II MIĘDZYNARODOWY FESTIWAL KUCHNI DWORSKIEJ W DUBIECKU

festiwal-kuchni-dworskiej-1II Międzynarodowy Festiwal Kuchni Dworskiej im. Hanny Szymanderskiej oraz II Edycja Dań Dworskiej Kuchni Myśliwskiej odbędzie się 12.03.2016 roku w Zamku Dubiecko.

W programie m.in.

 „Jarmark Wielkanocny”– stoiska regionalne, wyroby i rękodzieło związane z Wielkanocą, wystawa trofeów myśliwskich, degustacje wyrobów z dziczyzny i nalewek;

Pokazy kulinarne kuchni myśliwskiej - Live cooking w wykonaniu zawodowych kucharzy, kulinarne fireshow w wykonaniu Mirka Drewniaka, degustacje;

Kulinarne warsztaty dla dzieci;

Konkurs Kulinarny dla Szkół Gastronomicznych;

Konkurs Kulinarny dla profesjonalistów pn. „Kuchnia dworska z historią w tle „Wielkie łowy”:

- przekąska – podroby /w gwarze myśliwskiej-narogi / składnik podstawowy wątroba

- danie główne – gruby zwierz – schab z dzika

Festiwal ma celu szeroko pojętą edukację dotyczącą początków kuchni polskiej wywodzącej się z kuchni myśliwskiej, która głównie miała miejsce na dworach, pałacach czy w zamkach, będzie pokazem sztuki kulinarnej prezentowanej przez przedstawicieli obiektów gastronomicznych z Polski i krajów europy, mającym na celu powrót do tradycji  i wykwintności dań szlachecko – magnackich ściśle związanych  z tradycjami kuchni myśliwskiej.

Konkurs jest cykliczny i odbywa się corocznie przed Świętami Wielkanocnymi w Zamku Dubiecko. Ma charakter prestiżowej imprezy, gdzie przedstawiciele obiektów gastronomicznych mają możliwość zaprezentowania się, przedstawiając polskie tradycje kulinarne oraz znaną w świecie polską gościnność.

Konkurs Kulinarny dla profesjonalistów jest nominowany do półfinału w Kulinarnym Pucharze Polski 2016

Zwycięzca konkursu nominowanego otrzymuje nominacje do udziału w półfinale KPP 2016 oraz związaną z tym udziałem nagrodę pieniężną w wysokości 1800,00 PLN /brutto/ z tytułu nominacji do półfinału KPP 2016.

12 marca staną do kulinarnych zmagań w Zamku Dubiecko następujące zespoły:

1. Jaroslaw Humenjuk , Andrej Klymowic – Graf Lemberg Ukraina

2. Sebastian Stellwag , Cezary Powała – Nestle Professional Warszawa

3. Dariusz Kuduk , Damian Cezary Kupis – restauracja „SilVia” Gliwice

4. Grzegorz Miśta, Jerzy Szczęśniak – Hotel Fabryka Wełny & SPA Pabianice

5. Tomasz Czarnecki , Martyna Drenia – Dworzysko Szczawno Zdrój

6. Piotr Pyczot , Kamil Gajda – Restauracja Carska w Białowieży

7. Piotr Polak , Dawid Klimaniec – Beskid Team

8. Bartosz Turowski, Bartosz Czapliński – Restauracja Cucina Poznań

9. Patryk Mach, Przemysław Żurek – Hotel Blue Diamond Active Spa****

Konkurs Kulinarny dla profesjonalistów oceniać będzie Jury w składzie ;

1. Waldemar Hołówka - przewodniczący Jury

2. Mirosław Drewniak - sekretarz Jury

3. Jarosław Walczyk

4. Stefan Birek

5. Jarosław Uściński

6. Janusz Pyra

7. Rafał Targosz

8. Marek Widomski

Wiecej o imprezie na stronie: www.zamek.dubiecko.com/miedzynarodowy-festiwal-kuchni-dworskiej/