Senses to druga warszawska restauracja, która otrzymała gwiazdkę Michelin. Dziś ogłoszono listę restauracji, które znalazły się słynnym czerwonym przewodniku Michelin po najlepszych restauracjach w Europie „Michelin Main Cities of Europe 2016″.
W Polsce do tej pory Gwiazdkę Michelin posiadała od 2013 roku jedynie restauracja Atelier Amaro, która w tym roku utrzymała wyróżnienie. W tegorocznej edycji znalazła się rekordowa liczba polskich restauracji.
Dla restauratorów z całego świata już samo znalezienie się w przewodniku „Main Cities of Europe” jest dużym sukcesem. W tegorocznej edycji uwzględniono 52 restauracje z Polski - 28 z Warszawy oraz 24 z Krakowa.
W warszawskiej restauracji Senses inspektorzy Michelin docenili w niej przede wszystkim połączenie tradycyjnych smaków z nowoczesnym podejściem do gotowania. Określili jej kuchnię jako innowacyjną, elegancką i nowoczesną. Sukces lokalu Senses jest tym bardziej nieoczekiwany, że nie poprzedziło go wyróżnienie Wschodzącej Gwiazdki, które zazwyczaj oznacza duże szanse na zdobycie właściwego tytułu w kolejnych latach.
WARSZAWA
Amber Room – 4 symbole sztućców
Atelier Amaro – 3 symbole sztućców, Gwiazdka Michelin
Senses – 3 symbole sztućców, Gwiazdka Michelin
Belvedere – 3 symbole sztućców
Michel Moran – Bistro de Paris – 3 symbole sztućców
Platter by Karol Okrasa – 3 symbole sztućców
Tamka 43 – 3 symbole sztućców
AleGloria – 2 symbole sztućców
Brasserie Warszawska – 2 symbole sztućców, Bib Gourmand
Concept 13 – 2 symbole sztućców
Dom Polski Belwederska (dołączyła do tegorocznego rankingu)- 2 symbole sztućców
Dom Polski Francuska – 2 symbole sztućców
La Rotisserie – 2 symbole sztućców
Nolita – 2 symbole sztućców
Salto – 2 symbole sztućców
Signature – 2 symbole sztućców
Strefa (dołączyła do tegorocznego rankingu) - 2 symbole sztućców
U Fukiera – 2 symbole sztućców
U Kucharzy (dołączyła do tegorocznego rankingu)- 2 symbole sztućców
Butchery and Wine – 1 symbol sztućców, Bib Gourmand
Delizia – 1 symbol sztućców
Dom Wódki (dołączyła do tegorocznego rankingu) - 1 symbol sztućców
Hoża (dołączyła do tegorocznego rankingu) - 1 symbol sztućców
L’Enfant Terrible (dołączyła do tegorocznego rankingu) - 1 symbol sztućców
Merliniego 5 – 1 symbol sztućców
Opasły Tom (dołączyła do tegorocznego rankingu) - 1 symbol sztućców
Qchnia Artystyczna – 1 symbol sztućców
Winosfera – 1 symbol sztućców
KRAKÓW
Copernicus - 3 symbole sztućców
Trzy Rybki - 3 symbole sztućców
Wentzl - 3 symbole sztućców
Szara3 - 2 symbole sztućców
Kogel Mogel - 2 symbole sztućców
Pod Baranem - 2 symbole sztućców
Jarema - 2 symbole sztućców
Amarylis (dołączyła do tegorocznego rankingu) - 2 symbole sztućców
Cyrano de Bergerac - 2 symbole sztućców
Corse - 2 symbole sztućców
Studio Qulinarne - 2 symbole sztućców
Szara Kazimierz - 2 symbole sztućców
Pod Nosem (dołączyła do tegorocznego rankingu) - 1 symbol sztućców
Bianca - 1 symbol sztućców
La Campana - 1 symbol sztućców
Farina - 1 symbol sztućców
Ed Red - 1 symbol sztućców
Del Papá - 1 symbol sztućców
Sąsiedzi - 1 symbol sztućców
Bottiglieria 1881 (dołączyła do tegorocznego rankingu) - 1 symbol sztućców
Zazie (dołączyła do tegorocznego rankingu) - 1 symbol sztućców, Bib Gourmand
Miodova (dołączyła do tegorocznego rankingu) - 1 symbol sztućców
Hana Sushi (dołączyła do tegorocznego rankingu) - 1 symbol sztućców
Zakładka - 1 symbol sztućców
Gwiazdki Michelin
Pierwsza gwiazdka została przyznana restauracji w 1926 roku, a już cztery lata później wprowadzono system trzygwiazdkowy. Od tamtego czasu gwiazdki stały się znakiem rozpoznawczym Czerwonych Przewodników Michelin. W roku 1933 przypisano gwiazdkom definicje, które od tamtego czasu nie uległy zmianie.Jedna gwiazdka oznacza bardzo dobrą restaurację w swojej kategorii, dwie oznaczają rewelacyjną kuchnię wartą odwiedzenia, a trzy - wyjątkową kuchnię, wartą specjalnej podróży.
Gwiazdki są przyznawane według pięciu kryteriów: jakości oferowanych dań, ich smaku, sposobu podania, stylu kuchni, stosunku jakości do ceny oraz stałości poziomu kuchni lokalu. Warto zaznaczyć, iż gwiazdki oceniają tylko i wyłącznie to, co znajduje się na talerzu klienta. Takie właściwości lokalu jak wystrój wnętrz, liczba kelnerów oraz jakość udogodnień lokalu odzwierciedlone są w oddzielnym symbolu skrzyżowanego widelca i łyżki.
Każda restauracja może być wyróżniona symbolem od jednego do pięciu sztućców (które określają poziom obsługi, komfortu, wystrój oraz atmosferę lokalu). Symbolem odnoszącym się do poziomu komfortu hoteli jest piktogram małego budynku (każdy hotel może być wyróżniony jednym do pięciu symboli).