Kulinarny Talent 2016

VIII finał konkursu Roberta Sowy "Kulinarny Talent 2016" za nami. Niezwykle wyrównany poziom, zacięta rywalizacja i dania dopracowane w każdym szczególe zdecydowanie zachwyciły podniebienia jurorów.

5a1a19a9a4a12a13a22a2a20a

W tegorocznej edycji konkursu po raz pierwszy w jego historii na najwyższym podium stanęła kobieta. Gratulujemy laureatce Gabrieli Łukaszewicz rekomendowanej przez Grzegorza Chlebowicza - szefa kuchni Trattorii Czarna Owca w Białymstoku. Jej comber z jelenia w ketjap manis z pianą z fety oraz orientalne kevis z kurczaka z bezą jagodową i sosem czekoladowym okazało się numerem 1.

30a31aKulinarnyTalent2016 (28)KulinarnyTalent2016 (27)

 

Drugie miejsce zajął Paweł Laśkiewicz rekomendowany przez Adama Kowalewskiego z Pierogarni pod Aniołami w Bydgoszczy (danie: jeleń/ kurczak/ pietruszka/ demi glace/ jagoda/ burak). A miejsce trzecie przypadło Aleksandrze Siekierko rekomendowanej przez Bartłomieja Heba z Akademi Kulinarnej Mariusza Nowickiego (danie: comber z jelenia w aromatycznej kompozycji).

Gabrieli ŁukaszewiczPaweł LaśkiewiczAleksandra Siekierko

Uczestników oceniało JURY PROFESJONALNE w składzie:

- Jerzy Pasikowski - przewodniczący jury (ekspert kulinarny, organizator strony merytorycznej i przewodniczący jury większości konkursów kulinarnych w Polsce)
- Teo Vafidis (ekspert i doradca kulinarny; ambasador kuchni greckiej w Polsce)
- Artur Świerżewski (wieloletni Szef Kuchni; właściciel firm: Galop Catering, Dzik Malina i Sklep Wiejski Dziczyzna)
- Krzysztof Gawlik (ekspert kulinarny RM Gastro Polska)
- Tomek Pawlusek (szef kuchni Odyssey Club Hotel Wellness & SPA w Kielcach)
- Wiesław Bober (szef kuchni hotelu Fabryka Wełny w Pabianicach)

14a15a

oraz JURY DEGUSTACYJNE:

- Katarzyna Dowbor (prezenterka TV, dziennikarka, autorka wielu reportaży i programów telewizyjnych)
- Ewa Wojciechowska (dziennikarka, ekspert od show-biznesu, autorka portalu ewawojciechowska.pl)
- Mariusz Czerkawski (najbardziej znany polski hokeista; wykładowca, komentator sportowy, uczestnik debat publicznych. Juror konkursów telewizyjnych, uczestnik programów rozrywkowych, grał w wielu filmach i serialach telewizyjnych)
- Jacek Kopczyński (aktor teatralny, filmowy i dubbingowy)

6a18a

Nadzór nad Jury technicznym i degustacyjnym sprawował będzie Robert Wojnarowski – szef N31 restaurant & bar by Robert Sowa.

Konkurs poprowadzili Agnieszka Hyży wraz z Robertem Sową.

Wszyscy uczestnicy wystąpili w autorskich strojach konkursowych zaprojektowanych i przygotowanych przez firmę CHEMAN.

Laureaci i uczestnicy konkursu otrzymali atrakcyjne nagrody:

- tygodniowy staż w restauracji N31 restaurant & bar by Robert Sowa      

- drona ufundowanego przez Piekarnię Szwajcarską InterEuropol

- tygodniową wycieczkę all inclusive dla 2 osób do Kokkino Nero w Grecji oraz 3-miesięczny staż w hotelu w Grecji ufundowane przez Biuro Podróży Hellas Travel

- zestawy profesjonalnych akcesoriów kuchennych ufundowanych przez firmę MerxTeam

- czekoladowe upominki od firmy Zeelandia

- kuferki przypraw marki PRYMAT

- pamiątkowe talerze konkursowe zaprojektowane i ufundowane przez FineDine

- profesjonalne garnki ufundowane przez RM GASTRO

„Kulinarny Talent” to prestiżowy konkurs, który pozwala odkryć wybitne zdolności wśród rozpoczynających życie zawodowe kucharzy do 23. roku życia. Jest to więc pokaz najnowszych trendów odkrywanych przez młodych adeptów sztuki kulinarnej, wzbogacony ich młodzieńczą fantazją, a zarazem odwagą w łączeniu smaków i różnych technik przygotowywania dań.

Zgodnie z przyjętą formułą, o miano zwycięzcy co roku rywalizują kucharze rekomendowani przez doświadczonych szefów kuchni lub nauczycieli zawodu, co gwarantuje wysoki poziom konkursu. Zadaniem uczestników jest przygotowanie ciekawych, oryginalnych w smaku, a zarazem eleganckich i wykwintnych dań, które zachwycają jurorów.

40a41a

Kulinarny Talent