Klub Szefów Kuchni w tym roku ponownie zagra – zagotuje dla WOŚP!

Zbieramy na zakup nowoczesnego sprzętu medycznego dla specjalistycznych szpitali dziecięcych. Przygotujemy wielki kocioł zupy dla 15 tysięcy osób i menu degustacyjne dla 600 gości Jurka Owsiaka – mówi Jarek Walczyk, prezes Klubu Szefów Kuchni.

Smaczny finał przygotuje kilkadziesiąt zaprzyjaźnionych z KSK osób, a także klubowicze:

Konrad Birek, Wiesław Bober, Mirek Drewniak, Łukasz Grabowski, Waldemar Hołówka, Monika Ignaciuk, Tomasz Krake, Dominik Moskalenko, Jarek Owczarczyk, Paweł Pyra, Dariusz Strucinski, Bożena Sikoń-Wojtal, Krzysztof Wojtal, Marek Widomski oraz Jarek Walczyk.

49761505_953590424825506_7526243073077018624_o

Klubowicze wraz z przyjaciółmi z branży i uczniami szkół gastronomicznych będą na Placu Defilad przy Pałacu Kultury i Nauki już od soboty (12.01.) godz. 14:00 do samego końca w dniu finału (13.01.)!

Harmonogram:

Sobota

14:00 - Startujemy z kotłem, w którym przygotujemy 15 tysięcy! porcji zupy gulaszowej.

Do przygotowania m.in. 500 kg mięsa wołowego!

Niedziela

02:00 – Rozpalamy w nocy ogień pod kotłem.

10:00 – Do kotła trafią pierwsze składniki.

13:15 – Rozpoczynamy wydawanie zupy!

13:15/ 13.18 – JUREK OWSIAK przyjdzie osobiście zamieszać zupę gulaszową – relacja w TTV.

Wydamy 15 tysięcy porcji zupy dla wszystkich chętnych, którą ugotuje około 30 osób!

Klub Szefów Kuchni ma swoją puszkę WOŚP i każdy chętny może (nie musi) „podziękować” za gorącą, smaczną zupę gulaszową.

Ponadto Klub Szefów Kuchni nakarmi w specjalnie przygotowanej restauracji na Placu Defilad około 600 orkiestrowych gości Jurka Owsiaka. Każdy może zasilić puszkę KSK dla WOŚP min. 40 PLN i również zjeść specjalne menu degustacyjne, które przygotuje grupa 40 kucharzy z pomocą uczniów z:

- ZSGS w Olsztynie,

- ZSG przy ul. Poznańskiej w Warszawie,

- ZSGH przy ul. Majdańskiej także w Warszawie.

Menu w Restauracji Mistrzów:

Przystawka: Wędzony sum – palony ziemniak, mus z kalafiora, rukola

Zupa: Zupa Pho – makaron ryżowy, gotowana wołowina

Danie główne (do wyboru):

- Łosoś - pieczarka, marchew, gnocchi w emulsji maślanej

- Policzki wieprzowe – Demi-glace, pieczarka, marchew, gnocchi w emulsji maślanej

- Kurczak zagrodowy - pieczarka, marchew, gnocchi w emulsji maślanej

- Ravioli z warzywami ratatouille

Deser: Sernik – biała czekolada, czarna porzeczka, lody