Po raz szesnasty firma Wyborowa Pernod-Ricard wraz z marką Martell oraz Grupą Anders i przy wsparciu merytorycznym Klubu Szefów Kuchni organizuje Ogólnopolski Konkurs Młodych Talentów Sztuki Kulinarnej - L'Art de la cuisine Martell 2018, który odbędzie się 3 marca w Hotelu Zamek Ryn****.
W konkursie weźmie udział 16 ekip kucharskich – młodych adeptów sztuki kulinarnej, z najlepszych restauracji w Polsce. Zgodnie z regulaminem zawodnicy wystąpią w czterech odsłonach na specjalnych stanowiskach konkursowych. Na przygotowanie każdego dania w 12 porcjach kucharze będą mieć jedną godzinę.
Kulinarnym tematem przewodnim tegorocznej edycji konkursu a tym samym głównym produktem, który muszą w swoich daniach wykorzystać zawodnicy jest ŚWIECA WOŁOWA.
Świeca wołowa – fragment mięśnia przepony, który swoją delikatnością dorównuje polędwicy. Produkt dostępny jest w centrum dystrybucji Sokołów S.A. na terenie całej Polski.
Podczas konkursu potrawy oceniane są przez trzy zespoły jury.
Lista Uczestników Zakwalifikowanych do Konkursu
1. Jakub Sytykiewicz, Martin Guz, Restauracja Cucina, Poznań
2. Konrad Wieczorek, Mariusz Fic, Restauracja Albertina, Kraków
3. Łukasz Stepnowski, Dominik Bosek, Restauracja Amber Room, Warszawa
4. Mariusz Bobek, Michał Cielesta, Restauracja Amarylis, Kraków
5. Marcin Ćwik, Mikołaj Kruszona, Restauracja Nifty No. 20 Puro Hotel, Poznań
6. Rafał Stegnicki, Wiktor Wielgus, Nicolaus Toruń Hotel, Toruń
7. Łukasz Zygmunt, Dawid Konieczny, Heron Live Hotel, Sienna
8. Mateusz Jarosławski, Piotr Birkenmayer, Restauracja Haston City Hotel, Wrocław
9. Jarosław Owczarczyk, Robert Branicki, Restauracja Pink Lobster, Warszawa
10. Wojciech Komsa, Sebastian Błażejowski, Belvedere Cafe Łazienki Królewskie, Warszawa
11. Marcin Opioła, Swiatosław Pisak, Restauracja "Tradycja - Nowa Kuchnia Tatr", Bukowina Tatrzańska
12. Adrian Głowala, Filip Niewiatowski, Restauracja Olkuska 7 by Jarek Uściński, Warszawa
13. Radosław Gierałtowski, Łukasz Jabłoński, Restauracja Szafarnia10, Gdańsk
14. Oskar Nowicki, Małgorzata Pindych, Restauracja Krew i Woda, Gdynia
15. Mateusz Sawicki, Rafał Błoński, Villa AntoninA & Restauracja Projekt 36, Sopot
16. Eryk Mazurek, Dawid Błaszczak, Restauracja Aruana, Hotel NARVIL Conference & Spa, Serock
Drużyna Rezerwowa:
17. Łukasz Kukczyński, Grzegorz Marzejon, Restauracja L’Entre Villes, Sopot