne.

Nagrodę za całokształt twórczości otrzymał Alain Ducasse, szef kuchni z 30-letni doświadczeniem, mogący się pochwalić trzema restauracjami, które wyróżniono trzema gwiazdkami w słynnym przewodniku Michelina.

Nagrodę dla najlepszej szefowej kuchni przypadło Nadii Santini, szefowej restauracji Dal Pescatore we włoskiej Mantovii.

Wyróżnienie dla debiutanckiej restauracji, której udało się wedrzeć na najwyższą pozycję w tegorocznym zestawieniu San Pellegrino Worlds 50 Best Restaurants, zdobyła australijska Attica, Bena Shewry'ego.

Wyróżnienie dla restauracji "wartej obserwowania", która nie znalazła się - jeszcze - na liście San Pellegrino World's 50 Best Restaurant - przypadło kapsztadzkiej Test Kitchen, Luke'a Dale'a Robertsa.

Nagrodę dla restauracji najbardziej dbającej o ekologię otrzymała tokijska Narisawa Yoshihiro Narisawy. To samo miejsce otrzymało także wyróżnienie Aqua Panna dla najlepszej azjatyckiej restauracji.

Wyróżnienie dla najlepszej restauracji w Ameryce Południowej przyznano restauracji D.O.M. Z Sao Palo, gdzie szefem jest Alexa Atala. Najlepszej restauracją w Ameryce Północnej  okazała się nowojorska Eleven Madison Park Jamesa Kenta.

LISTA 50 WORLD'S BEST RESTAURANTS 2013

1. El Celler de Can Roca GIRONA, SPAIN

2. Noma COPENHAGEN, DENMARK

3. Osteria Francescana MODENA, ITALY

4. Mugaritz SAN SEBASTIÁN, SPAIN

5. Eleven Madison Park NEW YORK, USA

6. D.O.M. SÃO PAULO, BRAZIL

7. Dinner by Heston Blumenthal LONDON, UK

8. Arzak SAN SEBASTIÁN, SPAIN

9. Steirereck VIENNA, AUSTRIA

10. Vendôme BERGISCH GLADBACH, GERMANY

11. Per Se NEW YORK, USA

12. Frantzén/Lindeberg STOCKHOLM . SWEDEN

13. The Ledbury LONDON, UK

14. Astrid y Gastón LIMA, PERU

15. Alinea CHICAGO, USA

16. L’Arpège PARIS, FRANCE

17. Pujol MEXICO CITY, MEXICO

18. Le Chateaubriand PARIS, FRANCE

19. Le Bernardin NEW YORK, USA

20. Narisawa TOKYO, JAPAN

21 Attica, Australia (Best in Australasia & Highest New Entry)

22 Nihonryori Ryugin, Japan

23 L'astrance, France

24 L'atelier De Joel Robuchon Paris, France 

25 Hof Van Cleve, Belgium

26 Quique Dacosta Restaurant, Spain

27 Le Calandre, Italy

28 Mirazur, France 

29 Daniel, USA

30 Aqua, Germany

31 Biko, Mexico

32 Nahm, Thailand 

33 The Fat Duck, UK

34 Fäviken , Sweden

35 Oud Sluis, Netherlands

36 Amber, Hong Kong, China

37 Vila Joya, Portugal

38 Restaurant Andre, Singapore (NEW ENTRY)

39 8 1/2 Otto E Mezzo Bombana, Hong Kon g, China (NEW ENTRY)

40 Combal Zero, Italy (RE-ENTRY)

41 Piazza Duomo, Italy (NEW ENTRY)

42 Schloss Schauenstein, Switzerland

43 Mr And Mrs Bund, China (NEW ENTRY)

44 Asador Etxebarrri, Spain

45 Geranium, Denmark

46 Mani, Brazil (NEW ENTRY)

47 The French Laundry, USA

48 Quay, Australia

49 Septime, France (NEW ENTRY)

50 Central, Peru (NEW ENTRY