Slow Food Polska po raz czwarty organizuje akcję Gęsina na św. Marcina. W dniach 9-25 listopada 2012 r. 48 restauracji z całej
Polski zaprasza na gęsie
przysmaki.
Slowfoodowa
akcja Gęsina na św.
Marcina opiera się na współpracy z polskimi
restauratorami. W tym roku 48 restauracji rozsianych
po całej Polscebędzie serwować gęsinę w wydaniu autorskim. W każdej z wybranych przez Slow Food Polska restauracji
będą w tym okresie serwowane przynajmniej 3 dania na bazie gęsiny. Do tego dołączy specjalnie sprowadzone z Węgier dla
tych lokali wino St. Martin z Benedyktyńskiego Opactwa w
Pannonhalmie.
Inne
atrakcje podczas akcji Gęsina na św. Marcina to:
- warsztaty
degustacyjne w wielu miastach Polski,
- konkurs na
najlepszy restauracyjny przepis,
- promocja
gęsiny podczas Salone del Gusto w Turynie.
Wykaz
wszystkich restauracji, ponad 100 autorskich przepisów na gęsinę oraz
informacje o lokalnych wydarzeniach można znaleźć na stronie akcji: www.gesina.pl Akcja trwa od 9 do 25 listopada 2012 r.