L'ART DE LA CUISINE MARTELL 2016 Sobota 05.03.16

MARTEL logoMamy przyjemność zaprosić  Państwa na wyjątkowe wydarzenie jakim jest  L'Art de la cuisine Martell 2016 – jeden z najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych w Polsce. Po raz czternasty firma Wyborowa Pernod-Ricard wraz z marką Martell oraz Grupą Anders organizuje Ogólnopolski Konkurs Młodych Talentów Sztuki Kulinarnej, który odbędzie się 5 marca w Hotelu Zamek Ryn****

XIV-wieczny Zamek krzyżacki Ryn usytuowany w samym sercu Krainy Wielkich Jezior Mazurskich to miejsce urokliwe i pełne legendarnego ducha, także kulinarnego. Dawna siedziba Komtura, w której rycerze zakonni jadali zwierzynę i ryby z okolicznych jezior i lasów, dziś również słynie z rozmaitości smaków jakie oferuje bogactwo naturalne Warmii i Mazur. Dlatego też jest idealnym miejscem na przeprowadzenie zmagań kulinarnych 16 drużyn reprezentujących najlepsze restauracje w Polsce i przyznanie pucharu Martell najzdolniejszym kucharzom młodego pokolenia.

Wielkim zaszczytem i honorem zatem będzie podjęcie Gości w murach tego okazałego miejsca, swojego czasu również rezydencji myśliwskiej książąt pruskich.
Zapraszamy w podróż po najlepszych smakach i aromatach, które skupią się w jednym miejscu i czasie za sprawą młodych adeptów sztuki kulinarnej.

Kulinarnym tematem przewodnim tegorocznej edycji konkursu a tym samym głównym produktem, który muszą w swoich daniach wykorzystać zawodnicy jest Brytyjska Świeża Jagnięcina Kulinarna (do wyboru udziec, comber, mostek i antrykot).

Sponsorami strategicznymi konkursu są: AHDB Brytyjskie Stowarzyszenie Producentów Wołowiny i Jagnięciny oraz SOKOŁÓW S.A.

Podczas konkursu potrawy oceniane będą przez zacne grono jurorów.  W tym roku na czele zespołu jurorskiego stanie Paweł Oszczyk, którego w ocenie młodych adeptów sztuki kulinarnej wesprą największe autorytety branży kulinarnej:
 

Podczas konkursu, potrawy będą oceniane przez trzy zespoły jurorskie, w których zasiądą:

 
JURY TECHNICZNE:
Grzegorz Labuda
Sebastian Olma
Tomasz Purol
Jarosław Walczyk
Tomasz Jakubiak
Tomasz Deker
 
JURY DEGUSTACYJNE
Paweł Oszczyk
Patryk Dziamski
Adam Chrząstowski
Marek Widomski
Jarosław Uściński
Andrzej Bałdyga
 
JURY KONESERÓW
Jean-Jacques Regnault
Andrzej Szumowski
Marek Szejbach
Jean-Pierre Garnier
Bogdan Kalus
 
ASYSTENCI
Grzegorz Krupa
Tomasz Dziura
 

Lista ekip zakwalifikowanych do finału w Hotel Zamek Ryn :

1.Adam Tyrała, Przemysław Grudzień, Hotel Stary
2.Krzysztof Bielawski, Patryk Głowacki, Restauracja Szeroka No9
3.Tomasz Janiczek, Krzysztof Lizak, Salina Restaurant
4.Michał Cienki, Mariusz Bobek, Amarylis Restaurant
5.Krystian Pełka, Kamil Chechłowski, Antonina Villa & Restauracja 
6.Dawid Zagrzywiec, Piotr Gipsiak, Courtyard Marriott Warsaw Airport
7.Tomasz Janczewski, Przemysław Rogaczewski, Andel's By Vienna House
8.Marek Mazurkiewicz, Karol Zając, Hotel Alter 
9.Jacek Nowak, Wiktor Kowalski, Klub Parkowe Wzgórze
10.Diana Olechnowicz, Magda Wacek, Restauracja Signature
11.Mateusz Bogdański, Artur Kuchnia, Hotel Heron 
12.Bartosz Dziektarz, Bartłomiej Dufrat, Restauracja Pod Nosem
13.Bartłomiej Wrona, Michał Ziaja, Hotel Rzeszów, Restauracja Oranżeria
14.Tomasz Zdrenka, Michał Kowalski, Restauracja Enjoy 
15.Radosław Gierałtowski, Mateusz Janusz, Szafarnia 10 Restaurant &Bar
16.Filip Stępień, Dawid Ślęczka, Restauracja Andromeda
 
PROGRAM
 
09.00 – 16.00 Konkurs L’ART DE LA CUISINE MARTELL  (Dziedziniec, Poziom I)
10.00 - 16.00  Prezentacje sponsorskie i degustacje  (Dziedziniec, Poziom I)
10.00 - 16.00  Tasting koniaków MARTELL  (Dziedziniec, Poziom I)
10.00 - 12.00  Warsztaty SUSHI - AKADEMIA SUSHI (Sala Wielki Kapitularz, Poziom II)
11.00   Zwiedzanie zamku z przewodnikiem (spotkanie przy Recepcji, Poziom „0”)
12.00   Zwiedzanie zamku z przewodnikiem (spotkanie przy Recepcji, Poziom „0”)
12.00   JAK PODWYŻSZYĆ SPRZEDAŻ O 10% W TRZY MIESIĄCE. Piotr Rogowski, Paweł Gruba (sala Króla Władysława Jagiełło, Poziom „0”)
12.00 – 14.00  KUCHNIE ŚWIATA „Kuchnia Tajska” - pokaz z gotowaniem (Sala Kapitularz, Poziom II)
12.00   Otwarte Warsztaty koktajlowe – nowe oblicze koniaku MARTELL (Winiarnia, Poziom „0”)
13.00 - 15.00 Warsztaty SUSHI - AKADEMIA SUSHI (Sala Wielki Kapitularz, Poziom II)
13.00   Zwiedzanie zamku z przewodnikiem (spotkanie przy Recepcji, Poziom „0”)
14.00   Zwiedzanie zamku z przewodnikiem (spotkanie przy Recepcji, Poziom „0”)
14.00   Otwarte Warsztaty koktajlowe – nowe oblicze koniaku MARTELL (Winiarnia, Poziom „0”)
14.00 – 16.00 Warsztaty cukiernicze – ZT Kruszwica (sala Księżnej Anny, Poziom „0”)
15.00 - 16.00 Warsztaty z wołowiną – Sokołów (Sala Księcia Witolda, Poziom „0”)
16.00  MANAGER XXI WIEKU – TWÓRZ BIZNES A NIE TYLKO RESTAURACJĘ. – Piotr Rogowski, Paweł Gruba (sala Króla Władysława Jagiełło, Poziom „0”)
 
MARTELL

To uznana na całym świecie marka, najbardziej szlachetnych i wyrafinowanych w smaku koniaków pochodzących z południowo – zachodniej Francji, których historia powstania sięga 1715 roku.  W całej gamie produktów odnajdziemy takie trunki jak:  Martell VS, Martell VSOP, Martell XO.

FORMUŁA KONKURSU

L'Art de la cuisine Martell to jeden z najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych w kraju, organizowany od 13 lat  w wyjątkowych miejscach. Konkurs polega na przygotowaniu potrawy, która najlepiej komponuje się z koniakiem (do samych potraw nie jest dodawany koniak).

W konkursie bierze udział 16 ekip kucharskich – młodych adeptów sztuki kulinarnej,
z najlepszych restauracji w Polsce. Zgodnie z regulaminem zawodnicy wystąpią w czterech odsłonach na specjalnie przygotowanych do konkursu stanowiskach.  Na przygotowanie każdego  dania w 12 porcjach kucharze będą mieć godzinę.

Podczas konkursu potrawy oceniane są przez trzy zespoły jury – pierwszy to JURY TECHNICZNE, w którym zasiądą największe autorytety sztuki kulinarnej w Polsce oraz JURY DEGUSTACYJNE  złożone z Szefów Kuchni. To pierwsze jury oceniać będzie potrawy wg zgodności z regulaminem konkursu, tj. pod kątem sposobu przyrządzenia potrawy, podania i samego jej smaku. Trzeci zespół to JURY KONESERÓW, które przyznaje swoją osobną nagrodę.

Tak było w ubiegłym roku

 

 

belka_martell_2016_6