Gwiazdki Michelin 2016 – Senses i Atelier Amaro z gwiazdką

Michelin 2016Senses to druga warszawska restauracja, która otrzymała gwiazdkę Michelin. Dziś ogłoszono listę restauracji, które znalazły się  słynnym czerwonym przewodniku Michelin po najlepszych restauracjach w Europie „Michelin Main Cities of Europe 2016″. 

W Polsce do tej pory Gwiazdkę Michelin posiadała od 2013 roku jedynie restauracja Atelier Amaro, która w tym roku utrzymała wyróżnienie. W tegorocznej edycji znalazła się rekordowa liczba polskich restauracji.

Dla restauratorów z całego świata już samo znalezienie się w przewodniku „Main Cities of Europe” jest dużym sukcesem. W tegorocznej edycji uwzględniono 52 restauracje z Polski - 28 z Warszawy oraz 24 z Krakowa.

W warszawskiej restauracji Senses inspektorzy Michelin docenili w niej przede wszystkim połączenie tradycyjnych smaków z nowoczesnym podejściem do gotowania. Określili jej kuchnię jako innowacyjną, elegancką i nowoczesną. Sukces lokalu Senses jest tym bardziej nieoczekiwany, że nie poprzedziło go wyróżnienie Wschodzącej Gwiazdki, które zazwyczaj oznacza duże szanse na zdobycie właściwego tytułu w kolejnych latach.

WARSZAWA

Amber Room – 4 symbole sztućców

Atelier Amaro – 3 symbole sztućców, Gwiazdka Michelin

Senses – 3 symbole sztućców, Gwiazdka Michelin

Belvedere – 3 symbole sztućców

Michel Moran – Bistro de Paris – 3 symbole sztućców

Platter by Karol Okrasa – 3 symbole sztućców

Tamka 43 – 3 symbole sztućców

AleGloria – 2 symbole sztućców

Brasserie Warszawska – 2 symbole sztućców, Bib Gourmand

Concept 13 – 2 symbole sztućców

Dom Polski Belwederska (dołączyła do tegorocznego rankingu)-  2 symbole sztućców

Dom Polski Francuska – 2 symbole sztućców

La Rotisserie – 2 symbole sztućców

Nolita – 2 symbole sztućców

Salto – 2 symbole sztućców

Signature – 2 symbole sztućców

Strefa (dołączyła do tegorocznego rankingu) - 2 symbole sztućców

U Fukiera – 2 symbole sztućców

U Kucharzy (dołączyła do tegorocznego rankingu)-  2 symbole sztućców

Butchery and Wine – 1 symbol sztućców, Bib Gourmand

Delizia – 1 symbol sztućców

Dom Wódki (dołączyła do tegorocznego rankingu) - 1 symbol sztućców

Hoża (dołączyła do tegorocznego rankingu) - 1 symbol sztućców

L’Enfant Terrible (dołączyła do tegorocznego rankingu) - 1 symbol sztućców

Merliniego 5 – 1 symbol sztućców

Opasły Tom (dołączyła do tegorocznego rankingu) - 1 symbol sztućców

Qchnia Artystyczna – 1 symbol sztućców

Winosfera – 1 symbol sztućców

KRAKÓW

Copernicus - 3 symbole sztućców

Trzy Rybki - 3 symbole sztućców

Wentzl - 3 symbole sztućców

Szara3 - 2 symbole sztućców

Kogel Mogel - 2 symbole sztućców

Pod Baranem - 2 symbole sztućców

Jarema - 2 symbole sztućców

Amarylis (dołączyła do tegorocznego rankingu) - 2 symbole sztućców

Cyrano de Bergerac - 2 symbole sztućców

Corse - 2 symbole sztućców

Studio Qulinarne - 2 symbole sztućców

Szara Kazimierz - 2 symbole sztućców

Pod Nosem (dołączyła do tegorocznego rankingu) - 1 symbol sztućców

Bianca - 1 symbol sztućców

La Campana - 1 symbol sztućców

Farina - 1 symbol sztućców

Ed Red - 1 symbol sztućców

Del Papá - 1 symbol sztućców

Sąsiedzi - 1 symbol sztućców

Bottiglieria 1881 (dołączyła do tegorocznego rankingu) - 1 symbol sztućców

Zazie (dołączyła do tegorocznego rankingu) - 1 symbol sztućców, Bib Gourmand

Miodova (dołączyła do tegorocznego rankingu) - 1 symbol sztućców

Hana Sushi (dołączyła do tegorocznego rankingu) - 1 symbol sztućców

 

Zakładka - 1 symbol sztućców

Gwiazdki Michelin

Pierwsza gwiazdka została przyznana restauracji w 1926 roku, a już cztery lata później wprowadzono system trzygwiazdkowy. Od tamtego czasu gwiazdki stały się znakiem rozpoznawczym Czerwonych Przewodników Michelin. W roku 1933 przypisano gwiazdkom definicje, które od tamtego czasu nie uległy zmianie.
Jedna gwiazdka oznacza bardzo dobrą restaurację w swojej kategorii, dwie oznaczają rewelacyjną kuchnię wartą odwiedzenia, a trzy - wyjątkową kuchnię, wartą specjalnej podróży. Gwiazdki są przyznawane według pięciu kryteriów: jakości oferowanych dań, ich smaku, sposobu podania, stylu kuchni, stosunku jakości do ceny oraz stałości poziomu kuchni lokalu. Warto zaznaczyć, iż gwiazdki oceniają tylko i wyłącznie to, co znajduje się na talerzu klienta. Takie właściwości lokalu jak wystrój wnętrz, liczba kelnerów oraz jakość udogodnień lokalu odzwierciedlone są w oddzielnym symbolu skrzyżowanego widelca i łyżki

Pierwsza gwiazdka została przyznana restauracji w 1926 roku, a już cztery lata później wprowadzono system trzygwiazdkowy. Od tamtego czasu gwiazdki stały się znakiem rozpoznawczym Czerwonych Przewodników Michelin. W roku 1933 przypisano gwiazdkom definicje, które od tamtego czasu nie uległy zmianie.Jedna gwiazdka oznacza bardzo dobrą restaurację w swojej kategorii, dwie oznaczają rewelacyjną kuchnię wartą odwiedzenia, a trzy - wyjątkową kuchnię, wartą specjalnej podróży.

Gwiazdki są przyznawane według pięciu kryteriów: jakości oferowanych dań, ich smaku, sposobu podania, stylu kuchni, stosunku jakości do ceny oraz stałości poziomu kuchni lokalu. Warto zaznaczyć, iż gwiazdki oceniają tylko i wyłącznie to, co znajduje się na talerzu klienta. Takie właściwości lokalu jak wystrój wnętrz, liczba kelnerów oraz jakość udogodnień lokalu odzwierciedlone są w oddzielnym symbolu skrzyżowanego widelca i łyżki.

Każda restauracja może być wyróżniona symbolem od jednego do pięciu sztućców (które określają poziom obsługi, komfortu, wystrój oraz atmosferę lokalu). Symbolem odnoszącym się do poziomu komfortu hoteli jest piktogram małego budynku (każdy hotel może być wyróżniony jednym do pięciu symboli).