L’Art de la cuisine Martell 2016 – podsumowanie

L'Art de la cuisine Martell 2016 – jeden z najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych w Polsce. Po raz czternasty firma Wyborowa Pernod-Ricard wraz z marką Martell oraz Grupą Anders zorganizowała Ogólnopolski Konkurs Młodych Talentów Sztuki Kulinarnej.

Miejscem imprezy był XIV-wieczny Zamek krzyżacki Ryn usytuowany w samym sercu Krainy Wielkich Jezior Mazurskich to miejsce urokliwe i pełne legendarnego ducha, także kulinarnego. Dawna siedziba Komtura, w której rycerze zakonni jadali zwierzynę i ryby z okolicznych jezior i lasów, dziś również słynie z rozmaitości smaków jakie oferuje bogactwo naturalne Warmii i Mazur.

820215

Zgodnie z regulaminem L’Art de la cuisine Martell 2016 w konkursie wystąpiło 16 dwuosobowych zespołów, wyłonionych spośród wysłanych wcześniej zgłoszeń. W tym roku nadesłano ponad 50 zgłoszeń, wśród nich znaleźli się :

1. Adam Tyrała, Przemysław Grudzień, Hotel Stary

2. Krzysztof Bielawski, Patryk Głowacki, Restauracja Szeroka No9

3. Tomasz Janiczek, Krzysztof Lizak, Salina Restaurant

4. Michał Cienki, Mariusz Bobek, Amarylis Restaurant

5. Krystian Pełka, Kamil Chechłowski, Antonina Villa & Restauracja

6. Dawid Zagrzywiec, Piotr Gipsiak, Courtyard Marriott Warsaw Airport

7. Tomasz Janczewski, Przemysław Rogaczewski, Andel's By Vienna House

8. Marek Mazurkiewicz, Karol Zając, Hotel Alter

9. Jacek Nowak, Wiktor Kowalski, Klub Parkowe Wzgórze

10. Diana Olechnowicz, Magda Wacek, Restauracja Signature

11. Mateusz Bogdański, Artur Kuchnia, Hotel Heron

12. Bartosz Dziektarz, Bartłomiej Dufrat, Restauracja Pod Nosem

13. Bartłomiej Wrona, Michał Ziaja, Hotel Rzeszów, Restauracja Oranżeria

14. Tomasz Zdrenka, Michał Kowalski, Restauracja Enjoy

15. Radosław Gierałtowski, Mateusz Janusz, Szafarnia 10 Restaurant &Bar

16. Filip Stępień, Dawid Ślęczka, Restauracja Andromeda

Kulinarnym tematem przewodnim tegorocznej edycji konkursu – a tym samym głównym produktem, który musieli w swoich daniach wykorzystać zawodnicy – była Brytyjska Świeża Jagnięcina Kulinarna, do której musieli dobrać najlepiej komponujący się z nią wariant koniaku Martell. Na skomponowanie dania kucharze mieli 1 godzinę.

Sponsorami strategicznymi konkursu byli: AHDB Brytyjskie Stowarzyszenie Producentów Wołowiny i Jagnięciny oraz SOKOŁÓW S.A.

Potrawy oceniane były przez trzy zespoły jury – pierwszy to JURY TECHNICZNE, które ocenia pod kątem sposobu przyrządzenia potrawy, podania i samego jej smaku a zasiedli w nim w tym roku: Paweł Oszczyk , Jarosław Walczyk, Adam Chrząstowski, Jarosław Uściński i Sebastian Olma. JURY DEGUSTACYJNE, złożone z Szefów Kuchni: Tomasz Jakubiak, Tomasz Purol, Patryk Dziamski, Grzegorz Labuda, Tomasz Deker, Marek Widomski – oceniało smak, wygląd, kompozycję oraz ekspozycję głównego składnika. Trzeci zespół to JURY KONESERÓW w składzie: Andrzej Szumowski, Marek Szejbach, Jean-Pierre Garnier, Bogdan Kalus, Tadeusz Rusek, które przyznało osobną nagrodę.

3113

Mistrzem ceremonii, był Dariusz Struciński – wybitny szef kuchni Hotelu Anders a imprezę poprowadzili Karol Okrasa i Dariusz Maląg.

W tym roku po raz pierwszy w historii konkursu również publiczność miała możliwość oddać swój głos na najlepiej prezentującą się potrawę. Stało się tak dzięki aplikacji mobilnej Smarten. Każdy z publiczności pobierając aplikację stał się członkiem nieformalnego czwartego składu jurorskiego, który również przyznał nagrody. 

LAUREACI KONKURSU:

1 miejsce – Mateusz Bogdański i Artur Kuchnia, Hotel Heron

124

2 miejsce – Tomasz Zdrenka i Michał Kowalski, Restauracja Enjoy

107

3 miejsce – Krzysztof Bielawski i Patryk Głowacki, Restauracja Szeroka No9

96

Zwycięskie zespoły otrzymały liczne nagrody ufundowane przez Sponsorów i Partnerów konkursu:

Wyborowa Pernod Ricard Polska – wyjazd do Domu Koniaku Martell

Sokołów S.A. – vouchery na zakup wołowiny, warsztaty w Akademii Smaku

Convotherm – wyjazd do fabryki Convotherm w Niemczech

Dajar – voucher na wyjazd do fabryki Churchill w Stoke on Trent

Tork Polska – nagroda specjalna – kolacja w Chef & Sommelier w Helsinkach

Smarten PR – profesjonalne zestawy noży, udział w Kalendarzu Smarten i Szefów Kuchni na 2017 rok

Nagroda Jury Koneserów – Diana Olechnowicz i Magda Wacek, Restauracja Signature

15

Nagroda Publiczności – Dawid Zagrzywiec i Piotr Gipsiak, Courtyard Marriott Warsaw Airport

14

 

Zawodnikom kibicowały autorytety ze świata gastronomii, blogerzy kulinarni, gwiazdy showbiznesu, wielbiciele dobrej kuchni oraz wszyscy rządni wielkich emocji kulinarnych, które zapewnia każda kolejna edycja konkursu L’Art de la cuisine Martell.

Poza kulinarnym widowiskiem na publiczność czekało mnóstwo dodatkowych atrakcji jak: warsztaty sushi, pokaz kuchni tajskiej, tasting koniaków Martell, warsztaty koktajlowe, warsztaty cukiernicze, warsztaty z wołowiną oraz prelekcje specjalistów na temat biznesu restauracyjnego i możliwości jego rozwoju.

*****
O marce Martell:

Martell został założony w 1715 roku w regionie Charente przez Jeana Martella i jest jednym z najstarszych pośród wielkich Domów Koniaku. To co wyróżnia Martell od innych koniaków, to metoda podwójnej destylacji w tradycyjnych alembikach, jedynie sklarowanej części wina, która pozwala na wydobycie esencji wina zwanej eaux-de-vie. Używane w procesie produkcji winogrona pochodzą z 4 najlepszych “crus”, czyli “obszarów upraw”- inaczej regionów prowincji: Borderies, Grande Champagne, Petite Champagne oraz Fins bois. Beczki używane przez Martell w procesie dojrzewania eaux-de-vie wytwarzane są z drobnoziarnistego rodzaju drewna dębowego z lasów “Troncais”. Rodzina koniaków Martell na Polskim rynku składa się z: Martell V.S., Martell V.S.O.P., Martell X.O. 

Organizatorem Ogólnopolskiego Konkursu Młodych Talentów Sztuki Kulinarnej L’Art de la cuisine Martell jest Hotel ZAMEK RYN**** należący do Grupy Anders przy merytorycznej współpracy Fundacji Klubu Szefów Kuchni.

belka_martell_2016_6