Gęsina na św. Marcina - IV edycja

Slow Food Polska po raz czwarty organizuje akcję Gęsina na św. Marcina. W dniach 9-25 listopada 2012 r. 48 restauracji z całej Polski zaprasza na gęsie przysmaki.

Slowfoodowa akcja Gęsina na św. Marcina opiera się na współpracy z polskimi restauratorami. W tym roku 48 restauracji rozsianych po całej Polscebędzie serwować gęsinę w wydaniu autorskim. W każdej z wybranych przez Slow Food Polska restauracji będą w tym okresie serwowane przynajmniej 3 dania na bazie gęsiny. Do tego dołączy specjalnie sprowadzone z Węgier dla tych lokali wino St. Martin z Benedyktyńskiego Opactwa w Pannonhalmie.

Inne atrakcje podczas akcji Gęsina na św. Marcina to:

  • warsztaty degustacyjne w wielu miastach Polski,
  • konkurs na najlepszy restauracyjny przepis,
  • promocja gęsiny podczas Salone del Gusto w Turynie.

Wykaz wszystkich restauracji, ponad 100 autorskich przepisów na gęsinę oraz informacje o lokalnych wydarzeniach można znaleźć na stronie akcji: www.gesina.pl Akcja trwa od 9 do 25 listopada 2012 r.