W miniony weekend podczas
X Ogólnopolskiego Konkursu Młodych Talentów Sztuki Kulinarnej L’Art de la
cuisine z polską wieprzowiną zmagało się 16 drużyn. Pierwsze miejsce zajęła
reprezentacja Restauracji Ancora z Krakowa. W zwycięskiej drużynie znajdowali
się Łukasz Cichy i Paweł Kras. Drugie miejsce przypadło Hotelowi
Intercontinental z Warszawy, który reprezentowali Paweł Kalbarczyk i Paweł
Dziekoński. Laureatami trzeciego miejsca zostali Michał Szcześniak i Mariusz
Bryzek z warszawskiego hotelu Le Meridien Bristol. Nagroda Jury Koneserów Smaku
przypadła restauracji Jan z Bełchatowa, którą reprezentowali Piotr Krogulec
oraz Łukasz Motylski.
Tematem tegorocznego
konkursu była polska wieprzowina. Składniki obowiązkowe dania konkursowego to
schab wieprzowy PQS lub polędwiczka wieprzowa PQS i jeden wybrany element
półtuszy wieprzowej PQS. Pozostałe składniki pozostały w gestii zawodników.
W konkursie wzięło udział
16 ekip kucharskich – młodych adeptów sztuki kulinarnej, z najlepszych
restauracji w Polsce. Zgodnie z regulaminem zawodnicy wystąpili w czterech
odsłonach na specjalnie przygotowanych do konkursu stanowiskach. Na
przygotowanie każdego dania kucharze mieli jedną godzinę.
Podczas konkursu potrawy
oceniane było przez Jury Degustacyjne, złożone z gwiazd estrady i ekranu oraz
Jury Techniczne, w którym zasiadały największe autorytety sztuki kulinarnej w
Polsce. To drugie jury oceniało potrawy wg zgodności z regulaminem konkursu,
tj. pod kątem sposobu przyrządzenia potrawy, podania i samego jej smaku.
W Jury Koneserów Smaku
zasiadali: Laura Samojłowicz, Robert Sowa, Guillame Girard-Reydet, Jean-Jacques
Regnault, Andrzej Szumowski, Tomasz Dowgiałło.
Skład Jury Degustacyjnego
Profesjonalnego: Joseph „Józek” Seeletso, Rafał Targosz, Andrzej Bałdyga,
Tomasz Deker, Jerzy Pasikowski.
Jurorzy, którzy oceniali
dania pod kątem technicznym: Pawel Oszczyk (przewodniczący), Adam Chrząstowski,
Grzegorz Labuda, Marcin Budynek, Jaroslaw Uścinski, Jarosław Walczyk.
Organizatorzy konkursu to
Pernod Ricard Polska – producent i dystrybutor alkoholi, wyłączny
przedstawiciel koniaku marki Martell w Polsce, Fundacja Klubu Szefów Kuchni –
grono największych fachowców w dziedzinie gastronomii, którzy gwarantują
wszystkim konkursom kulinarnym profesjonalne przygotowanie oraz ocenę przygotowanych
potraw, Hotel Zamek Ryn oraz Anders Group.