Nagrody AIG PRIX oraz ARS COQUINARIA rozdane!

W Restauracji Belvedere w Łazienkach Królewskich w Warszawie odbyła się uroczysta Gala wręczenia nagród AIG PRIX oraz ARS COQUINARIA.

Akademia Gastronomiczna w Polsce rokrocznie nominuje polskie osobistości gastronomiczne do prestiżowych nagród AIG PRIX – przydzielanych przez Międzynarodową Akademię Gastronomiczną dla wybitnych jednostek i instytucji, które wyróżniają się na obszarze danego kraju międzynarodowym poziomem.

Po raz pierwszy w historii Polska Akademia przyznała także nagrody ARS COQUINARIA.

 W tegorocznej ceremonii udział wzięli zeszłoroczni laureaci nagród AIG PRIX, zdobywcy stażów ufundowanych przez Akademię w programie Top Chef, a także licznie zgromadzeni Członkowie Akademii oraz przedstawiciele zaprzyjaźnionych mediów gastronomicznych.

Po zakończeniu oficjalnej części wieczoru, zgromadzeni goście mieli okazję docenić kunszt Szefa Kreatywnego restauracji Belvedere Marcina Przybysza nagrodzonego prestiżową nagrodą Prix au Chef de l’Avenir (Szef Przyszłości) podczas przygotowanej przez niego specjalnie na tę okazję kolacji.

1

LAUREACI AIG PRIX 2016

Diplôme d’Honneur dla Finalisty Grand Prix de l’Art de la Cuisine

Wojciech Modest AMARO, Restauracja Atelier Amaro*, Warszawa

Prix au Chef de L’Avenir

Marcin PRZYBYSZ, Restauracja Belvedere, Warszawa

Prix au Chef Pâtissier

Krzysztof ILNICKI, UMAM Patisserie, Gdańsk

Prix au Sommelier

Paweł ZDUNIAK, Restauracja Metamorfoza, Gdańsk

Prix de la Littérature Gastronomique

Hanna i Paweł LIS, „Kuchnia Słowian, czyli o poszukiwaniu dawnych smaków”, Wydawnictwo Nasza Księgarnia, Warszawa 2015

Prix Multimedia

Telewizja POLSAT, Dyrektor Nina Terentiew, Warszawa

LAUREACI ARS COQUINARIA 2016

Mistrz Mistrzów

Kurt SCHELLER, Akademia Kurta Schellera

Przyjaciel Smaku

Miasto KRAKÓW

Miasto WARSZAWA

Polski Produkt

Antonius CAVIAR******, Gospodarstwo Rybackie „GOSŁAWICE” Sp. z o.o.

Wódka Chopin MŁODY ZIEMNIAK, Podlaska Wytwórnia Wódek “Polmos” S.A.