Laureaci KONKURSU L ART DE LA CUISINE MARTEL 2012

W miniony weekend podczas X Ogólnopolskiego Konkursu Młodych Talentów Sztuki Kulinarnej L’Art de la cuisine z polską wieprzowiną zmagało się 16 drużyn. Pierwsze miejsce zajęła reprezentacja Restauracji Ancora z Krakowa. W zwycięskiej drużynie znajdowali się Łukasz Cichy i Paweł Kras. Drugie miejsce przypadło Hotelowi Intercontinental z Warszawy, który reprezentowali Paweł Kalbarczyk i Paweł Dziekoński. Laureatami trzeciego miejsca zostali Michał Szcześniak i Mariusz Bryzek z warszawskiego hotelu Le Meridien Bristol. Nagroda Jury Koneserów Smaku przypadła restauracji Jan z Bełchatowa, którą reprezentowali Piotr Krogulec oraz Łukasz Motylski.

Tematem tegorocznego konkursu była polska wieprzowina. Składniki obowiązkowe dania konkursowego to schab wieprzowy PQS lub polędwiczka wieprzowa PQS i jeden wybrany element półtuszy wieprzowej PQS. Pozostałe składniki pozostały w gestii zawodników.

W konkursie wzięło udział 16 ekip kucharskich – młodych adeptów sztuki kulinarnej, z najlepszych restauracji w Polsce. Zgodnie z regulaminem zawodnicy wystąpili w czterech odsłonach na specjalnie przygotowanych do konkursu stanowiskach. Na przygotowanie każdego dania kucharze mieli jedną godzinę.

Podczas konkursu potrawy oceniane było przez Jury Degustacyjne, złożone z gwiazd estrady i ekranu oraz Jury Techniczne, w którym zasiadały największe autorytety sztuki kulinarnej w Polsce. To drugie jury oceniało potrawy wg zgodności z regulaminem konkursu, tj. pod kątem sposobu przyrządzenia potrawy, podania i samego jej smaku.

W Jury Koneserów Smaku zasiadali: Laura Samojłowicz, Robert Sowa, Guillame Girard-Reydet, Jean-Jacques Regnault, Andrzej Szumowski, Tomasz Dowgiałło.

Skład Jury Degustacyjnego Profesjonalnego: Joseph „Józek” Seeletso, Rafał Targosz, Andrzej Bałdyga, Tomasz Deker, Jerzy Pasikowski.

Jurorzy, którzy oceniali dania pod kątem technicznym: Pawel Oszczyk (przewodniczący), Adam Chrząstowski, Grzegorz Labuda, Marcin Budynek, Jaroslaw Uścinski, Jarosław Walczyk.

Organizatorzy konkursu to Pernod Ricard Polska – producent i dystrybutor alkoholi, wyłączny przedstawiciel koniaku marki Martell w Polsce, Fundacja Klubu Szefów Kuchni – grono największych fachowców w dziedzinie gastronomii, którzy gwarantują wszystkim konkursom kulinarnym profesjonalne przygotowanie oraz ocenę przygotowanych potraw, Hotel Zamek Ryn oraz Anders Group.