Finał XV edycji Młodego Kreatora Sztuki Kulinarnej 2019

Agnieszka Kata z Zepołu Szkół Gospodarczych w Rzeszowie została zwycięzcą XV edycji Młodego Kreatora Sztuki Kulinarnej 2019. Wygrało danie Ravioli z kaszotto z bakłażanem i grzybami / puree z pasternaku / puree z bakłażana /sos kasztanowy / chips z kaszy gryczanej /piklowana cebula/oliwa z natki

II miejsce zajął Aleks Rogacki z ZSG w Poznaniu danie: Bakłażan faszerowany caponatą/ Baba ghanoush / arancchini z kaszy bulgur z grzybami / chutney jabłkowo-cebulowy

III miejsce zajął Tomasz Jarmolski z ZS Gastronomicznych i Handlowych w Bielsku- Białej  danie: Warzywa korzenne z musem z bakłażana w cieście francuskim.  Kruche ciastko z kaszą pęczak i grzybami w towarzystwie sosu z rokitnika.

Konkurs oceniało jury w składzie:

Jakub Ignyś - Szef Kuchni Hotel Sheraton Poznań

Joanna Ochniak - Organizator konkursu Wielkopolski Kucharz Roku

Andrzej Jakomulski - Szef Kuchni SublÏma Restaurant

Krystian Szopka - Szef Kuchni The Kitchen Studio Kulinarne

Piotr Porada - Szef Kuchni Hotel Arłamów

Zbigniew łęgowski  z Hotelu Hampton by Hilton w Warszawie

Zadaniem finalistów było przygotowanie 6 porcji głównego dania wegetariańskiego z bakłażana i dowolnego rodzaju kaszy.