Konkurs kulinarny „Smaki Dziczyzny 2017” rozstrzygnięty!

Po dwuletniej przerwie na arenę kulinarnych wydarzeń powrócił konkurs Artura Świerżewskiego „Smaki Dziczyzny”.

II edycja odbyła się podczas Targów Turystyki i Wypoczynku LATO oraz Targów Produktów Tradycyjnych i Ekologicznych Regionalia, w Centrum Targowo-Kongresowym MT Polska przy ulicy Marsa 56c w Warszawie.

Celem konkursu jest prezentacja kuchni myśliwskiej przez profesjonalnych, pracujących w zawodzie kucharzy i pokazanie wielu możliwości zastosowania mięsa zwierzyny łownej w kulinariach, jak również propagowanie walorów smakowych i zdrowotnych dziczyzny - jedynego w 100% naturalnego mięsa na rynku nie zawierającego antybiotyków, hormonów wzrostu, sterydów i innych środków konserwujących.

Po dniu pełnym emocji i kulinarnych wrażeń, jury składające się z siedmiu szefów kuchni ogłosiło swój werdykt. Najlepszy z najlepszych okazał się Kamil Skrok reprezentujący łódzką restaurację Filharmonia Smaku, którego danie: jeleń / jabłko/ cebula zdeklasowało rywali. Drugie miejsce zdobył Krzysztof Pawłowski z Best Western Plus Hotel Podklasztorze w Sulejowie, a trzecie miejsce zajął Kamil Badzmierowski z Hotelu Zamek Gniew. Zwycięzcom serdecznie gratulujemy!

Smaki dziczyzny - Laureaci

Warto podkreślić, że nasi uczestnicy musieli pokonać w drodze do finału liczną konkurencję – do finałowej walki stanęło bowiem tylko dziesięciu uczestników (dwie osoby niestety nie dojechały), wyłonionych spośród prawie 40 chętnych, którzy przysłali swoje zgłoszenia.

Konkurs poprowadzili: pomysłodawca i organizator konkursu Artur Świerżewski oraz konferansjer Jacek Barczak.

Smaki dziczyzny - jury

Finałowe zmagania oceniało jury w składzie:
* Łukasz Konik - Główny Szef Kuchni we wszystkich obiektach hotelowo-restauracyjnych i placówkach rehabilitacyjnych należących do Uzdrowiska Konstancin-Zdrój S.A. Miłośnik kuchni molekularnej;
* Robert Wojnarowski - szef kuchni N31 restaurant & bar by Robert Sowa; doradca kulinarny Bosch/ Siemens;
* Teo Vafidis - z pochodzenia Grek, z zawodu Szef Kuchni i Ekspert Kulinarny, z pasji ambasador kultury i kuchni greckiej w Polsce;
* Marcin Soból - szef kuchni warszawskiej restauracji Krasnodwór, Viceprezes Zarządu Euro-Toques Polska
* Zenon Hołubowski - Executive Chef i właściciel Hotelu Hołubowski oraz Tawerna Toscana w Pile. Członek Amerykańskiej Federacji Kulinarnej, Światowego Stowarzyszenia Szefów Kuchni oraz Honorowy Członek Euro-Toques Polska;
* Daniel Twardo - szef kuchni w wielu prestiżowych hotelach i restauracjach, członek organizacji branżowych, m.in. Stowarzyszenia Kucharzy Polskich i Euro-Toques;
* Artur Świerżewski - szef kuchni Galop Catering. Promotor dziczyzny w kraju i za granicą. Członek elitarnego Klubu Szefów Kuchni, Rady programowej miesięcznika Polskie Drogi Gastronomii, kół łowieckich „Wrzos” i „Jeleń” oraz Cechu Rzemiosła i Przedsiębiorczości. Autor porad i przepisów kulinarnych w prasie i telewizji. Wyróżniony wieloma nagrodami i odznaczeniami, m.in. Certyfikatem Polskiego Klubu Biznesu, Certyfikatem Myśliwskim oraz Srebrną i Złotą Odznaką Rzemiosła.

Szefowie Kuchni oceniali: proporcje i dobór składników (max. 50 punktów); wygląd potrawy i kreatywność kucharza (max. 50 punktów) oraz smak i aromat (max. 50 punktów). Każdy z szefów mógł więc przyznać maksymalnie 150 punktów.

Ogromne podziękowania dla jurorów, sponsorów, gości i patronów medialnych wydarzenia.

SPONSORZY GŁÓWNI: Artur Świerżewski | Sklep Wiejski Dziczyzna

SPONSORZY: Sobsmak Deli | Sobsmak | Nest | Wypożyczalnia Gastronomiczna Gastro Magic Service | Nalewki Staropolskie Karol Majewski | Chata Wiklina w Ładzyniu k/ Mińska Mazowieckiego | Sala Bankietowa GRAND w Nieporęcie | Gospodarstwo Rybackie Mikołajki | Restauracja na wodzie Mikołajki | Cinema Club Mikołajki | Prymat GastroLine | Ostrowscy.

PARTNERZY WYDARZENIA: Polski Związek Łowiecki | MT Targi Polska | Klub Szefów Kuchni.

PATRONI MEDIALNI: NewsGastro.pl | Papaja.pl | Biznes, restauracje & catering | TVP 3 Warszawa | Poradnik Restauratora | Restauracja | Szef Kuchni | Przegląd Gastronomiczny | Kucharze.pl | Poland 100 Best Restaurants | Wszystko dla kucharzy | Polskie Drogi Gastronomii | Łowiec Polski.

fot. Impression

a4