Jest decyzja w sprawie otwarcia hoteli i restauracji

Podczas konferencji premiera Mateusza Morawieckiego oraz ministra zdrowia Adama Niedzielskiego poznaliśmy szczegółowy plan odrażania gospodarki. Konferencja przyniosła w końcu długo wyczekiwane wieści dla naszej branży.

8 maja wznowią działalność hotele, 15 maja restauracje i kawiarnie – ogródki gastronomiczne. Dwa tygodnie później 29 maja posiłki będzie można zjeść wewnątrz restauracji – dostępna będzie połowa powierzchni danego lokalu i do tego w pełnym reżimie sanitarnym.

Postanowiliśmy największe grupy branż otwierać w odstępach dwutygodniowych. Po to, by obserwować, jak wpływa to na dane dotyczące zakażeń i obłożenia szpitali – wyjaśnił minister zdrowia Adam Niedzielski.

OD 8 MAJA

Hotele – otwarte dla gości:

max 50 proc. obłożenia obiektu

zamknięte restauracje oraz strefa welness&spa

OD 15 MAJA

Gastronomia zewnętrzna (na świeżym powietrzu) – otwarte ogródki restauracyjne:

działalność w ścisłym reżimie sanitarnym – m.in. zachowany bezpieczny dystans między stolikami oraz limit osób na stolik

Imprezy okolicznościowe na zewnątrz – możliwość zorganizowania m.in. wesela i komunii:

limit do 25 osób

w ścisłym reżimie sanitarnym – m.in. zachowany bezpieczny dystans między stolikami oraz limit osób na stolik (regulacje takie same jak w przypadku gastronomii zewnętrznej)

OD 29 MAJA

Gastronomia wewnętrzna – otwarte restauracje:

max obłożenie 50 proc. lokalu

działalność w ścisłym reżimie sanitarnym – zachowany bezpieczny dystans między stolikami, limit osób na stolik

Imprezy okolicznościowe wewnątrz – możliwość zorganizowania m.in. wesela i komunii:

limit do 50 osób

w ścisłym reżimie sanitarnym – m.in. zachowany bezpieczny dystans między stolikami oraz limit osób na stolik (regulacje takie same jak w przypadku gastronomii wewnętrznej)