Festiwal sera w Lidzbarku Warmińskim

Ogólnopolski Festiwal Serów Tradycyjnych „Czas na ser” odbędzie się w dniach 07.06-09.06 w Lidzbarku Warmińskim po raz trzeci. Nie jest imprezą czysto komercyjną, a działaniem zmierzającym do ratowania tradycji serowarskich i powrotu do naturalnych smaków, które niektórzy z nas pamiętają z dzieciństwa.



Ideą festiwalu jest promowanie serów wytwarzanych metodami tradycyjnymi przez lokalnych serowarów połączone z działaniami edukacyjnymi skierowanymi do konsumentów, jak: seminaria i profesjonalne warsztaty degustacyjne.

Ubiegłoroczna edycja przyciągnęła tłumy odwiedzających, którzy przy dźwiękach muzyki na żywo w historycznym otoczeniu Zamku Biskupów Warmińskich i klimatycznego Hotelu Krasicki mogli rozkoszować się nieskończoną ilością form i smaków sera. Serom towarzyszyły inne produkty wytwarzane metodami tradycyjnymi, takie jak lody produkowane z naturalnych składników, piwa niepasteryzowane, chleby na zakwasie. Zgodnie z ideą ruchu Slow Food, który patronuje festiwalowi, impreza prowadzona jest w duchu "slow", czyli w atmosferze odpoczynku od codziennej pogoni za sprawami przyziemnymi przy akompaniamencie dobrego sera i zacnych trunków.