Agnieszka Kata z Zepołu Szkół Gospodarczych w Rzeszowie została zwycięzcą XV edycji Młodego Kreatora Sztuki Kulinarnej 2019. Wygrało danie Ravioli z kaszotto z bakłażanem i grzybami / puree z pasternaku / puree z bakłażana /sos kasztanowy / chips z kaszy gryczanej /piklowana cebula/oliwa z natki
II miejsce zajął Aleks Rogacki z ZSG w Poznaniu danie: Bakłażan faszerowany caponatą/ Baba ghanoush / arancchini z kaszy bulgur z grzybami / chutney jabłkowo-cebulowy
III miejsce zajął Tomasz Jarmolski z ZS Gastronomicznych i Handlowych w Bielsku- Białej danie: Warzywa korzenne z musem z bakłażana w cieście francuskim. Kruche ciastko z kaszą pęczak i grzybami w towarzystwie sosu z rokitnika.
Konkurs oceniało jury w składzie:
Jakub Ignyś - Szef Kuchni Hotel Sheraton Poznań
Joanna Ochniak - Organizator konkursu Wielkopolski Kucharz Roku
Andrzej Jakomulski - Szef Kuchni SublÏma Restaurant
Krystian Szopka - Szef Kuchni The Kitchen Studio Kulinarne
Piotr Porada - Szef Kuchni Hotel Arłamów
Zbigniew łęgowski z Hotelu Hampton by Hilton w Warszawie
Zadaniem finalistów było przygotowanie 6 porcji głównego dania wegetariańskiego z bakłażana i dowolnego rodzaju kaszy.