Ogólnopolski Konkurs Kulinarny "Kuchnia Polska Wczoraj i Dziś"

zl732_KPWiD-logoW dniach 12-14 czerwca 2015 roku odbędzie się VII edycja  Ogólnopolskiego Konkursu Kulinarnego "Kuchnia Polska Wczoraj i Dziś". Rywalizacja konkursowa odbędzie się w dniu 13 czerwca 2015 roku na podzamczu Hotelu *** Zamek w Pułtusku - Dom Polonii.

Konkurs skierowany jest do kucharzy profesjonalnych oraz uczniów szkół gastronomicznych. Konkurs – w kategorii profesjonaliści – nominowany do Półfinału Kulinarnego Pucharu Polski 2015.

Celem konkursu kulinarnego jest:

-  propagowanie polskiej sztuki kulinarnej

-  łączenie kulinarnych tradycji ze współczesnością

-  promowanie producentów polskiej żywności

Organizatorem Konkursu jest Stefan Birek - Szef Kuchni Hotelu Lord.

Współorganizatorem: Hotel - Zamek w Pułtusku, Stowarzyszenie "Wspólnota Polska" Dom Polonii, przy wsparciu i pomocy merytorycznej Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni.

Patronat honorowy nad Konkursem objął Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

W rywalizacji o puchar „Złotej Korony” dla najlepszego dania Kuchni Polskiej udział wezmą dwuosobowe ekipy kucharskie w kategoriach:

-  kucharze profesjonalni

-  uczniowie szkół gastronomicznych

Produkty obowiązkowe do użycia w rywalizacji konkursowej:

- Przekąska zimna lub gorąca (6 porcji) :

- Polędwiczka z indyka (element fileta z indyka)

- Świeże truskawki

- Danie główne (6 porcji) :

- Filet z suma ze skórą

- Wątróbka z suma

Zgłoszenia Konkursowe należy przesyłać drogą elektroniczną do dnia 18 maja 2015 roku na adres:

szczygielski.piotr@interia.pl  i/lub  s.birek@hotellord.com.pl

Lista uczestników zakwalifikowanych do udziału w Konkursu zamieszczona będzie na stronach internetowych do dnia 22 maja 2015 roku. Organizator Konkursu (po wcześniejszym zgłoszeniu przez uczestników Konkursu listy zapotrzebowania produktów, nie później niż do dnia 31 maja 2015 roku) zabezpieczy produkty obowiązkowe tj.:

     - Polędwiczka z indyka   - ok. 700 g

     - Truskawki świeże         - ok. 500 g

     - Filet z suma ze skórą    - ok. 900 g

     - Wątróbka z suma           - ok. 500 g

Pozostałe produkty niezbędne do przygotowania dań konkursowych każda z ekipa zabezpiecza we własnym zakresie.

Organizator zapewnia:

       - nocleg i wyżywienie dla dwuosobowych ekip startujących w Konkursie

       - piec konwekcyjno-parowy – 1 szt./na stanowisko

       - grill gazowy – 1 szt./na stanowisko

       - kuchenkę indukcyjną jednopłytową (jednostrefową) – 2 szt./na stanowisko

       - pakowarka próżniowa – 1 szt./na 2 stanowiska

       - cyrkulator sous vide – 1 szt./na stanowisko

       - stół roboczy ze zlewem – 1 szt./na stanowisko

       - stół prezentacyjny – 1 szt./na stanowisko

 

REGULAMIN PROFESJONALIŚCI2015 - Putusk - Regulamin - profesjonalici (76,50kb)

REGULAMIN UCZNIOWIE2015 - Putusk - Regulamin - uczniowie (71,00kb)

FORMULARZ ZGŁOSZENIOWY PROFESJONALIŚCI2015 Putusk - ark.zg.-profesjonalici (41,50kb)

FORMULARZ ZGŁOSZENIOWY UCZNIOWIE2015 - Putusk - Ark.zg.-uczniowie (42,50kb)