W Restauracji Belvedere w Łazienkach Królewskich w Warszawie odbyła się uroczysta Gala wręczenia nagród AIG PRIX oraz ARS COQUINARIA.
Akademia Gastronomiczna w Polsce rokrocznie nominuje polskie osobistości gastronomiczne do prestiżowych nagród AIG PRIX – przydzielanych przez Międzynarodową Akademię Gastronomiczną dla wybitnych jednostek i instytucji, które wyróżniają się na obszarze danego kraju międzynarodowym poziomem.
Po raz pierwszy w historii Polska Akademia przyznała także nagrody ARS COQUINARIA.
W tegorocznej ceremonii udział wzięli zeszłoroczni laureaci nagród AIG PRIX, zdobywcy stażów ufundowanych przez Akademię w programie Top Chef, a także licznie zgromadzeni Członkowie Akademii oraz przedstawiciele zaprzyjaźnionych mediów gastronomicznych.
Po zakończeniu oficjalnej części wieczoru, zgromadzeni goście mieli okazję docenić kunszt Szefa Kreatywnego restauracji Belvedere Marcina Przybysza nagrodzonego prestiżową nagrodą Prix au Chef de l’Avenir (Szef Przyszłości) podczas przygotowanej przez niego specjalnie na tę okazję kolacji.
LAUREACI AIG PRIX 2016
Diplôme d’Honneur dla Finalisty Grand Prix de l’Art de la Cuisine
Wojciech Modest AMARO, Restauracja Atelier Amaro*, Warszawa
Prix au Chef de L’Avenir
Marcin PRZYBYSZ, Restauracja Belvedere, Warszawa
Prix au Chef Pâtissier
Krzysztof ILNICKI, UMAM Patisserie, Gdańsk
Prix au Sommelier
Paweł ZDUNIAK, Restauracja Metamorfoza, Gdańsk
Prix de la Littérature Gastronomique
Hanna i Paweł LIS, „Kuchnia Słowian, czyli o poszukiwaniu dawnych smaków”, Wydawnictwo Nasza Księgarnia, Warszawa 2015
Prix Multimedia
Telewizja POLSAT, Dyrektor Nina Terentiew, Warszawa
LAUREACI ARS COQUINARIA 2016
Mistrz Mistrzów
Kurt SCHELLER, Akademia Kurta Schellera
Przyjaciel Smaku
Miasto KRAKÓW
Miasto WARSZAWA
Polski Produkt
Antonius CAVIAR******, Gospodarstwo Rybackie „GOSŁAWICE” Sp. z o.o.
Wódka Chopin MŁODY ZIEMNIAK, Podlaska Wytwórnia Wódek “Polmos” S.A.