Kulinarne dziedzictwo docenione

W niedzielę 7 października już po raz dwunasty Międzynarodowe Targi Poznańskie oraz Polska Izba produktu Regionalnego i Lokalnego wyłoniły zwycięzców w konkursie - Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów. To wyjątkowe trofeum każdorazowo trafia do najlepszych - zdaniem jury - produktów regionalnych osadzonych w polskiej tradycji, od lat produkowanych według sprawdzonych receptur, zanim odejdą w zapomnienie.

Cudze chwalicie …

Ideą konkursu jest poznanie i udokumentowanie polskich regionalnych produktów żywnościowych, promocja narodowych specjałów, a także przygotowanie ich producentów do uczestniczenia w systemach jakości żywności, zarówno na szczeblu unijnym, jak i krajowym. Konkurs ma również na celu zachęcanie mieszkańców obszarów wiejskich, zwłaszcza tych o niekorzystnych warunkach gospodarowania, do poszukiwania alternatywnych źródeł dochodu.

Kaczka po zamojsku i nie tylko

Tegoroczna edycja konkursu cieszyła się ogromnym zainteresowaniem. Zgłoszono 52 potrawy. Po obradach jury pod przewodnictwem pana Igora Hutnikiewicza, Dyrektora Departamentu Polityki Jakości w Urzędzie Marszałkowskim Województwa Warmińsko ­ Mazurskiego dziewięć regionów może poszczycić się produktami – laureatami Kulinarnych PEREŁ 2012:

Dolnośląskie:

- war ze zlepieńcami – Karczma Łemkowska Irena Bernagiewicz-Garbera, Mariusz Garbera, Łukasz Anusz

Kujawsko-Pomorskie:

- zaklepunka z lubczykiem – KGW Gostycyn, Elżbieta Weyna

Lubelskie:

- kluski janowieckie – Maćkowa Chata w Janowcu

- kaczka po zamojsku na racuchach Marysi – Restauracja Koncertowa s.c. J.i Z. Wójcik

Lubuskie:

- szynka w cieście chlebowym faszerowana kaszą – Stanisław Mikanowicz, „MADAKS”

- rosół prawdziwków – Maria Grom i Łucja Jesiółkiewicz, Stowarzyszenie Kobiet w Jarnatowie

Małopolskie:

- ziemniaczana sakiewka dziadka w kapuście – Maria Olczyk, Dom Weselny Akropol

Mazowieckie:

- zupa opieńkowa i gołąbki z kaszą gryczaną w żurku – Adrianna i Jacek Machnacz

Opolskie:

- sandacz po polsku – restauracja 4BAS w Opolu

- śląskie niebo oraz szpajza – Marta Sikorska, Karczma u Karola Malajki

Śląskie:

- placki ziemniaczane na blasze – Kazimierz Juroszek, Gospodarstwo Agroturystyczne Halny, Jaworzynka

Zachodniopomorskie:

- zupa krem z dyni z marynowanym dorszem i pianką marchewkową – restauracja Park Hotel

- sandacz w ziarnach słonecznika na placku z kiszonej kapusty – restauracja Zamkowa

Dodatkowo wyróżnione zostały trze województwa, które odznaczone zostały w konkursie na najlepszą promocję regionu. Są to województwa: wielkopolskie, zachodniopomorskie i małopolskie.