Finał konkursu „Gotuj lokalnie”

V edycja projektu „Gotuj lokalnie" trwała od lutego do października 2015 r. Gotuj lokalnie” to projekt promujący regionalne, tradycyjne produkty. Jego głównym celem jest wspomaganie szkół gastronomicznych w przekazywaniu wiedzy na temat optymalnego wykorzystywania regionalnych, tradycyjnych produktów najwyższej jakości oraz w kreowaniu nowoczesnej kuchni polskiej przy jednoczesnym zastosowaniu krótkich łańcuchów dostaw. W ramach projektu „Gotuj lokalnie” organizowane są, m.in.: warsztaty kulinarne w szkołach gastronomicznych, szkolenia dla nauczycieli oraz konkursy kulinarne.

56  

W finałowych zmaganiach udział wzięło 10 ekip, które zostały wybrane przez jury spośród ponad 70 zgłoszeń. Zadaniem konkursowym było przygotowanie przystawki lub deseru oraz dania głównego z wykorzystaniem wieprzowiny, polskich kasz oraz produktów regionalnych.

 Prace uczniów oceniało znakomite jury:

  • Teo Vafidis - szef kuchni i ekspert kulinarny, ambasador kultury greckiej
  • Giancarlo Russo - szef kuchni, ekspert i doradca kulinarny, ambasador kuchni włoskiej
  • Marcin Budynek - szef kuchni, założyciel i właściciel Akademii Kulinarnej Marcina Budynka

11

Jury zwracało uwagę na smak, aromat, prezentację potraw oraz wykorzystanie produktów regionalnych. Najbardziej zachwyciła pomysłowość młodych kucharzy, ich odwaga w łączeniu smaków i warsztat pracy.

Zwycięzcami konkursu zostali:

I MIEJSCE

Marcin Gąglewski i Anna Żaborowska z Zespołu Szkół nr 4 w Suwałkach

Opiekun: Lucyna Poczobut

PRZYSTAWKA - Warzywa z chipsem z boczku oraz octem balsamicznym i miechunką

DANIE GŁÓWNE - Kasza kuskus z suszonymi pomidorami oraz marynowanymi żeberkami podanymi na chmurce z czerwonego szczawiu

zw1

II MIEJSCE

Paulina Czopek i Anna Pijanowska z Zespołu Szkół Ogólnokształcących i Zawodowych in. Ks. Prof. J. Tischnera w Limanowej

Opiekun: Jakub Kasiński

PRZYSTAWKA - Zawijaki boczkowe/puree z avocado/nowalijki

DANIE GŁÓWNE - Polędwiczka wieprzowa w sosie/pęczak/buraczki

III MIEJSCE

Sylwia Kwiecień i Kinga Trzaska z Zespołu Szkół im. Korpusu Ochrony Pogranicza w Szydłowcu

Opiekun: Marta Bińkowska

PRZYSTAWKA - Kanapka z chleba prądnickiego ze schabem, cykorią, kolorową marchewką oprószona kaszą gryczaną

DANIE GŁÓWNE - Roladka ze schabu z fasolą korczyńską, podana z warzywami, chipsem z kaszy jęczmiennej oraz z sosem żubrówkowym

Gratulujemy zwycięzcom!

Sponsorami nagród dla wszystkich uczestników były firmy: Prymat Sp. z o.o. oraz Merx Team Polska.

Nagrodą główną dla zwycięzców, ufundowaną przez naszą Fundację, jest 5-dniowy kurs w Akademii Marcina Budynka w Augustowie.

W finale konkursu wzięli udział również:

1. Julia Podstawna i Michał Baruciak - Zespół Szkół Gastronomicznych i Handlowych w Bielsko-Białej

Opiekun: Izabela Kownacka-Niedoba

2. Agnieszka Pluto-Prądzińska i Anna Warnke - Zespół Szkół Ekonomiczno- Usługowych im. St. Staszica w Bytowie

Opiekun: Sylwia Furmanek

3. Dominika Wojcieszek i Aleksandra Pietrzak - Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych Nr 1 w Kluczborku

Opiekun: Karolina Konarska

4. Weronika Biadasz i Żanetta Grzelak - Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych w Strzałkowie

Opiekun: Jolanta Swat

5. Jagoda Szkrobol i Magdalena Tańczyk - Zespół Szkół nr 7 w Tychach

Opiekun: Karolina Malaga

6. Anna Janucik i Szymon Zakręta - Zespół Szkół Nr 1 w Wieluniu

Opiekun: Magdalena Kabała

7. Karol Procner i Dawid Cieślar - Zespół Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Wiśle

Opiekun: Iwona Gomola

Więcej informacji na stronie: www.efrwp.pl.