Kulinarny Talent 2014 - Paweł Witek zwycięzcą.

Jury techniczne w składzie: Joanna Ochniak, Iwona Niemczewska, Liliana Filipiak i Kazimiera Staszewska oraz jury degustacyjne: Joanna Racewicz, Monika Jarosińska, Filip Bajon, Jacek Kret i dr n. med. Michał Michalik wyłoniło laureatów konkursu "KULINARNY TALENT 2014".


28 1 miejsce zdobył Paweł Witek (Zespół Szkół Gastronomicznych Warszawa, ul. Poznańska; osoba rekomendująca: Aneta Czarnota-Kołcoń), który przygotował łososia w trzech odsłonach: w soku z buraka z granitą szpinakową, z ogórkiem kompresowanym, pianą z ogórka i granolą z anchois oraz wędzonego dymem z pianą chrzanową i jadalną ziemią na pumperniklu.


2 miejsce zajął Marek Ciureja (Restauracja Pałacu Mierzęcin Wellness&Spa; szef rekomendujący: Paweł Salamon) za intermezzo z łososia podwędzane w jaśminie z mini sałatką, strączkami i pianką owocową.


3 miejsce zajął Jarosław Kowalewski (Mamaison Hotel Le Regina Warszawa; szef rekomendujący: Paweł Oszczyk), który przygotował łososia sous-vide z sosem imbirowo-wiśniowym, ravioli z krewetką pod pianą z bisque, musem z marchewki, orientalną kapustą i jabłkiem w pięciu smakach.

"Kulinarny Talent” to konkurs, który pozwala odkryć wybitne zdolności wśród młodych i zdolnych kucharzy. Dzięki przyjętej formule uczestnicy mogą zaskoczyć finezją i pomysłowością. Wyznacznikami ich pracy są innowacyjność i umiejętność twórczego łączenia składników i smaków. Tym samym konkurs staje się sposobem na poszukiwanie nowych kierunków w gastronomii. Przyświeca mu również bardzo istotny cel, bo jednym z zamierzeń projektu jest zachęcenie młodych ludzi do tego, by rozwijali się zawodowo i poznawali nowe trendy kulinarne.

Organizatorem Konkursu, podobnie jak w latach ubiegłych, był Robert Sowa przy pomocy merytorycznej Fundacji Klubu Szefów Kuchni, MT Targi oraz Agencji Ready PR Events&More. Konkurs odbył się w Centrum Targowo-Kongresowym MT Targi w Warszawie, podczas największych Targów branży HoReCa - EuroGastro 2014.
Konkurs poprowadzili Robert Sowa i Filip Chajzer - reporter Dzień Dobry TVN.

24 Uczestników oceniało w tym roku Jury profesjonalne w składzie:
- Joanna Ochniak - ekspertka z dziedzinie marketingu w gastronomii, Przewodnicząca Komitetu Kobiet w Światowym Stowarzyszeniu Szefów Kuchni (Women in WACS), organizatorka szkoleń dla kadr branży gastronomicznej na terenie całej UE, inicjatorka “Gastronomii na Obcasach”, działającej na rzecz kobiet pracujących w branży gastronomicznej, aktywna propagatorka wielu inicjatyw realizowanych w ramach branży w kraju i zagranicą.
- Iwona Niemczewska – szef kuchni i właściciel restauracji „Z Drugiej Strony Lustra” w Szczecinie. Jest z wykształcenia prawnikiem oraz kucharzem i cukiernikiem z dyplomami szkół Le Cordon Bleu w Londynie i Paul Bocuse Instutut w Ecully.
- Liliana Filipiak - właścicielka i szefowa kuchni Restauracji Lili w Łodzi. Jest laureatką selekcji Bocuse d’Or Poland, zwyciężyła też kilkakrotnie w Festiwalu Dobrego Smaku w Łodzi. Popularność zyskała dzięki udziale w pierwszej polskiej edycji programu kulinarnego TOP CHEF.
- Kazimiera Staszel - szefowa kuchni w *****Hotelu Villa Marilor w Zakopanem, góralka z krwi i kości. Wystąpiła w filmie promującym polską kuchnię góralską w Projekcie UE Tatry, uczestniczyła również w World Culinary Cup 2010 w Luksemburgu. Aktywnie włącza się akcje promujące region Podhala.

oraz Jury degustacyjne obradujące w składzie:
- Joanna Racewicz - dziennikarka telewizyjna
- Monika Jarosińska - aktorka i piosenkarka
- Filip Bajon - jeden z najwybitniejszych scenarzystów i reżyserów współczesnego kina polskiego.
- Jacek Kret - muzyk, puzonista zespołu Poparzeni Kawą Trzy
- dr n. med. Michał Michalik - specjalista otolarygologii chirurgii głowy i szyi. Właściciel kliniki MML w Warszawie przy ulicy Bagno 2, której zespół medyczny opiekuje się m.in. głosami wielu ludzi polskiej sceny kultury. Szanowany i ceniony otolaryngolog - pasjonat swojego zawodu, człowiek o pogodnym usposobieniu.

Nadzór nad Jury technicznym i degustacyjnym sprawował Konrad Birek - Szef Kuchni Restauracji Sowa & Przyjaciele i Studia Kulinarnego Roberta Sowy.

Finaliści konkursu prezentowali swoje potrawy na talerzach z serii Affinity firmy Villeroy&Boch. Wszyscy uczestnicy wystąpili w autorskich strojach konkursowych zaprojektowanych i przygotowanych przez firmę CHEMAN.
Patronem medialnym konkursu był Poland 100 Best Restaurants.

35728111221192023221415273031