II Międzynarodowy Festiwal Kuchni Dworskiej im. Hanny Szymanderskiej oraz II Edycja Dań Dworskiej Kuchni Myśliwskiej odbędzie się 12.03.2016 roku w Zamku Dubiecko.
W programie m.in.
„Jarmark Wielkanocny”– stoiska regionalne, wyroby i rękodzieło związane z Wielkanocą, wystawa trofeów myśliwskich, degustacje wyrobów z dziczyzny i nalewek;
Pokazy kulinarne kuchni myśliwskiej - Live cooking w wykonaniu zawodowych kucharzy, kulinarne fireshow w wykonaniu Mirka Drewniaka, degustacje;
Kulinarne warsztaty dla dzieci;
Konkurs Kulinarny dla Szkół Gastronomicznych;
Konkurs Kulinarny dla profesjonalistów pn. „Kuchnia dworska z historią w tle „Wielkie łowy”:
- przekąska – podroby /w gwarze myśliwskiej-narogi / składnik podstawowy wątroba
- danie główne – gruby zwierz – schab z dzika
Festiwal ma celu szeroko pojętą edukację dotyczącą początków kuchni polskiej wywodzącej się z kuchni myśliwskiej, która głównie miała miejsce na dworach, pałacach czy w zamkach, będzie pokazem sztuki kulinarnej prezentowanej przez przedstawicieli obiektów gastronomicznych z Polski i krajów europy, mającym na celu powrót do tradycji i wykwintności dań szlachecko – magnackich ściśle związanych z tradycjami kuchni myśliwskiej.
Konkurs jest cykliczny i odbywa się corocznie przed Świętami Wielkanocnymi w Zamku Dubiecko. Ma charakter prestiżowej imprezy, gdzie przedstawiciele obiektów gastronomicznych mają możliwość zaprezentowania się, przedstawiając polskie tradycje kulinarne oraz znaną w świecie polską gościnność.
Konkurs Kulinarny dla profesjonalistów jest nominowany do półfinału w Kulinarnym Pucharze Polski 2016
Zwycięzca konkursu nominowanego otrzymuje nominacje do udziału w półfinale KPP 2016 oraz związaną z tym udziałem nagrodę pieniężną w wysokości 1800,00 PLN /brutto/ z tytułu nominacji do półfinału KPP 2016.
12 marca staną do kulinarnych zmagań w Zamku Dubiecko następujące zespoły:
1. Jaroslaw Humenjuk , Andrej Klymowic – Graf Lemberg Ukraina
2. Sebastian Stellwag , Cezary Powała – Nestle Professional Warszawa
3. Dariusz Kuduk , Damian Cezary Kupis – restauracja „SilVia” Gliwice
4. Grzegorz Miśta, Jerzy Szczęśniak – Hotel Fabryka Wełny & SPA Pabianice
5. Tomasz Czarnecki , Martyna Drenia – Dworzysko Szczawno Zdrój
6. Piotr Pyczot , Kamil Gajda – Restauracja Carska w Białowieży
7. Piotr Polak , Dawid Klimaniec – Beskid Team
8. Bartosz Turowski, Bartosz Czapliński – Restauracja Cucina Poznań
9. Patryk Mach, Przemysław Żurek – Hotel Blue Diamond Active Spa****
Konkurs Kulinarny dla profesjonalistów oceniać będzie Jury w składzie ;
1. Waldemar Hołówka - przewodniczący Jury
2. Mirosław Drewniak - sekretarz Jury
3. Jarosław Walczyk
4. Stefan Birek
5. Jarosław Uściński
6. Janusz Pyra
7. Rafał Targosz
8. Marek Widomski
Wiecej o imprezie na stronie: www.zamek.dubiecko.com/miedzynarodowy-festiwal-kuchni-dworskiej/