IV OGÓLNOPOLSKI FESTIWAL SERÓW FARMERSKICH I TRADYCYJNYCH

czas_na_ser Już po raz kolejny amatorzy tradycyjnych serów spotkają się w dniach 13-15 czerwca w Lidzbarku Warmińskim na przedzamczu i dziedzińcu Hotelu Krasicki na IV Ogólnopolskim Festiwalu Serów Farmerskich i Tradycyjnych.

Festiwal „Czas na Ser” to jedyna w Polsce impreza służąca odbudowie i rozwojowi tradycji serowarskiej oraz przywróceniu „zapomnianych smaków. To miejsce spotkań, wzajemnej edukacji i integracji środowiska małych producentów oraz miłośników tradycyjnych serów.

Festiwal buduje pozytywny wizerunek małych wytwórców, docenia ich wysiłek oraz promuje walory serów farmerskich i tradycyjnych, produkowanych zgodnie ze sztuką serowarską. Pierwszy dzień przeznaczony jest dla producentów i osób głębiej zainteresowanych serowarstwem farmerskim i jego problemami. W ramach seminarium planowane są wystąpienia prelegentów z Francji i Polski, przedstawiciela nadzoru weterynaryjnego, przekazane będą informacje z prac Europejskiej Sieci Serowarów Farmerskich i Rzemieślniczych, organizacji reprezentującej interesy małych producentów w Europie i wspierającej merytorycznie festiwal w Lidzbarku Warmińskim. Seminarium zakończy się warsztatem smaku z paletą unikatowych serów europejskich „Sery Europy”. Kolejne dwa dni będą otwarte i skierowane do festiwalowych gości, którzy będą mogli próbować i kupować różne polskie sery farmerskie, dostępne na co dzień tylko na lokalnych rynkach. Będzie tez możliwość zakupu kilku serów francuskich.

W tym roku, po raz pierwszy będziemy gościć serowarów litewskich z ich własnym stoiskiem. Dla zainteresowanych przygotowano szereg warsztatów smaku, podczas których będą mogli spróbować serów na co dzień niedostępnych na polskim rynku i wzbogacić swoją wiedzę o ich walorach i pochodzeniu. Będą warsztaty kulinarne oraz prezentacja dotycząca domowej produkcji mlecznych napojów fermentowanych. Jak zwykle, festiwalowi będzie towarzyszyć szereg atrakcji dla dorosłych i dla dzieci oraz spokojna, nastrojowa festiwalowa muzyka. Ciesząc się na spotkanie z Państwem, kolejny raz zapraszamy w dniach 13-15 czerwca do Lidzbarka Warmińskiego – serowej stolicy Polski!

 

PROGRAM IV FESTIWALU SERÓW FARMERSKICH I TRADYCYJNYCH

Piątek, 13 czerwca, Hotel Krasicki****

11.00-14.00 Obrady Komisji Konkursowej na Najlepszy Ser Festiwalu

15.00 Sympozjum serowarskie „Czas na Ser” skierowane do małych wytwórców i pasjonatów serów tradycyjnych

15.15 Wymagania i zasady nadzoru urzędowego nad podmiotami funkcjonującymi w ramach działalności MLO – lek.wet. Włodzimierz Ficek, Wojewódzki Inspektor Weterynaryjny w Olsztynie

15.45 Wybrane problemy technologii serów miękkich – Andre Coquard, technolog z Francji

16.15 Wybrane wady serów miękkich – Ernest Wenger, serowar i technolog z Francji.

16.45 Bieżące Działania Europejskiej Sieci Serowarów Farmerskich i Rzemieślniczych – Mirosław Sienkiewicz, członek Komisji Europejskiej FACENetwork

17.00 Laboratorium Smaku – Sery Europy – Prezentacja i komentowana degustacja serów.

20.00 Kolacja inauguracyjna w historycznych podziemiach przedzamcza.

Sobota 14 czerwca, Dziedziniec na Przedzamczu

09.30 Otwarcie stoisk serowarskich: degustacja i sprzedaż serów

10.00 Oficjalne otwarcie festiwalu „Czas na Ser”

11.00 Ogłoszenie wyników konkursu na Najlepszy Ser Festiwalu i wręczenie nagród

10.30 Warsztat smaku – Jak wykorzystać ser w kuchni?

11.45 Warsztat smaku – Sery farmerskie z Francji

13.00 Warsztat smaku – Jak zrobić smaczny kefir i jogurt w domu?

14.00 Warsztat smaku – Sery farmerskie z Litwy

15.30 Warsztat smaku – Sery farmerskie z Niemiec

Niedziela 15 czerwca, Dziedziniec na Przedzamczu

09.30 Otwarcie stoisk z degustacją i sprzedażą serów

(program jak w sobotę)

10.30 Warsztat smaku – Sery farmerskie z Litwy

11.30 Warsztat smaku – Jak wykorzystać ser w kuchni?

12.40 Warsztat smaku – Sery farmerskie z Francji

13.30 Warsztat smaku – Sery farmerskie z Niemiec

14.30 Warsztat smaku – Jak zrobić smaczny kefir i jogurt w domu?

16.00 Zakończenie festiwalu

Atrakcje festiwalowe

•    miasteczko zabaw dla dzieci z konkursami i nagrodami

•    stoiska z nalewkami miodami pitnymi, polskim winem i piwem niepasteryzowanym

•    namiot kulinarny z pokazami kulinarnymi

•    pokaz warzenia domowego piwa

 

BIURO FESTIWALU znajduje się na dziedzińcu Hotelu Krasicki.