Kulinarne inspiracje w restauracji PAPAYA

Spożywamy coraz więcej ryb i owoców morza. Na stołach częściej pojawia się popularny łosoś, delikatna sola czy też tuńczyk. Chętnie przyrządzamy potrawy, w których skład wchodzą krewetki, kalmary i małże. Papaya zachęca natomiast do eksperymentowania z mniej znanymi gatunkami – smacznego!

Egzotyczny sea bass w kuchni

Czasem warto poeksperymentować i spróbować nowych dań. Na wiosenne, słoneczne dni Restauracja Papaya proponuje przepis na lekkiego, otoczonego orientalnymi składnikami okonia morskiego. Do przygotowania tej ryby w liściach bananowca potrzebne są:

Sea bass w całości,  wypatroszony

15 listków świeżej kolendry

4 ząbki czosnku

4 sztuki małej czerwonej papryczki chilli

1 sztuka trawa cytrynowa

3 liście bananowca

1 liść pandanusa

Sól, pieprz do smaku

Rybę oczyszczamy i oprószamy solą i pieprzem. Kolendrę, czosnek, chilli i trawę cytrynową kroimy bardzo drobno i okładamy tak przygotowaną mieszanką okonia morskiego. Do środka wkładamy liść pandanusa. Całość zawijamy w liść bananowca i grillujemy po ok. 10 minut na każdej strony. Wszystkie składniki dostępne są w specjalistycznych sklepach z orientalnymi składnikami – smacznego!