Kulinarny Talent 2018 rozstrzygnięty!

22 marca, podczas 22. Międzynarodowych Targów Gastronomicznych EuroGastro 2018  – najważniejszych i największych targów branży HoReCa, odbyła się jubileuszowa 10. edycja autorskiego konkursu Roberta Sowy „Kulinarny Talent 2018".

Najlepszy z najlepszych był Dominik Chełmiński z Augustowskiego Centrum Edukacyjnego. Drugie miejsce zajął Norbert Szefer (Zespół Szkół Gastronomicznych w Łodzi), a trzecia była Iwona Rajwa (Zespół Szkół nr 2 w Jastrzębiu-Zdroju). Wszystkim serdecznie gratulujemy!

 29498044_1655183664561063_3490307107368720523_n

Zgodnie z regulaminem konkursu, każdy z uczestników musiał wykorzystać do przygotowania dania kilka obowiązkowych składników i produktów. W tym roku są to:
- comber z jagnięciny brytyjskiej z kością
- minimum 3 przyprawy z portfolio marki Prymat
- frytki z batatów marki Farm Frites
- minimum 1 produkt marki Bonduelle Food Service (do wyboru spośród następujących: Mieszanka grzybów, Boczniaki mini, Karczochy krojone serca, Groszek cukrowy młody Snow Peas, Pasternak krojony, Salsefia krojona minutę
- napar z wybranej herbaty Herbapol Linia Premium: czarna, Earl Grey, malinowa, miętowa, zielona, zielona z jaśminem
- minimum 1 produkt ZT Kruszwica wybrany spośród następujących: Kruszwica Olej z esencją masła, Kujawski tłoczony na zimno – len, Kujawski 3 ziarna, Oliwier arachidowo-rzepakowy
- Ser Bursztyn

Konkurs poprowadzili: dziennikarz, prezenter i autor programów telewizyjnych Krzysztof Ibisz oraz gospodarz imprezy – Robert Sowa.

„Kulinarny Talent 2018” wybrały dwa składy jurorskie – jury profesjonalne oraz jury gwiazd. Oceniane były m.in.: mis en place, techniki kulinarne oraz smak i estetyka podania, czyli to, na co zwracają uwagę Klienci restauracji.

Nadzór nad Jury technicznym i degustacyjnym sprawował Robert Wojnarowski– szef kuchni N31 restaurant & bar by Robert Sowa.
 
Bez tytułu