POLSCY SZEFOWIE KUCHNI W BAWARSKIEJ FABRYCE CONVOTHERM

W dniach 23-26 sierpnia Jerzy Pasikowski, Jarosław Walczyk, Tomasz Jakubiak, Adam Chrząstowski, Tomasz Purol, Łukasz Konik, Marcin Budynek, Michał Kuter, Ernest Jagodziński oraz zwycięzcy konkursów: L’art de la cuisine Martell oraz Arte Culinaria Italiana odwiedzili bawarską fabrykę firmy Convotherm.

Już drugiego dnia szefowie zawitali do fabryki w malowniczym miasteczku Eglfing, gdzie zapoznani zostali z historią firmy. Następnie zaprezentowano najnowsze rozwiązania w piecach Convotherm 4. Wsparcia merytorycznego udzielili Tom Hybl oraz Tomasz Krake reprezentujący firmę Manitowoc Foodservice Polska. Później odbyły się dwa kulinarne seminaria o tematyce: sous-vide/wsad mieszany/wędzenie oraz pieczenie niskotemperaturowe/ funkcja Bake Pro.

Następnie polski team zwiedził fabrykę. Zwieńczeniem tego długiego dnia była uroczysta kolacja w bawarskiej, gwiazdkowej restauracji Ähndl.

Kolejnego dnia szefowie również zostali zaproszeni do fabryki, gdzie w sali seminaryjnej mogli zobaczyć rezultaty niskotemperaturowego pieczenia, które miało miejsce dzień wcześniej. Następnie odbyły się warsztaty kulinarne z Thilo Bischoff szefem kuchni restauracji Ähndl.

Dzień zakończyła kolacja w Restauracji Hofbräuhaus, w której szefowie poza testowaniem bawarskiej kuchni mogli zobaczyć perfekcyjnie funkcjonującą ogromną machinę gastronomiczną. Należy tu nadmienić, iż restauracja obsługuje każdego dnia ok 10 tys. gości.