KONGRES SZEFÓW KUCHNI I RESTAURATORÓW

Kongres Szefów Kuchni i Restauratorów wraz z wydarzeniami towarzyszącymi to największe w Polsce spotkanie edukacyjne dla gastronomii. W tegorocznym programie przewidziano 24 wystąpienia z udziałem 42 ekspertów.

Kongres odbędzie się w nowej poszerzonej formule i pod nową nazwą. Nazwa wydarzenia wzbogacona została o ostatni człon podkreślający, że od roku 2022 jest ono przeznaczone nie tylko dla szefów kuchni i kucharzy, ale także dla właścicieli restauracji.

Spotkanie odbędzie się 12 października 2022 w EXPO XXI, ul. Prądzyńskiego 12/14 w Warszawie. Wydarzenie jest też istotnym miejscem prezentacji oferty najważniejszych i najciekawszych dostawców HoReCa. W jego trakcie swoją ofertę zaprezentuje 70 wyselekcjonowanych firm. Organizatorzy spodziewają się gościć nawet do 2 tysięcy uczestników. Do udziału w kongresie zaproszeni są szefowie kuchni, restauratorzy i kucharze. Dla nich udział w wydarzeniu jest bezpłatny.

Więcej informacji oraz panel rejestracyjny można znaleźć na stronie www.kongresszefowkuchni.pl

PROGRAM

Scena główna

9:30 - 9:50

Tworzenie karty na podstawie analizy kosztów. Negocjacje z dostawcami.

Wojciech Harapkiewicz

9:50 - 10:20

Food cost bez tajemnic. Jak o połowę zredukować straty w restauracji?

Sławomir Głomski

10:20 - 10:40

Eko-moc czy eko-bzdury, czyli wszystko co szef kuchni powinien wiedzieć o żywność ekologicznej.

Krzysztof Szulborski

10:40 - 11:20

Jak w nowoczesnej gastronomii zarządzać budżetem?

Joanna Sobczyk, Sławomir Głomski, Krzysztof Szulborski, Wojciech Harapkiewicz, Marcin Soból; moderatorka: Agnieszka Huszczyńska

11:20 - 11:40

Unikamy wege wpadek, czyli kiedy dania roślinne w karcie podnoszą popularność restauracji?

Jakub Jaworski

11:40 - 12:00

Greenology, czyli dieta roślinna w menu szefa kuchni.

Agnieszka Mazurek

13:00 - 13:30

Filozofia i gotowanie według 5 przemian.

Monika Biblis

13:30 - 14:10

Restauracyjne nawyki, z którymi trzeba się pożegnać. W jaki sposób kryzysy lat 2020 – 2022 zmieniły gastrobiznes?

Jarosław Uściński, Justyna Sypka, Maciej Szczykutowicz, Damian Jakubowski, Rafał Zaręba; moderatorka: Ania Dębska

14:10 - 14:30

Zarządzanie zespołem, czyli jak być w kuchni liderem i autorytetem?

Jarosław Walczyk

14:30 - 14:50

Sami możemy wiele, RAZEM WSZYSTKO. Prawdziwa historia sukcesu restauracji, którą nagle opuścił szef kuchni.

Katarzyna Cienka

14:50 - 15:10

Ponadprzeciętny serwis w obsłudze Sali. Na co warto zwracać uwagę i dlaczego?

Marcin Dyrda

15:10 - 15:30

Dobre sposoby na złe opinie, czyli jak (nie) odpowiadać na recenzje w internecie.

Angelika Borysiak

15:30 - 16:00

Wygrywają odważni. Nie bój się niepowodzeń.

Andrzej Kruczyński

16:00 - 17:00

Droga do doskonałości.

Przemysław Klima w rozmowie z Jackiem Krawczykiem.

Mała scena

9:30 - 9:50

Dlaczego roślinne alternatywy mięsa są przyszłością?

Albert Szpindowski

9:50 - 10:30

Catering dietetyczny - inwestycja krok po kroku.

Konrad Wawrzeła, Sebastian Kupski, Agnieszka Karendys, Andrzej Chojnacki; moderator Marcin Dyrda

10:30 - 11:00

System POS Dotykačka, czyli centrum efektywnego zarządzania biznesem gastronomicznym.

Klaudia Budny

11:00 - 11:30

"Zawsze tak robiłem i było dobrze.” W obliczu wyzwań może warto inaczej?

Maciej Wroński i Antonio Stea

11:30 - 12:00

Czy tanie zmywanie jest możliwe? Kilka prostych sposobów, aby zaoszczędzić przy zachowaniu najwyższej profesjonalnej jakości.

Marcin Nowak i Eryk Jóźwiak

13:00 - 14:00

Świeże makarony własnej produkcji w każdej formie jako trend dla restauracji w 2022 roku.

Adam Gogolewski

14:00 - 14:40

Diety wykluczeniowe w gastronomii - jak je ugryźć?

Grzegorz Pomietło, Izabela Bonecka, Sebastian Sikorski, Łukasz Jaworski, Gerard Rytter; moderatorka: diet coach Katarzyna Gubała

14:40 - 15:10

Ergonomia w profesjonalnej zmywalni - luksus czy konieczność w dobie braku rąk do pracy.

Łukasz Metko

15:10 - 15:40

Cyfrowe rozwiązania w zakresie logistyki żywności i zrównoważone ponowne wykorzystanie.

15:40 - 16:00

EFFO. Profesjonalny olej do gotowania.

Dmytro Borzenok

Warsztaty produktowe

9:00 - 17:00 Stoisko Grafen

Pokazy innowacji w branży sushi.

Paweł Trzaskowski