V edycja projektu „Gotuj lokalnie" trwała od lutego do października 2015 r. Gotuj lokalnie” to projekt promujący regionalne, tradycyjne produkty. Jego głównym celem jest wspomaganie szkół gastronomicznych w przekazywaniu wiedzy na temat optymalnego wykorzystywania regionalnych, tradycyjnych produktów najwyższej jakości oraz w kreowaniu nowoczesnej kuchni polskiej przy jednoczesnym zastosowaniu krótkich łańcuchów dostaw. W ramach projektu „Gotuj lokalnie” organizowane są, m.in.: warsztaty kulinarne w szkołach gastronomicznych, szkolenia dla nauczycieli oraz konkursy kulinarne.
W finałowych zmaganiach udział wzięło 10 ekip, które zostały wybrane przez jury spośród ponad 70 zgłoszeń. Zadaniem konkursowym było przygotowanie przystawki lub deseru oraz dania głównego z wykorzystaniem wieprzowiny, polskich kasz oraz produktów regionalnych.
Prace uczniów oceniało znakomite jury:
- Teo Vafidis - szef kuchni i ekspert kulinarny, ambasador kultury greckiej
- Giancarlo Russo - szef kuchni, ekspert i doradca kulinarny, ambasador kuchni włoskiej
- Marcin Budynek - szef kuchni, założyciel i właściciel Akademii Kulinarnej Marcina Budynka
Jury zwracało uwagę na smak, aromat, prezentację potraw oraz wykorzystanie produktów regionalnych. Najbardziej zachwyciła pomysłowość młodych kucharzy, ich odwaga w łączeniu smaków i warsztat pracy.
Zwycięzcami konkursu zostali:
I MIEJSCE
Marcin Gąglewski i Anna Żaborowska z Zespołu Szkół nr 4 w Suwałkach
Opiekun: Lucyna Poczobut
PRZYSTAWKA - Warzywa z chipsem z boczku oraz octem balsamicznym i miechunką
DANIE GŁÓWNE - Kasza kuskus z suszonymi pomidorami oraz marynowanymi żeberkami podanymi na chmurce z czerwonego szczawiu
II MIEJSCE
Paulina Czopek i Anna Pijanowska z Zespołu Szkół Ogólnokształcących i Zawodowych in. Ks. Prof. J. Tischnera w Limanowej
Opiekun: Jakub Kasiński
PRZYSTAWKA - Zawijaki boczkowe/puree z avocado/nowalijki
DANIE GŁÓWNE - Polędwiczka wieprzowa w sosie/pęczak/buraczki
III MIEJSCE
Sylwia Kwiecień i Kinga Trzaska z Zespołu Szkół im. Korpusu Ochrony Pogranicza w Szydłowcu
Opiekun: Marta Bińkowska
PRZYSTAWKA - Kanapka z chleba prądnickiego ze schabem, cykorią, kolorową marchewką oprószona kaszą gryczaną
DANIE GŁÓWNE - Roladka ze schabu z fasolą korczyńską, podana z warzywami, chipsem z kaszy jęczmiennej oraz z sosem żubrówkowym
Gratulujemy zwycięzcom!
Sponsorami nagród dla wszystkich uczestników były firmy: Prymat Sp. z o.o. oraz Merx Team Polska.
Nagrodą główną dla zwycięzców, ufundowaną przez naszą Fundację, jest 5-dniowy kurs w Akademii Marcina Budynka w Augustowie.
W finale konkursu wzięli udział również:
1. Julia Podstawna i Michał Baruciak - Zespół Szkół Gastronomicznych i Handlowych w Bielsko-Białej
Opiekun: Izabela Kownacka-Niedoba
2. Agnieszka Pluto-Prądzińska i Anna Warnke - Zespół Szkół Ekonomiczno- Usługowych im. St. Staszica w Bytowie
Opiekun: Sylwia Furmanek
3. Dominika Wojcieszek i Aleksandra Pietrzak - Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych Nr 1 w Kluczborku
Opiekun: Karolina Konarska
4. Weronika Biadasz i Żanetta Grzelak - Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych w Strzałkowie
Opiekun: Jolanta Swat
5. Jagoda Szkrobol i Magdalena Tańczyk - Zespół Szkół nr 7 w Tychach
Opiekun: Karolina Malaga
6. Anna Janucik i Szymon Zakręta - Zespół Szkół Nr 1 w Wieluniu
Opiekun: Magdalena Kabała
7. Karol Procner i Dawid Cieślar - Zespół Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Wiśle
Opiekun: Iwona Gomola
Więcej informacji na stronie: www.efrwp.pl.