Mamy przyjemność zaprosić Państwa na wyjątkowe wydarzenie jakim jest L'Art de la cuisine Martell 2016 – jeden z najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych w Polsce. Po raz czternasty firma Wyborowa Pernod-Ricard wraz z marką Martell oraz Grupą Anders organizuje Ogólnopolski Konkurs Młodych Talentów Sztuki Kulinarnej, który odbędzie się 5 marca w Hotelu Zamek Ryn****
XIV-wieczny Zamek krzyżacki Ryn usytuowany w samym sercu Krainy Wielkich Jezior Mazurskich to miejsce urokliwe i pełne legendarnego ducha, także kulinarnego. Dawna siedziba Komtura, w której rycerze zakonni jadali zwierzynę i ryby z okolicznych jezior i lasów, dziś również słynie z rozmaitości smaków jakie oferuje bogactwo naturalne Warmii i Mazur. Dlatego też jest idealnym miejscem na przeprowadzenie zmagań kulinarnych 16 drużyn reprezentujących najlepsze restauracje w Polsce i przyznanie pucharu Martell najzdolniejszym kucharzom młodego pokolenia.
Wielkim zaszczytem i honorem zatem będzie podjęcie Gości w murach tego okazałego miejsca, swojego czasu również rezydencji myśliwskiej książąt pruskich.
Zapraszamy w podróż po najlepszych smakach i aromatach, które skupią się w jednym miejscu i czasie za sprawą młodych adeptów sztuki kulinarnej.
Kulinarnym tematem przewodnim tegorocznej edycji konkursu a tym samym głównym produktem, który muszą w swoich daniach wykorzystać zawodnicy jest Brytyjska Świeża Jagnięcina Kulinarna (do wyboru udziec, comber, mostek i antrykot).
Sponsorami strategicznymi konkursu są: AHDB Brytyjskie Stowarzyszenie Producentów Wołowiny i Jagnięciny oraz SOKOŁÓW S.A.
Podczas konkursu potrawy oceniane będą przez zacne grono jurorów. W tym roku na czele zespołu jurorskiego stanie Paweł Oszczyk, którego w ocenie młodych adeptów sztuki kulinarnej wesprą największe autorytety branży kulinarnej:
Podczas konkursu, potrawy będą oceniane przez trzy zespoły jurorskie, w których zasiądą:
Lista ekip zakwalifikowanych do finału w Hotel Zamek Ryn :
To uznana na całym świecie marka, najbardziej szlachetnych i wyrafinowanych w smaku koniaków pochodzących z południowo – zachodniej Francji, których historia powstania sięga 1715 roku. W całej gamie produktów odnajdziemy takie trunki jak: Martell VS, Martell VSOP, Martell XO.
FORMUŁA KONKURSU
L'Art de la cuisine Martell to jeden z najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych w kraju, organizowany od 13 lat w wyjątkowych miejscach. Konkurs polega na przygotowaniu potrawy, która najlepiej komponuje się z koniakiem (do samych potraw nie jest dodawany koniak).
W konkursie bierze udział 16 ekip kucharskich – młodych adeptów sztuki kulinarnej,
z najlepszych restauracji w Polsce. Zgodnie z regulaminem zawodnicy wystąpią w czterech odsłonach na specjalnie przygotowanych do konkursu stanowiskach. Na przygotowanie każdego dania w 12 porcjach kucharze będą mieć godzinę.
Podczas konkursu potrawy oceniane są przez trzy zespoły jury – pierwszy to JURY TECHNICZNE, w którym zasiądą największe autorytety sztuki kulinarnej w Polsce oraz JURY DEGUSTACYJNE złożone z Szefów Kuchni. To pierwsze jury oceniać będzie potrawy wg zgodności z regulaminem konkursu, tj. pod kątem sposobu przyrządzenia potrawy, podania i samego jej smaku. Trzeci zespół to JURY KONESERÓW, które przyznaje swoją osobną nagrodę.
Tak było w ubiegłym roku