KULINARNY TALENT 2019

11. edycja autorskiego konkursu Mistrza Sowy „Kulinarny Talent 2019” odbędzie się podczas targów EuroGastro w czwartek 28 marca br. o godz. 11.00 w Warsaw Ptak Expo (Nadarzyn, Al. Katowicka 62). Zapraszamy!

53439614_2340585472618669_6286743222580412416_n

„Kulinarny Talent” to prestiżowy konkurs, który pozwala odkryć wybitne zdolności wśród rozpoczynających życie zawodowe uczniów kierunków gastronomicznych, którzy nie ukończyli 23 roku życia. Konkurs ten, to pokaz najnowszych trendów odkrywanych przez młodych adeptów sztuki kulinarnej, wzbogacony ich młodzieńczą fantazją, a zarazem odwagą w łączeniu smaków i różnych technik przygotowywania dań. Zadaniem uczestników jest przygotowanie ciekawych, oryginalnych w smaku, a zarazem eleganckich i wykwintnych dań, które zachwycą jurorów.

Konkurs poprowadzą: dziennikarz, prezenter i autor programów telewizyjnych Krzysztof Ibisz oraz gospodarz imprezy – Robert Sowa.

„Kulinarny Talent 2019” wybiorą dwa składy jurorskie – jury profesjonalne składające się ze znanych autorytetów kulinarnych, w tym roku będą to m.in. szefowie: Jerzy Pasikowski, Wojciech Harapakiewicz, Marcin Budynek oraz jury gwiazd, w którym zasiądą  m.in. kulinarne osobowości : Daria Ładocha oraz David Gaboriaud.  Oceniane będą m.in.: mis en place, techniki kulinarne oraz smak i estetyka podania, czyli to, na co zwracają uwagę Klienci restauracji.

W tegorocznej edycji wystąpi dwunastu finalistów, wyłonionych przez Roberta Sowę i firmę Prymat podczas warsztatów organizowanych w szkołach gastronomicznych na terenie całej Polski w ramach projektu „Przygotowanie do kariery”.

Lista Uczestników
1. Emil Kasprzycki  Małopolska Szkoła Gościnności im. Tytusa Chałubińskiego w Myślenicach 
2. Julia Jarocka Zespół Szkół Ekonomiczno-Usługowych w Rybniku
3. Julia Stanik  Zespół Szkół Zawodowych nr 4 w Opolu                                                                                                4. Serhii Harasiuk  Zespół Szkół nr 2 im. Aleksandra Świętochowskiego w Łukowie
5. Wiktoria Smoleń  Zespół Szkół Zawodowych im. Marii Skłodowskiej-Curie w Pustkowie-Osiedlu
6. Kamil Wróżek Zespół Szkół Zawodowych im. św. Jadwigi Królowej w Bieczu
7. Marlena Niźnikiewicz Zespół Szkół Gastronomiczno-Usługowych w Chorzowie
8. Natalia Szymańska  Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Powierciu
9. Daiwa Suszczewicz Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego im. Stanisława Staszica w Sejnach
10. Magdalena Marszałek  Zespół Szkół Spożywczych i Hotelarskich w Radomiu
11. Patryk Mysiura Zespół Szkół im. Emilii Sczanieckiej w Pniewach 
12. Kinga Piotrowska Zespół Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Gdańsku

Zadaniem uczestników jest przygotowanie ciekawych, oryginalnych w smaku, a zarazem eleganckich i wykwintnych dań, które zachwycą jurorów.

Zgodnie z regulaminem konkursu, każdy z uczestników będzie musiał wykorzystać do przygotowania dania kilka obowiązkowych produktów zapewnionych przez mecenasów i sponsorów wydarzenia. W tym roku będą to:

- polędwica wieprzowa Goodvalley

- przyprawy z portfolio marki Prymat

- smalec gęsi Agro-Top

- Frytki z batatów/ Sweet potato fries lub Frytki Ultimate/ Ultimate Chip firmy Farm Frites

- wybrane Pepitki oraz produkt mrożony Bonduelle Food Service

- napar z wybranej herbaty Herbapol Linia Premium

 

Dzięki konkursowi wyłaniane są i promujemowane kulinarne „perełki” - młodzi i zdolni kucharze, którzy dzięki uzyskaniu miana „Kulinarnego Talentu” mają większe szanse zaistnienia w branży. Kilku laureatów wcześniejszych edycji konkursu zostało docenionych przez polskich mistrzów kulinarnych i pracuje w renomowanych restauracjach:

Paweł Witek (zwycięzca z roku 2014) zasilił team Roberta Sowy, następnie pracował w Chateau la Chaire na wyspie Jersey. Obecnie pracuje w N31 restaurant&bar by Robert Sowa.

Marcin Popielarz (laureat z 2012 roku), szef kuchni cenionej restauracji Biały Królik w Gdyni. Finalista konkursu S. Pellegrino Young Chef 2018 w Mediolanie, który w drodze do finału pokonał szefów z Europy Środkowo-Wschodniej.

Mateusz Wichrowski (laureat z 2011 roku), jest szefem kuchni posiadającej symbol Bib Gourmand restauracji Brasserie Warszawska.

Maciej Siąkowski (zdobywca 3. miejsca w 2010 roku), pracował w restauracji Roberta Sowy, następnie pełnił funkcję Executive Sous Chef w warszawskiej restauracji Senses, która otrzymała gwiazdkę Michelin. Obecnie szef kuchni w Ole Restaurant & Cocktail Bar.

s