Mistrzostwa Polski w Podawaniu Baraniny 2022

XV Edycja Mistrzostw Polski w Podawaniu Baraniny pod patronatem merytorycznym Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni odbędzie się 27 sierpnia 2022r. w studio kulinarnym RM GASTRO Ustroń przy ul. Sportowej 15a., natomiast część folklorystyczna Święta Baraniny odbędzie się na rynku głównym w Ustroniu. Konkurs wyłoni kolejnego finalistę Kulinarnego Pucharu Polski.

Święto Baraniny oraz Mistrzostwa Polski w Podawaniu Baraniny mają wieloletnią tradycję oraz stabilną pozycję w kalendarzu imprez Podbeskidzia. Ich główną ideą jest promowanie mięsa jagnięcego i serów owczych w towarzystwie innych produktów spożywczych. Regionalny charakter imprezy, pielęgnowanie polskiego dziedzictwa kulturowego oraz zdrowej żywności wpisują się w trendy gastronomiczne nadchodzących lat.

W konkursie weźmie udział aż 11 dwuosobowych zespołów kucharskich (szef i kucharz pomocniczy) wyłonionych w drodze eliminacji.

295890433_5489180511120291_8159110355628689120_n

 

O godz. 8:00 odbędzie się obowiązkowa odprawa jury i drużyn kucharzy. Godzinę później drużyny rozpoczną rywalizację, która potrwa do godz. 16:00. W międzyczasie na publiczność czekają prezentacje firm sponsorskich, lunch, a także pokazy kulinarne.

Obowiązkowym produktem do przygotowania dania głównego są (do wyboru) comber z polskiej jagnięciny z kością lub bez kości z obowiązkowym użyciem topinamburu i tymianku (a także olej z esencją masła Kruszwica). Produktem obowiązkowym deseru będzie ser owczy. Do wyboru zawodnicy mają bryndzę, bundz, oscypek z obowiązkowym dodatkiem jeżyny, rozmarynu i likieru czekoladowego Chopin.

Na przygotowanie siedmiu porcji dania głównego i deserów zawodnicy mają 90 minut. Oficjalne ogłoszenie wyników Mistrzostw Polski w Podawaniu Baraniny zaplanowano na godz. 17:00. Odbędzie się ono na Rynku Miejskim w Ustroniu.