Już 27 września poznamy najlepszy duet kucharzy, czyli zwycięzców Kulinarnego Pucharu Polski. Kto wystąpi w wielkim finale?
Kwalifikacje do Kulinarnego Pucharu Polski trwały przez cały roku. Rozpoczęły się we wrześniu konkursem Primerba Cup, który miał miejsce podczas targów Polagra Gastro 2016 w Poznaniu, a zakończyły w sierpniu, w Ustroniu, Międzynarodowymi Mistrzostwami w Podawaniu Baraniny.
W sumie, przyznano 10 nominacji do finału Kulinarnego Pucharu Polski. W tegorocznej edycji KPP wystąpią laureaci ubiegłorocznej edycji konkursu, którzy będą bronić tytułu.
Oto lista finalistów Kulinarnego Pucharu Polski 2017:
1. Łukasz Daszyński z restauracji w Pałacu Mierzęcin i Klaudia Jankowska, zwycięzcy Primerba Cup 2016
2. Paweł Salamon z Hotelu Smolarnia i Maciej Pisarek – zwycięzcy Kulinarnego Pucharu Polski 2016
3. Paweł Kubera i Kajetan Świokła z restauracji w hotelu DeSilva w Poznaniu, zwycięzcy 5. edycji Kulinarnego Rajdu Mistrzów
4. Dawid Konior i Bartosz Puchałka z Restauracji Pastamore 8 w Bielsku-Białej, zwycięzcy 6. edycji Ogólnopolskiego Festiwalu Kulinarnego Borów Dolnośląskich
5. Bartosz Peter i Rafał Kudliński z hotelu Copernicus w Toruniu, zwycięzcy Konkursu Młodych Talentów Sztuki Kulinarnej L'Art de la Cuisine Martell 2017
6. Paweł Spodzieja z Hotel HP Park w Poznaniu – zwycięzca 14. edycja Kujawsko-Pomorskich Potyczek Kulinarnych i Maciej Owsiany
7. Piotr Huszcz i Łukasz Boreczek z Hotelu Restauracji Piano w Lublinie, zwycięzcy 9. Edycji konkursu Kuchnia Polska Wczoraj i Dziś
8. Maciej Kobylański z hotelu Dwór Stary Chotów, zwycięzca 4. edycji Konkursu im. Rafała Jelewskiego - Wielkopolski Kucharz Roku oraz Igor Praczyński
9. Dominik Karpik i Magda Stolc z Restauracji Mercato Hilton w Gdańsku, zwycięzcy 3. edycji Międzynarodowego Festiwalu Kuchni Dworskiej – 3. edycja Dań Dworskiej Kuchni Myśliwskiej
10. Grzegorz Adamarek i Michał Łakomy z Hotelu Blue Diamond, zwycięzcy 4. edycji konkursu Galicyjskie Smaki Wczoraj, Dziś i Jutro
11. Emil Klimas i Dawid Feist z Restauracji Cucina w Poznaniu, zwycięzcy 12. edycji Międzynarodowych Mistrzostw w Podawaniu Baraniny.
Zakwalifikowani uczestnicy, podczas KPP, będą musieli wykazać się w trzech konkurencjach przygotowując przystawkę, danie główne oraz deser. Oceniać ich będzie międzynarodowe Jury:
Jarosław Uściński - Przewodniczący Jury
Iwona Niemczewska
Jean Bos
Maciej Rosiński
Piotr Kornet
Tomasz Grabski
Constantin Radu Zărnescu
Georg Wallig
Jacob H. Magnusson
Viktor Titov
Vogel Wynand
Kulinarny Puchar Polski odbędzie się w dn. 26-27 września br. podczas targów Polagra Gastro/Invest Hotel w Poznaniu. Zachęcamy do kibicowania najlepszym kucharzom!