II MIĘDZYNARODOWY FESTIWAL KUCHNI DWORSKIEJ ZAKOŃCZONY

II edycja konkursu kulinarnego pod nazwą: Międzynarodowy Festiwal Kuchni Dworskiej im. Hanny Szymanderskiej odbyła się w Zamku Dubiecko.

II_Festiwal_Dubiecko_118 Celem Festiwalu była szeroko pojęta edukacja dotycząca początków kuchni polskiej wywodzącej się z kuchni myśliwskiej, która silnie wpływała na życie kulturowe w dworach, pałacach czy zamkach. Podczas konkursu, uczestnicy przygotowując dania muszą nawiązać do tradycji i wykwintności dań szlachecko – magnackich ściśle związanych z tradycjami kuchni myśliwskiej.

Tematem tegorocznej edycji była Przystawka - w której głównym składnikiem były podroby -narogi (wątroba z dziczyzny) oraz danie główne ze schabu z dzika, dodatkowo w daniu należało użyć -grzybów, dereń oraz kaszę jaglaną.

W konkursie wystąpiło 9 dwuosobowych drużyn:

1. Jarosław Humenjuk , Andrej Klymowic – Graf Lemberg Ukraina

2. Sebastian Stellwag , Cezary Powała – Nestle Professional Warszawa

3. Dariusz Kuduk , Damian Cezary Kupis – restauracja „SilVia” Gliwice

4. Grzegorz Miśta, Jerzy Szczęśniak – Hotel Fabryka Wełny & SPA Pabianice

5. Tomasz Czarnecki , Martyna Drenia – Dworzysko Szczawno Zdrój

6. Piotr Pyczot , Kamil Gajda – Restauracja Carska w Białowieży

7. Piotr Polak , Dawid Klimaniec – Beskid Team

8. Bartosz Turowski, Bartosz Czapliński – Restauracja Cucina Poznań

9. Patryk Mach, Przemysław Żurek – Hotel Blue Diamond Active Spa****

Profesjonalne Jury oceniało w składzie:

Waldemar Hołówka – przewodniczący Jury

Mirosław Drewniak  - sekretarz Jury

Jarosław Walczyk

Stefan Birek

Jarosław Uściński

 Rafał Targosz

Marek Widomski

Zwycięzcami okazali się:

Sebastian Stellwag, Cezary Powała - Nestle Professional Warszawa, który otrzymał przepustkę do półfinału Kulinarnego Pucharu Polski

II miejsce - Dariusz Kuduk, Damian Cezary Kupis - Restauracja SilVia Gliwice

III Miejsce - Bartosz Turowski, Bartosz Czapliński - Restauracja Cucina Poznań

Zwycięskie zespoły otrzymały nagrody pieniężne oraz liczne nagrody ufundowane przez Sponsorów.